Μερικά οικονομικά δεδομένα που δημοσίευσε ο γαλλικός τύπος για την αγορά των Rafale

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 18 Rafale, παρά την γρήγορη προετοιμασία της, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Και τούτο διότι, όπως δήλωσε στον γαλλικό τύπο η Florence Parly, Υπουργός άμυνας της χώρας της, οι «Έλληνες άλλαξαν ξαφνικά προτεραιότητα. Ενώ διαπραγματευόμασταν για τις φρεγάτες, ξαφνικά μας ζήτησαν διαπραγματεύσεις για τα  Rafale, πιεζόμενοι από τις τουρκικές απειλές». Αυτό είχε ως αναπόφευκτη αρνητική συνέπεια για κάποιες ελληνικές υπεργολαβικές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν στην παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων (αξίας 600 εκατομ. ευρώ όπως οι ίδιοι υπολογίζουν) των εν λόγω αεριωθουμένων, εξ ου και  η επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο φορέας τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως διαβάσαμε πρόσφατα στον τύπο. Έτσι θετική επίπτωση στην ελληνική επιχειρηματικότητα, απασχόληση και συνδρομή στην ανάπτυξη εγχώριου αεροναυπηγικού κλάδου μάλλον δεν θα υπάρξει, λόγω της αγοράς των Rafale. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί βέβαια στη Γαλλία, πέρα από τα 2,5 δις ευρώ που θα εισπράξει η χώρα. Ήτοι θα ενισχυθούν οι 3 κατασκευαστές των Rafale :

@ η Dassault Aviation του μόνου κατασκευαστή αεροσκαφών που παράγει τα χειριστήρια πτήσης για τα αεροσκάφη της,

@ η Safran που παράγει τους κινητήρες τους,

@ η Thales που παράγει τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.

Έτσι, ο κατασκευαστής των αεροσκαφών θα είναι σε θέση να διατηρεί έναν ρυθμό παραγωγής περίπου ένα Rafale τον μήνα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των γραμμών παραγωγής του. «Ένας ρυθμός ενός Rafale τον μήνα, που αντιστοιχεί σε 7.000 θέσεις εργασίας, στη βιομηχανία της Dassault αλλά και σε περίπου  500 μικρομεσαίες που συνεργάζονται μαζί σας», υπενθύμισε η Florence Parly, αναφέρεται στο ρεπορτάζ  του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στις 29-1-2021 με τίτλο : «Η Γαλλία παραγγέλνει 12 Rafale για να αντικαταστήσει εκείνα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα» (La France commande 12 Rafale pour remplacer ceux vendus à la Grèce).

Τι έκανε η Florence Parly ;

Σας θυμίζω ότι υπήρξαν αντιδράσεις από γαλλικούς στρατιωτικούς κύκλους, όταν η Γαλλία απεφάσισε να αποσύρει 12 ετοιμοπόλεμα Rafale από την αεροπορία και το ναυτικό της και να μας τα πουλήσει άμεσα ως μεταχειρισμένα. Διότι αυτό αποδυναμώνει προς στιγμήν την γαλλική πολεμική ισχύ.  Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 17-9-2020  :ΕΔΩ

Από την άλλη όμως η Γαλλία, όπως και κάθε άλλη ανταγωνιστική οικονομία, χρειάζεται έντονα δυναμικές εξαγωγές για να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και της αμυντικής της στρατηγικής. Τι έκανε λοιπόν η Υπουργός ;

Υπέγραψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 25-1-2021 τη σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση της οποίας σύμβασης ο τρόπος πληρωμής έχει ως εξής : 1,5 δις ευρώ για το 2021, 400 εκατομ. ευρώ ετησίως για το 2022 και 2023, 67 εκατομ. ευρώ το 2024 και 34 εκατομ. για το 2025, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Anne Bauer στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Les Echos στις 15-1-2021 με τίτλο : «Rafale : η Ελλάδα επιβεβαιώνει το deal, η Ινδία ανοίγει την πόρτα» (Rafale : la Grèce confirme le « deal », l’Inde entrouvre la porte). Και την Παρασκευή 29-1-2021 πήγε η Florence Parly  στο Argonay (στην περιοχή της Haute -Savoie), όπου βρίσκεται  η Dassault Aviation, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποδυνάμωσης της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. «Γι’αυτό σας ανακοινώνω σήμερα την παραγγελία 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale για τη Γαλλία, προς όφελος της πολεμικής αεροπορίας και διαστημικής», ανακοίνωσε. Το Rafale είναι «το στολίδι του στρατού μας» και έχει πραγματοποιήσει ξανά αυτήν την εβδομάδα «δεκαοκτώ αεροπορικές εξορμήσεις και δύο βομβαρδισμούς στο ιρακινό-συριακό μέτωπο», είπε η Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τα αεροπλάνα που πρέπει να παραδώσει ήδη ο κατασκευαστής αεροσκαφών, «αυτή η παραγγελία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του σχεδίου σας παραγωγής και των υπεργολάβων σας μέχρι το τέλος του έτους 2025», δήλωσε η Υπουργός. Επομένως, αυτή η παραγγελία υποστηρίζει τη δραστηριότητα γαλλικών επιχειρήσεων οι οποίες, ως επί το πλείστον, έχουν επίσης και μια πολιτική δραστηριότητα και αποδυναμώθηκαν από την κρίση στον τομέα της αεροναυτικής.

Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dassault Aviation, Eric Trappier, «η εθνική παραγγελία σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των ενόπλων δυνάμεων υπέρ των αεροσκαφών μας και της δίνει πολύ ισχυρή αξιοπιστία στις εξαγωγές, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν όλο και περισσότερο στη διατήρηση αυτής της δραστηριότητας». Το ποσό του προϋπολογισμού που δαπανήθηκε για αυτήν την αγορά δεν κοινοποιήθηκε. Θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τα έσοδα από την πώληση στην Αθήνα των 12 αεροπλάνων που θα αποσυρθούν από τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είναι «της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με το γραφείο της υπουργού. Η τιμή ενός Rafale  «πλήρως εξοπλισμένου είναι εκατό εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε πρόσφατα ο Eric Trappier.

«Αυτά τα αεροπλάνα θα παραδοθούν στο τέλος των παραδόσεων των 28 που έχουν ήδη παραγγελθεί [από την ίδια τη Γαλλία] από την Dassault, δηλαδή το 2025», δήλωσε στην Agence FrancePresse (AFP) ο αρχηγός της αεροπορίας και του διαστήματος, στρατηγός Philippe Lavigne. Τότε  η πολεμική αεροπορία  θα αριθμεί 129 Rafale και το ναυτικό 42.

Τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα δείχνουν την προφανή θετική επίπτωση στην γαλλική αεροναυπηγική, τους υπεργολάβους της και την απασχόληση. Για εμάς η μόνη θετική επίπτωση της αγοράς των Rafale είναι ότι θα αυξήσει την αμυντική αεροπορική μας ισχύ, έναντι της Τουρκίας.

Ας προσέξει καλά λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευσή της για την αύξηση της ναυτικής ισχύος μας. Να συμπεριλάβει οπωσδήποτε και τη διάσταση ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και απασχόλησης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα