Μια διαφορετική άποψη: Φοβάται η Άγκυρα να επέμβει;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Στον πόλεμο της Συρίας, που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια, πρώτη φορά οι αεροπορικές δυνάμεις και το πυροβολικό της Τουρκίας  στοχεύουν τις δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος και ιρανικές πολιτοφυλακές.

Τα τουρκικά F-16 δεν θα είχαν εισέλθει στον συριακό εναέριο χώρο – που ελέγχεται απο συριακές, ιρανικές και ρωσικές δυνάμεις -αν η Άγκυρα δεν είχε την αίσθηση ότι ήταν υπό την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων εκεί.

Επιπλέον, η Ρωσία, η οποία έδωσε στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη την ελευθερία να βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό, δεν αναχαίτισε την τουρκική αεροπορία, η οποία κατέρριψε το ρωσικής κατασκευής Sukhoi Su-24 του συριακού καθεστώτος, ή τα τουρκικά drones που στοχεύουν τα τεθωρακισμένα οχήματα του καθεστώτος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να επεκτείνει τη ζώνη πολέμου.

Αυτό που ανησυχεί τον Ερντογάν είναι η κίνηση προς βορράν των δυνάμεων του Ιράν και της Συρίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ικανοποιούνται με την απομάκρυνση των ένοπλων παρατάξεων και την ανάκτηση της υπόλοιπης βόρειας Συρίας, σκοπεύουν να εισβάλουν στην τουρκική επικράτεια. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα απάντησε στην αντιληπτή απειλή, επαναλαμβάνοντας την υποχρέωσή της να υπερασπίζεται τα σύνορά της και τους πολίτες της.

Όσο για το λόγο ότι η Δαμασκός και η Τεχεράνη φαίνεται να θέλουν να επεκτείνουν τη ζώνη των συγκρούσεων προς τα βόρεια και ίσως να εισβάλουν στη νότια Τουρκία, βασίζονται στην ίδια δικαιολογία που έδωσε η Τουρκία για την εισβολή της στο βορρά της Συρίας το περασμένο έτος, δηλ. να δημιουργήσει μια “ασφαλή ζώνη” εντός των συριακών εδαφών, με το πρόσχημα ότι θα αποτρέψει τους Κούρδους να επιτεθούν στην Τουρκία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και του Ιράν θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποφασίσουν να περάσουν τα σύνορα με το πρόσχημα να πιέσουν ένοπλες ομάδες περιλαμβανομένων Σύριων και ξένων μαχητών, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η Τουρκία και να απαλλαγούν από εκατομμύρια Σύριους που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Η Άγκυρα έχει διαπιστώσει ότι όλες οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για τη Συρία με το Ιράν και τη Ρωσία στο Σότσι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποβεί εις βάρος των δικών της συμφερόντων και βρίσκεται να χάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποχώρησε και ζήτησε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις πρόσφατες συμφωνίες για τη Συρία και επέκριναν την τουρκική θέση. Πράγματι, η Ουάσιγκτον απαιτεί να δοθεί στη συριακή αντιπολίτευση ρόλος στην κυβέρνηση της χώρας και να εκδιωχθούν από τη Συρία οι ιρανικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές τους. Ίσως αυτό εξηγεί την επανάληψη των μαχών στο Νταράα, στη νοτιοδυτική Συρία, κοντά στην Ιορδανία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ειρήνης. Αυτό θα μπορούσε να εκτρέψει την προσοχή του συριακού καθεστώτος, το οποίο έχει μεταφέρει τις περισσότερες δυνάμεις του στο βορρά.

Ο Ερντογάν πληρώνει τώρα το τίμημα της καθυστέρησης στη στρατιωτική επέμβαση και την προσέγγιση των Ιρανών και Ρώσων  εις βάρος της συριακής αντιπολίτευσης. Μια γρήγορη ματιά στο χάρτη δείχνει ότι οι περισσότερες μάχες βρίσκονται σε απόσταση λίγων μιλίων από τα τουρκικά σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν επιθετικές και καταστροφικές επιχειρήσεις στην επαρχία Idlib και τα περίχωρά της. Οι Τούρκοι δεν έκαναν τίποτε παρά να καταγγείλουν, και ως εκ τούτου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς την Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν έχει χρόνο για υπεκφυγές. Εάν δεν ενεργήσει για να υπερασπιστεί το Idlib και τους Σύριους στις περιοχές που είναι παρακείμενες στην επικράτειά της, οι μάχες θα εξαπλωθούν, και εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν και θα ωθηθούν πέρα από τα σύνορα στις τουρκικές πόλεις.

Ο Abdulrahman Al-Rashed είναι βετεράνος αρθρογράφος. Είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του καναλιού Al Arabiya και πρώην αρχισυντάκτης του Asharq Al-Awsat.

arabnews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα