ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
1.-Περισσότερο με όρους ψυχανάλυσης παρά πολιτικής σκέφτεται και αντιδρά ο ελληνικός λαός. Η επιλογή Κασσελάκη, απο ένα τμήμα του, δεν έγινε επειδή αναζήτησε κάτι νέο ως περιεχόμενο στην πολιτική. Άλλωστε αυτά που έλεγε ήταν αλλοπρόσαλα τις περισσότερες φορές.Έγινε διότι η ελληνική κοινωνία- και το τμήμα που εκφράζεται μέσω του Συριζα- απαιτεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό λιγότερο αλλοτριωμένο και διεφθαρμένο απο το υπάρχον. Ο Κασσελάκης διεμβόλισε τους υποψηφίους ενός κατεστημένου της αυτοαποκαλούμενης αριστεράς επειδή αυτό το κατεστημένο κούρασε, φόβισε και ενόχλησε ακόμη και τους περιπλανώμενους στον χώρο.
2.-Η διαμόρφωση των πολιτικών σχηματισμών είναι υπόθεση των μελών και φίλων τους αλλά αφορά όλη την κοινωνία. Είναι στοιχεία του πολιτικού συστήματος. Το πολιτικό μας σύστημα αυτήν την στιγμή, ή, μάλλον, απο το 2015 βρίσκεται σε μια εξέλιξη. Διαμορφώνεται. Και θα συνεχίσει να διαμορφώνεται μέχρι η σταθεροποίησή του θα αντανακλά τις ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα δεν το πετυχαίνει. Η ρευστότητα θα συνεχιστεί.
3.-Σε κρίσιμες περιόδους ενός εθνικού κράτους τον ρόλο της υπέρβασης της κρίσης αναλαμβάνει η αστική του τάξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια τάξη και οι ολιγάρχες της χώρας δεν συγκροτούν αστική τάξη. Τα χαρακτηριστικά της είναι λούμπεν. Φθάσαμε στο σημείο η μόνη εναλλακτική πολιτική λύση να είναι- και  πάλι- ο κ. Μητσοτάκης. Η μονοδιάσταση αυτή αναγκαστική πολιτική επιλογή ήταν, και είναι, επικίνδυνη διότι σε περίπτωση παταγώγους αποτυχίας η κοινωνική και πολιτική ένταση εκτονώνεται με την ανάδειξη άλλης κυβερνητικής ομάδας στην εξουσία. Όταν δεν υπάρχει το σύστημα εκρήγνυται και καταρρέει. Το αδιέξοδο και η ήττα της Αρμενίας έχει τέτοια χαρακτηριστικά.
4.-Ό,τι και να λένε οι εκφραστές της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα τον ρόλο αναδιαμόρφωσης του πολιτκού σκηνικού έχει αναλάβει η προστάτιδα δύναμη του προτεκτοράτου, οι ΗΠΑ. Αν οι εγχώριοι ολιγάρχες δεν έπαιρναν εντολή να βοηθήσουν τον Κασσελάκη τα ΜΜΕ των ολιγαρχών θα τον εξαφάνιζαν την πρώτη ημέρα της εμφάνισής του. Όχι, μόνο δεν το έκαναν αλλά και τον στήριξαν εγκαταλείποντας, εν μέρει, την εκλεκτή τους, αντίπαλο του Κασσελάκη.
5.-Ευτυχώς που υπάρχει και ο διεθνής παράγων και ενδιαφέρεται, έστω και για τα δικά του συμφέροντα, για το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας. Ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε η άρχουσα τάξη της είναι σε θέση να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Ρόλο εκτελεστή εντολών-και μόνο- μπορούν να διαδραματίσουν.
6.-Το πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή Κασσελάκη πόρρω απέχει απο το να είναι σταθερό. Είναι η αρχή εξελίξεων. Ο Συριζα δεν θα μπορέσει να μείνει ενωμένος. Ο κεντρικός πυρήνας του με τον Κασσελάκη θα συγκροτήσει μια κεντρώα, παρά αριστερά, ομάδα που θα διεκδικεί την εξουσία. Όσοι αποχωρήσουν θα αναζητήσουν, μαζί με άλλους, να συγκροτήσουν μια κυβερνητική αριστερά χωρίς πειστικότητα στη κοινωνία διότι δοκιμάστηκαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιποβαρείς.
7.-Στον κεντρώο χώρο μαζί με ό,τι απομείνει απο τον Συριζα θα συσπειρωθεί και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ το οποίο αδυνατεί να αποκτήσει επαφή με την κοινωνία. Για λάθος λόγους στην αποτυχία αυτή βαραίνει περισσότερο το όνομα παρά η ανυπαρξία πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ρευστότητα. Ένα μέρος του θα αναζητήσει έκφραση απο το κέντρο στο οποίο θα παιδεύεται και ο Συριζα του Κασσελάκη και ένα άλλο, αριστερό κατά παράδοση, θα περιπλανιέται σε αναζήτηση μιας φαντασιακής αριστεράς η οποία δεν υπάρχει και δεν θα μπορέσει να συγκροτηθεί. Αν κάτι συγκροτηθεί θα είναι ενα ιδοτελές μόρφωμα με χαρακτηριστικά του 2015 που καπηλεύεται το όνομά της. Ωστόσο, η χώρα και η κοινωνία της έχουν ανάγκη μιας νέας αριστεράς η οποία θα εκφράσει τα αγωνιώδη υπαρξαικά ερωτήματα κοινωνικών στρωμάτων που ολοένα και αυξάνονται αριθμητικά.
8.-Η περιπλάνησή μου σε φράξιες της παραδοσιακής αριστεράς- πλην του θεοκρατούμενου ΚΚΕ- δεν μου δίνει την εντύπωση πως έχουν αντιληφθεί τι σημβαίνει σε επίπεδο τεχνολογικών εξελίξεων και πολιτικών υποκειμένων που δημιουργούν. Φράξιες θα παραμείνουν.
9.-Εν κατακλείδι, είμαστε πολιτικά μια καθυστερημένη κοινωνία με έντονα στοιχεία παρακμής και δεν μπορούμε να αναδείξουμε το πολιτικά νέο που θα διαχειριστεί τις τύχες μας. Ισως και να μην υπάρχει σε επίπεδο προσώπων. Γι αυτό η κρίση, όχι μόνο, θα συνεχιστεί αλλά και θα βαθαίνει.
spot_img

34 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακμή σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς . Όλα ξεκινούν από το άθλιο επίπεδο της παιδείας . Εκεί κτίζεται το επίπεδα κριτικής σκέψης που σε ακολουθεί σ’ όλη σου τη ζωή. Στο σχολείο εκλέγεις στο δεκαπενταμελές νταήδες ικανούς για καταλήψεις και αργότερα Κασσελάκηδες για τα ωραία μάτια τους.

    • Ορθότατο.

      Όποιος έχει λεφτά στέλνει τα παιδιά του σε κανένα σοβαρό ιδιωτικό σχολείο, διότι τα δημόσια είμαι σίγουρος ότι δε διαφέρουν σε τίποτα από τα γήπεδα και τις πλατείες.

      Όπως στρώσεις κοιμάσαι, κανόνας.

        • Δεν έχω ιδέα. Κατά πως φαίνεται θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του Γονέα 1 & 2, αντί για Πατέρα & Μητέρα.

          Πάντως κάτι φίλοι που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, μου έχουν πει ότι σε σχέση με τα δημόσια, είναι σα να συγκρίνεις τον Παναρκαδικό με τη Μάντσεστερ Σίτυ.

          Αυτό μάλλον τα λέει όλα περί παιδείας, στο Ελλαδιστάν.

  2. Η λέξη κλειδί είναι η Παρακμή. Μη ξεχνάμε όμως και τη λέξη Αποικία. Στην αποικία γίνεται αυτό που αποφασίζει ο επικυρίαρχος. Αυτός ορίζει τις πολιτικές, αυτός παίρνει τις αποφάσεις και αυτός διορίζει τους διαχειριστές.
    Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό τότε υπάρχουν κάποιες ελπίδες να αντιδράσουμε και να κερδίσουμε κάποιους πόντους ελευθερίας.
    Σε αντίθετη περίπτωση, θα περιμένουμε οι συγκυρίες να φέρουν στο δρόμο της Ελλάδας, αν έχει μείνει κάτι που να τη θυμίζει, μια άλλη, τύποις, επανάσταση του 1821.
    Η κοινωνία δείχνει να βρίσκεται σε φάση απάθειας και οκνηρίας. Αυτό, βέβαια, μπορεί να λέει πολλά, ως προς το που βαδίζει η χώρα, μπορεί και τίποτα.
    Γιατί ο λαός μας στο παρελθόν έχει διαψεύσει παρόμοιες εκτιμήσεις.

    • Δηλαδή, στην Ελλάδα δεν γίνονται ελεύθερες εκλογές; Δεν αποφασίζει ο “κυρίαρχος” λαός ελευθέρως; Ο περί ου ο λόγος δεν ψηφίστηκε ελεύθερα στο κόμμα του; Ποιος επικυρίαρχος αποφασίσει και πράσσειν άλογα; Βρήκαμε πάλι την εύκολη δικαιολογία, για όλα φταίνε οι άλλοι. Όταν ωριμάσομε και αναλάβομε τις ευθύνες μας σαν λαός (δηλαδή ποτέ!), τότε υπάρχει ελπίδα να πάψομε να γίνομε κράτος.

      • Αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει δάκτυλος επικυρίαρχου στο αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα καλά!
        Από την άλλη, δεν είπα ποτέ ότι δεν φέρουμε ευθύνες για όσα συμβαίνουν στον τόπο. Αντιθέτως!
        Όμως, θεωρώ, ότι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα.
        Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

        • Κανένας δάκτυλος στην εκλογή Κασσελάκη. Ποιος είναι αυτός ο δάκτυλος και πώς μπήκε; Εξήγησέ μου να καταλάβω και όχι λόγια τού αέρα.

          Βεβαίως από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι, αλλά ποιος εκλέγει αυτό το κεφάλι; Ο … επικυρίαρχος; Υπήρξε μήπως ανάμειξή του και στην εκλογή τού Κούλη, τόσο στο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση; Και αν ναι, πώς επέβαλε την θέλησή του;

          • Εντάξει αυτός που τον έβαλε στο Επικρατείας, κάτι είχε σχεδιάσει. Ουρανοκατέβατος για την νομενκλατούρα του Σύριζα σίγουρα ήταν, αλλά όχι και γι’ αυτόν που κουνάει τα νήματα στο background. Πήγε και διακοπές across the pond εντωμεταξύ, όλα καλά.

        • Θα το επαναλάβω για μία τελευταία φορά: Όσο εξακολουθούμε να πιστεύομε ότι οι ξένοι φταίνε για όλα, τόσο θα εξακολουθήσομε να βαίνομε προς τον τάφο. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει αρκετοί να βλέπουν ότι, αν είμαστε αποικία, φταίμε εμείς και κανείς άλλος. Εμείς, χωρίς να μάς το επιβάλλουν, είχαμε κόμματα με ονόματα “Αγγλικόν”, “Γαλλικόν” και “Ρωσσικόν”. Για να βγει κανείς στο σβέρκο σου, πρέπει πρώτα εσύ να σκύψεις την πλάτη. Ούτε για τις χρεοκοπίες και δη την τελευταία μάς έφταιξαν οι άλλοι. Εμείς δανειζόμασταν αλόγιστα, για να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Καιρός να σταματήσει πια αυτή η νοοτροπία και να κάνομε την αυτοκριτική μας.

          • Συμφωνώ με την άποψή σας για συνυπευθυνότητα στην αποικιοκρατική νοοτροπία. Όμως θα πρέπει να δείτε και το ιστορικό μέρος. Η Ελλάδα τουλάχιστον από το 1944 και μετά είχε πρωθυπουργούς, υπουργούς εξωτερικών και άμυνας πρόσωπα που ήταν έμμεσα ή άμεσα στην υπηρεσία είτε της Αγγλικής είτε της Αμερικανικής αυτοκρατορίας.
            Επιπλέον το:
            «Εμείς δανειζόμασταν αλόγιστα, για να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας.» το θεωρώ εσφαλμένο, γιατί εγώ προσωπικά ποτέ δέν ρωτήθηκα για το άν ήθελα δανεικά, και επιπλέον ποτέ δέν είχα τη νομοθετική δυνατότητα να αναιρέσω νόμους της βουλής. Κατακλείδα: Δέν έχουμε ίσες ευθύνες όσοι βρισκόμαστε σε ένα ιεραρχημένο σύστημα που είναι η κάθε πολιτεία. Οι ευθύνες κατανέμονται αναλογικά στην ιεραρχία.
            Αυτά με ιδιαίτερη εκτίμηση στα εύστοχα σχόλιά σας.

          • Δεν συνέκρινα τις ευθύνες των πολιτών με αυτές των κυβερνώντων, αλλά όλων των Ελλήνων με αυτές των ξένων.

            Αλλά επειδή έχομε ευθύνες σαν λαός γι’ αυτούς που μάς κυβερνούν, δεν δώσαμε καμμία σημασία στις προειδοποιήσεις ότι ο αλόγιστος δανεισμός και οι σπατάλες (αναφέρθηκα σήμερα αλλού σ’ αυτές) θα μάς οδηγούσαν στην χρεοκοπία. Αντιθέτως, συνεχίσαμε να απολαμβάνομε την επίπλαστη ευμάρεια που προσέφεραν οι πολιτικοί με τα δανεικά, που κληθήκαμε από το 2010 να πληρώσομε.

            Ευχαριστώ για την εκτίμηση στα σχόλιά μου.

    • Σας ευχαριστώ για την εκτίμησή σας.
      Την κοινή λογική-που εγώ εκφράζω- (λιγοστή πολλά χρόνια τώρα) εκτιμούν όσοι την διαθέτουν .
      ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ”ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑ” ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ”ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ”, ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ .
      Μάλλον οι άλλοι Έλληνες στις εκλογές του 2027 θα τους κόψουν την όρεξη.

    • Και εγώ είδα ότι λείπει ο ΣΑΝ και άρχισα να έχω υπαρξιακό πρόβλημα. Μέχρι και διακοπή της ιστοσελίδας σκέφθηκα.

      • Ας μη ξεφεύγουμε σε ειρωνείες , σας παρακαλώ και με την ευκαιρία σας ευχαριστώ για την φιλοξενία των ” παράλογων” απόψεών μου, που δεν είναι ”λογοδιάρροια” ούτε ύβρεις για κανέναν, παρ’ότι ο φίλος κ. Επισκέπτης με ”τιμά” με χυδαίες καμιά φορά βρισιές.

        • Σ.Α.Ν., ισχύει ότι μας έλειψες. Δεν μπήκες με τα μπούνια όπως συνήθως και ανησυχήσαμε. 😀

          Πως σου φαίνεται ο δροσερός Κασσελάκης; Γοητευτικός δεν είναι; 😀

          • Πιο ”λιανά” δεν μπορώ να παρουσιάσω τις απόψεις μου . Τοιούτος έπρεπεν τοις Συριζαίοις και άλλοις Αρχιερεύς.
            ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ -ΜΕ ΓΕΙΤΟΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 1Ο71 ΟΘΩΜΑΝΟΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΕΡΙΚΑ , ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΖΗΣΕ 20 ΧΡΌΝΙΑ.
            Υ.Γ Ευχαριστώ για την εκτίμηση σας.

  3. Σημειώνω από την καλή ανάλυση του κ. Σαββίδη- είναι καλύτερη η ανάλυση του αριστερού και πάλαι ποτέ συμβούλου του κ. Τσίπρα κ. Κωνσταντακόπουλου για το μέλλον και ως λέξεως ακόμη Αριστεράς- τα ακόλουθα.” Έγινε (αυτό με τον κ. Κασσελάκη) διότι η Ελληνική κοινωνία – και το τμήμα που εκφράζεται μέσω του Σύριζα- απαιτεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό λιγότερο αλλοτριωμένο και διεφθαρμένο από το υπάρχον”.
    Ενίσταμαι καλοπίστως διότι πρώτον δεν καταμετρήθηκε η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (προ 4μηνου άλλα έδειξαν οι εκλογές) και δεύτερον θεωρούμε δεδομένο ότι όσοι ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη αποτελούν την φωτισμένη πρωτοπορία του Σύριζα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ενώ όπως απεδείχθη από τις πανηγυρικές διαδηλώσεις και τα συνθήματα μιας δράκας ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ .Η Εξουσία και ας πουλήσουν και την ”μάνα τους” τις αρχές της Αριστεράς , που υπάρχει στην χώρα μας από το 1952.
    Μου θυμίζουν τις οργανωμένες θύρες των φανατικών ”φιλάθλων” των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων (γνωστές σε όλους μας ) ,οι οποίοι θέλουν -πάση θυσία ή πονηριά ή ”μαγκιά” – την νίκη της ομάδα τους και αν δεν την έχουν υβρίζουν ομαδικά και χυδαία τους Προέδρους των Ομάδων τους .
    ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ Ο Κ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥ-”ΡΙΖΑ” ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    Σε κάθε περίπτωση το όλο περιτύλιγμα και οι χθεσινές εικόνες του νέου Προέδρου του Σύ-ριζα , θα οδηγήσουν στην ταχύτερη μεταβολή της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνίες της Βορείου Ευρώπης -που δεν είναι μεν και του θανάτου- αλλά αυτές δεν έχουν δίπλα τους την επιθετική σε όλα τα επίπεδα της γειτόνισσας Τουρκίας.
    ΑΛΛΑ ΠΑΩ ΠΑΣΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ Κ.ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΥΠΕΘΑ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ, ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ.
    Υ.Γ Ποια αναγκαιότητα ,κύριε Σαββίδη, επέβαλε την αναδιοργάνωση του πολιτικού σκηνικού;;;. Μήπως οι κόκκινες γραμμές -που λέει και ξαναλέει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών- ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης , οι οποίες δεν είχαν τεθεί για την επίλυση του ”Μακεδονικού” από την συγκυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα-Καμμένου;;;.

  4. Ἀστική τάξη χωρίς μόρφωση δέν ὑπάρχει. Καί δέν ἐννοῶ πτυχία καί διδακτορικά. Ἀλλά ὑπάρχουν πλέον τάξεις;
    Στήν χώρα αὐτή πού οἱ πνευματικοί μας ταγοί, ἀνεξαρτήτως τάξεως, εἶχαν τόν πρῶτο λόγο, ποιητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί μέ βαθύτατη μόρφωση. Στήν χώρα αὐτή μέ τούς ἀθάνατους θεούς, μέ ὑπαρκτούς ναούς, μέ ἡμίθεους καί πολίτες- ἀθλητές τῆς ἀθανασίας. Ὁ ἁπλός λαός, εἶχε βαθειά μόρφωση ἀκόμα καί χωρίς ἐπιτρεπτή παιδεία. Ἀπό τήν ἀρχαιότητα οἱ κοινότητες ἔπλασαν δημοκρατία, καί οἱ ἀγῶνες κάποιων φωτισμένων. Δέν ἦταν οἱ ἀγῶνες τῆς ἀριστερᾶς ταξικοί ἀγῶνες; Ὁ Χριστιανισμός δέν ἦταν μαθητεία ἰσότητας καί ἀθανασίας; Τί νέο ὑπάρχει γιά νά φέρει κάποιος ἐδῶ; Εἶναι τό ἀμερικάνικο ὄνειρο αὐτό πού φέρνει ὁ Κασσελάκης; Ἤ εἶναι ἐκφραστής τῆς ἀριστερᾶς; Μπορεῖ νά εἴμαστε ἄθελά μας σέ λήθαργο, μήν ἀγνοοῦν ὅμως τίς ρίζες μας.

    https://www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/816416/san-simera-25-septemvriou-1926-i-sumvasi-kata-tis-douleias/

    • Πότε ,πως και από ποιους θα εκφρασθούν πολιτικά οι ρίζες μας ,στις οποίες αναφερθήκατε;;;. Οι αντίθετοι επελαύνουν .
      Δεν τους ακούτε ;;;.
      Ελπίζω σε απάντησή σας ,για να μη φιλοσοφούμε εκφράζοντας όχι πανανθρώπινες αξίες με την κλασική τους έννοια αλλά με την υποκειμενική μας.
      Πόσες εκδοχές της Δημοκρατίας, της Παιδείας ,της αλληλεγγύης κ.ο.κ έχουμε σήμερα ;;;.

      • Μόνο τό αὐθεντικό θά σταθεῖ. ῾Οτιδήποτε ψεύτικο θά καταρρεύσει, σάν κτίσμα χωρίς στερεά θεμέλια. Ποιούς θεωρεῖτε ἀντίθετους σέ ἐσᾶς; Στήν χώρα αὐτή ὑπάρχουν ὅλες οἱ τάσεις.
        Οἱ ρίζες μας ἐκφράζονται μονίμως καί ἀενάως ἀπό ὅσα ἔχουν καταθέσει μέ τήν ψυχή τους οἱ πνευματικοί μας ταγοί. Αὐτά πού ἀφουγκράζεται καί ὁ πιό ἁπλός πολίτης. Δέν ἔχουμε σκοπό νά κοροϊδέψουμε κανέναν. Φυσική πορεία ἔχει ἡ ζωή. Ἡ ἱστορία μας ἔχει μία πορεία καί αὐτή. Δημοκρατία εἶναι καί ὅταν ὑπάρχει ἀναμονή τῶν ἀποτελεσμάτων σέ ἐσωκομματική διαδικασία ἑνός ἀριστερίζοντος χώρου, ἀνεξαρτήτως ἄν μποροῦν κάποιοι νά προβλέψουν τήν ψυχολογία τῶν ψηφοφόρων. Παιδεία εἶναι καί τό life coaching ἐξ ᾿Αμερικῆς. Ἀπώτερος σκοπός τῆς Παιδείας ἀπό τούς ἀρχαίους μας, ὁ κάθε ἄνθρωπος καί ἡ ἀθανασία. Ὑπάρχει ἱερότητα καί στήν Δημοκρατία καί στήν Παιδεία, στήν χώρα αὐτή.
        Θεωρῶ ὅτι ὑποτιμᾶται καί δέν ὑπολογίζουν τόν ῾Ελληνικό λαό (ἀρκετά χρόνια τώρα), πού ἔχει λαμπρά μυαλά ἀναξιοποίητα.
        Θά τονίσω τήν φράση τοῦ Θουκυδίδη ἀπό τό ἄρθρο τοῦ κ.Μούρτου
        “«Ἄνδρες γὰρ ἡ πόλις…» (Η-77), δηλαδή, καμιά πόλη δεν ευημερεί χωρίς ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες” .

        • Σκέφτεστε και εκφράζεστε ”θεολογικά” και εσχατολογικά. Σε ποιο ιστορικό χρόνο θα γίνουν αυτά τα ωραία που γράψατε . Πόσες γενιές Ελλήνων θα ζήσουν την 40χρονη γενική παρακμή του κράτους και της κοινωνίας μας, που έπιασε ταβάνι χθες ;;;.

          • Καί τό ὅτι ὑπάρχουμε καί μιλᾶμε δέν τό προγραμματίσαμε ἐμεῖς, κάπου κάποιοι μᾶς γέννησαν καί ὑπάρχουμε.
            Μιά φράση εἶναι χαρακτηριστική ¨οἱ προσπάθειες εἶναι τοῦ ἀνθρώπου τά ἀποτελέσματα εἶναι τοῦ Θεοῦ ¨, καί ὁ Κασσελάκης μιλώντας , ἀσυναίσθητα εἶπε ¨πρῶτα ὁ Θεός ¨,
            Χωρίς ὅλα αὐτά τά ὡραῖα ὅπως λέτε, χωρίς ἐμᾶς δηλαδή, ποῦ νά πᾶμε;
            Ποιός ἐπί 40 χρόνια ἐρεύνησε καί δίδαξε σωστά τήν ῾Ελληνική γλώσσα, ἔλλειψη καλῶν φιλολόγων ἔχουμε καί γενική ἔνδεια καλῶν ῾Ελληνικῶν, ἐνῶ δέν ὑστεροῦμε σέ πτυχία. Στή Γαλλία προστατεύουν τή γλώσσα τους. Ποιός πῆγε νά βρεῖ τις ᾿Αλεξάνδρειες, νά ἐπικαιροποιήσει τήν ἱστορική μνήμη αὐτοῦ τοῦ Μεγάλου μας, παῖδα Διός, μέ ἔργο ἀθανασίας, πού ἄν δέν ὑπῆρχε ἡ Ρωξάνη του ἀπό κεῖ, μπορεῖ νά μήν ἔφθανε μέχρι ἐκεῖ, ´ γιατί καί ὁ ἔρως μία θαυματουργία εἶναι ´, ὅπως ἔχει γράψει ὁ ᾿Ελύτης. Παρακμή ἔχει καί ἡ Δύση, παρακμή πολιτισμοῦ πνευματικοῦ. Πάντα ὅμως κάτι νέο μπορεῖ νά γεννηθεῖ.

  5. Ας μη ξεφεύγουμε σε ειρωνείες , σας παρακαλώ και με την ευκαιρία σας ευχαριστώ για την φιλοξενία των ” παράλογων” απόψεών μου, που δεν είναι ”λογοδιάρροια” ούτε ύβρεις για κανέναν, παρ’ότι ο φίλος κ. Επισκέπτης με ”τιμά” με χυδαίες καμιά φορά βρισιές.

    • Μήπως το γουστάρω παρεξηγηθεί;;; .
      Είναι όντως καλή η 66χρονη κυρία Γιαννακά ,με καλή μόρφωση στα φιλολογικά και υπήρξε και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .
      Μακάρι να είχαν τα κόμματα βουλευτές -σαν αυτήν-που να γνωρίζουν να ομιλούν και να γράφουν την ενιαία ελληνική ,γιατί θα μπορούσαν να συνεννοηθούν .

      • Χα χα δεν πειράζει αν παρεξηγηθεί. Είναι ΚΑΙ εμφανίσημη σίγουρα. 😛

        Γράφει πολύ συγκροτημένα και ειδικά τους συριζαίους τους έχει κάνει σκόνη ουκ ολίγες φορές. Τη θυμάμαι και στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ παλιά, ναι.

  6. Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ( για όσο χρόνο διαρκέσει με αυτήν την ονομασία) είναι προϊόν των νέων τεχνολογιών ( αλγορίθμων κλπ) που εντοπίζουν τις επιθυμίες των πολιτών και φτιάχνουν το προϊόν που τις καλύπτει, το οποίο προβάλλεται από τα συστημικά ΜΜΕ που, ειρωνεία της τύχης , δόμησε το κόμμα που είναι προς εξαφάνιση. Ένας influencer της πολιτικής που στο φώς της πρακτικής της πολιτικής θα αποδειχθεί η κενότης του περιεχομένου. Η παρουσία του στην πολιτική σκηνή δεν πρόκειται να λύσει οποιαδήποτε παθογένεια του πολιτικού συστήματος.

  7. Μήπως πρέπει να ενεργοποιηθούμε σαν πολίτες και να αρχίσουμε να οργανώνουμε πυρήνες διαδικτυακών τοπικών forum ανά πόλη (με τη βοήθεια κάποιων έμπειρων που θα τους ξεκινήσουν), όπου θα συζητούνται τοπικά αλλά και εθνικά θέματα προς εξεύρεση λύσεων, τα οποία ( fora) αφενός θα μπορούσαν να αναδείξουν νέους ικανούς πολιτικούς αλλά και ίσως θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μελλοντικά τοπικά κοινοβούλια. Σε συνδυασμό δε με τη διατύπωση ενός νέου συντάγματος από ειδικούς όπως ο κ. Κοντογιώργης, ίσως θα μπορούσε να απαιτηθεί η παράδοση της εξουσίας σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα που θα απαρτίζεται από αυτά τα τοπικά κοινοβούλια (δίκην ομοσπονδίας). Για να πάρουμε επιτέλους τις τύχες στα χέρια μας. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι να αποκτήσουμε συνείδηση πολίτη (που ενδιαφέρεται για τους άλλους) και να ξεφύγουμε από την ατομοκεντρική μας αντίληψη (θέλω δημοκρατία για να κάνω ό,τι θέλω προς όφελός μου και μόνο).

    • Μήπως ,-μια που αναφέρατε τον κ. Κοντογιώργη -,να τον ρωτούσατε-ρωτούσαμε ποια είναι η γνώμη του για τον 35χρονο , αστράτευτο ”εισοδιστή” στην πολιτική ζωή της Πατρίδας μας κύριο Κασσελάκη με την γνωστή προσωπική του οικογένεια ;;;.
      Τα άλλα για τα τοπικά δεν μπορούν να εφαρμοστούν μετά το 1998 , όταν καταργήθηκαν οι Κοινότητες και δημιουργήθηκαν οι ”Καποδιστριακοί” και από το 2010 οι Καλλικρατικοί Δήμοι ,με την απεραντωσύνη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα