Και άλλο πρόβλημα για τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Νέο πρόβλημα για την Ερντογάν η απόρριψη βίζας Σέγκεν για τούρκους πολίτες.
Στην Τουρκία αποδίδουν την απόρριψη στον φόβο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τούρκοι που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιστρέψουν, αλλά ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Τουρκία είπε στο Ρόϋτερ πως η διαδικασία γίνεται μηχανικά και δεν υπεισέρχονται πολιτικοί λόγοι.
Πάντως ο Τσαβούσογλου, θυμωμένος, είπε πως θα κληθούν οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στο υπουργείο για να δώσουν εξηγήσεις και αν δεν ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα, η Τουρκία θα πάρει αντίμετρα.
Πέρα απο την ταλαιπωρία, η ζημιά που υφίστανται τούρκοι πολίτες και εταιρείες είναι μεγάλη, καθώς, για να κάνεις αίτηση για βίζα Σέγκεν πρέπει να έχεις αεροπορικό εισιτήριο.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ απο την εφημερίδα Zoscu.
Aύξηση στον αριθμό απόρριψης των αιτήσεων για βίζα shengen για τους τούρκους πολίτες
Οι αυξανόμενες δυσκολίες στις αιτήσεις βίζας από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε κρίση πρόσφατα.
Το Reuters έγραψε για την κρίση βίζας στην Τουρκία.
Ενώ οι καθυστερήσεις στις αιτήσεις βίζας από την Τουρκία προς το εξωτερικό δημιούργησαν αντιπαραθέσεις, οι αυξανόμενες αντιδράσεις μπήκαν στην ατζέντα του διεθνούς Τύπου. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters συμπεριέλαβε επίσης το αξιοσημείωτο σχόλιο του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Νικολάους Μάγιερ-Λαντρούτ, στις ειδήσεις του για τα αυξανόμενα ποσοστά απόρριψης αιτήσεων Σένγκεν στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Βλέπουμε μια πρόθεση εδώ. Έτσι το βλέπει ο λαός μας. Τα θεωρούμε αυτά ως βήματα που έγιναν για να φέρουν την κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚ σε δύσκολη κατάσταση πριν τις εκλογές. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν στο υπουργείο πρέσβεις των δυτικών χωρών και θα γίνουν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μετά από αυτό, θα λάβουμε αντίμετρα», είπε.
Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters έγραψε ότι πολλοί Τούρκοι πολίτες υπέφεραν λόγω των παρατεταμένων προθεσμιών για τις αιτήσεις βίζας Σένγκεν και του αυξανόμενου αριθμού αρνήσεων, ενώ οι τουριστικές εταιρείες ακύρωσαν πολλές εκδρομές στην Ευρώπη ή υπέστησαν ζημίες χιλιάδων ευρώ.
Το Reuters έγραψε ότι, εκπρόσωποι του κλάδου και πολίτες, θεωρούν ως αιτία πολιτικά κίνητρα και ανησυχίες ότι οι Τούρκοι που θα πάνε στην Ευρώπη δεν θα επιστρέψουν λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας.
ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 50-60 ΦΟΡΕΣ’
Sinem Ökten
Μιλώντας στο πρακτορείο, η 32χρονη αθλητική εκφωνήτρια Sinem Ökten δήλωσε ότι η αίτησή της για Σένγκεν απορρίφθηκε δύο φορές και είπε: «Έκανα αίτηση πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία για βίζα. Και οι δύο απορρίφθηκαν. Η προηγούμενη βίζα μου ήταν για τη Γερμανία για τρία χρόνια. Γι’ αυτό έκανα ξανά αίτηση για τη Γερμανία, αλλά ήταν μεγάλη απογοήτευση», είπε. Η Ökten δήλωσε ότι για μια από τις αρνητικές αποφάσεις της δηλώθηκε πως «δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα επέστρεφες».
Δείχνοντας δεκάδες σφραγίδες εισόδου-εξόδου στο διαβατήριό της, η Ökten είπε: «Επειδή είμαι αθλητική εκφωνήτρια, πήγα στο εξωτερικό 50-60 φορές για να παρακολουθήσω τους αγώνες, να κάνω συνέντευξη και να δημοσιοποιήσω. Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε:
«Συγκέντρωσα όλα τα έγγραφα, όχι μόνο έκανα κράτηση, αγόρασα και το εισιτήριο για να αποφύγω τυχόν προβλήματα, αλλά κάηκαν όλα. Κόστιζε περίπου 8-10 χιλιάδες. Ήταν επώδυνο αν σκεφτεί κανείς ότι το έκανα δύο φορές».
ΕΕ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Nikolaus Meyer-Landrut, ερωτηθείς από το Reuters σχετικά με το θέμα, δήλωσε ότι οι αιτήσεις Σένγκεν δεν αντιμετωπίζονται σε πολιτική βάση, αλλά σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Είπε ότι συνάντησαν εφαρμογές που ήταν σχετικά περίπλοκες και επιδεκτικές εξαπάτησης στην Τουρκία.
Ο Μέγιερ-Λαντρούτ είπε, «Οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει αντικειμενικών και όχι πολιτικών λόγων» και σημείωσε ότι το ποσοστό απόρριψης για την Τουρκία ήταν κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο του 13-14 τοις εκατό πέρυσι.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΨΕΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η περιοχή Σένγκεν, η οποία δέχθηκε περισσότερες από 900 χιλιάδες αιτήσεις για βίζα από την Τουρκία το 2019, πριν από την επιδημία του κορωνοϊού, όπου μειώθηκαν τα διεθνή ταξίδια, δέχθηκε περίπου 270 χιλιάδες αιτήσεις πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Schengenvisainfo.com, το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων, που ήταν 4,4 τοις εκατό το 2016, αυξανόταν κάθε χρόνο, φτάνοντας το 12,5% το 2020 και το 16,5% το 2021.
Η συντάκτρια της ιστοσελίδας, Shkurta Januzi, δήλωσε ότι τα ποσοστά άρνησης έκδοσης βίζας για την Τουρκία αυξάνονται πιο γρήγορα και σταθερά σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία απέρριψε το 6,7% των αιτήσεων για βίζα από την Τουρκία το 2016, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 11,9% το 2018 και στο 22,2% το 2021. Το ποσοστό απόρριψης της Γαλλίας, το οποίο ήταν 3,2 τοις εκατό το 2016, αυξήθηκε στο 5,8 τοις εκατό το 2018 και στο 13,1% το 2021. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2022 για τις θεωρήσεις Σένγκεν που να καλύπτουν 26 ευρωπαϊκές χώρες, 23 από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ.
Δηλώνοντας ότι περίμεναν στην ουρά για περίπου τρεις ώρες για να πάρουν βίζα Σένγκεν για τη σύζυγό του, ο 60χρονος Τούρκος και Ολλανδός {διπλή υπηκοότητα) Yavuz Yabaş είπε: «Όταν υποβάλαμε αίτηση για βίζα στην Ολλανδία στις 24 Μαΐου δόθηκε ραντεβού για σήμερα (24 Αυγούστου). Έχω και τουρκική και ολλανδική υπηκοότητα. Επειδή η γυναίκα μου είναι μόνο Τούρκος πολίτης, πρέπει να πάρουμε βίζα. Ζήσαμε στην Ολλανδία για 35 χρόνια, παρόλα αυτά, το ραντεβού μας δόθηκε μόνο για σήμερα… Η λήψη βίζας είναι πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή», είπε.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Tur Andiamo με έδρα την Κωνσταντινούπολη, Τζεμ Πολατόγλου, είπε ότι πρώτα μείωσαν τις εκδρομές στην Ιταλία, τις οποίες συνήθιζαν να διοργανώνουν μία φορά την εβδομάδα, σε μία φορά κάθε 15 ημέρες, και στη συνέχεια τις ακύρωσαν ή τις ανέβαλαν λόγω αβεβαιότητας σχετικά με την έκδοση βίζας. . Ο Polatoğlu είπε, «Βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες, οι περιοδείες μας ακυρώνονται. Ενώ συνηθίζαμε να πραγματοποιούμε αυτές τις εκδρομές μόνοι μας, τώρα, καθώς δεν είμαστε πλήρεις, πολλά πρακτορεία ενώθηκαν και άρχισαν να κάνουν από κοινού ξεναγήσεις».
Δηλώνοντας ότι στράφηκαν σε προορισμούς χωρίς προβλήματα βίζας λόγω των προβλημάτων στον χώρο Σένγκεν, ο Polatoğlu είπε: «Ξεκινήσαμε να μεταφέρουμε τις περιηγήσεις μας στην Άπω Ανατολή, αλλά η φθηνότερη περιοδεία της Άπω Ανατολής πλησιάζει τα 1000 ευρώ. Ωστόσο, πουλάμε 7 διανυκτερεύσεις και 8 ημέρες ευρωπαϊκές εκδρομές για 329 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι αρνούνται να δώσουν 1000 ευρώ και φεύγουν».
Ο Gürsel Tarba, ιδιοκτήτης της Arya Gezi με έδρα την Αττάλεια, είπε ότι έκαναν αίτηση για βίζα Σένγκεν, η οποία συνήθως διαρκεί μία ή δύο εβδομάδες για μια περιοδεία στη Γερμανία, έξι εβδομάδες νωρίτερα, αλλά έχασαν χιλιάδες ευρώ επειδή η βίζα δεν μπορούσε να δοθεί. Ο Τάρμπα είπε, «Εκείνοι και εμείς υποφέραμε εξαιτίας εκείνων που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην περιοδεία επειδή δεν πήραν βίζες. Και οι δύο πλήρωσαν ένα τέλος βίζας και έκαναν μια συγκεκριμένη προπληρωμή», είπε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση για βίζα χωρίς αεροπορικό εισιτήριο. Τους είχαμε αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια και κάναμε κρατήσεις ξενοδοχείων. Περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την έκδοση βίζας. Όταν δεν βγήκαν, χάσαμε περίπου 5000 ευρώ».
Ο Hikmet Doğan, ένας 57χρονος συνταξιούχος που περίμενε στην ουρά για να υποβάλει αίτηση για Σένγκεν με πρόσκληση από τον γιο του, ο οποίος ζει στη Σουηδία, δήλωσε ότι η διαδικασία αίτησης που έκανε για τη Σουηδία, την οποία είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν, ήταν πολύ πιο δύσκολη αυτή τη φορά. Ο Doğan είπε, «Πήγα 2-3 φορές με μια πρόσκληση στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο δύσκολο. Το κόστος επίσης αυξήθηκε πολύ, πλήρωσα 2.120 λίρες, το κόστος τριπλασιάστηκε», είπε και πρόσθεσε:
«Είμαι στην ουρά από τις 8 η ώρα, είναι 11 η ώρα και ακόμα περιμένω. Δυστυχώς, οι νέοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα γιατί η οικονομία της Τουρκίας επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει αυτό το πλήθος».
Εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις για βίζα απορρίπτονται συνεχίζουν τις ελπίδες τους για τη Σένγκεν υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση μέσω διαφορετικών χωρών. Η Ökten, η οποία απορρίφθηκε πρώτα από τη Γερμανία και μετά από τη Γαλλία, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί:
«Πρέπει να πάω να κάνω τη δουλειά μου. Είχα και μερικά ταξιδιωτικά σχέδια για την ιδιωτική μου ζωή. Οπότε θα κάνω ξανά αίτηση. Αυτή τη φορά θα δοκιμάσω την Ελλάδα».
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα