Ισραήλ – Γάζα – Σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Γαβριηλ Χαριτος 11/5/2021
Από χθες τις 6 το απόγευμα μέχρι σήμερα 8 το πρωί εκτοξεύθηκαν 250 ρουκετες από τη Γάζα προς το Ισραήλ . Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επλήγησαν 130 στρατιωτικοί στόχοι της Χαμας και της Ισλαμικής Τζιχαντ . Παλαιστινιακες πηγές κάνουν λόγο για 24 νεκρούς στη Γάζα και τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν 6 τραυματίες στο Ισραήλ. Στο επίκεντρο των ρουκετών κυρίως η πόλη Ασκελον και οι ισραηλινές κωμοπόλεις που βρίσκονται σε απόσταση έως 40 χλμ από τη Γάζα .
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν διαδηλωσεις σε αραβικές και μικτες πόλεις στο βόρειο και νότιο Ισραήλ.
Για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της εθνοτικής έντασης διαδηλωσεις σημειώθηκαν στις κωμοπόλεις των Βεδουίνων Ράχατ και Τελ Σέβα, γεγονός που ενεχει ενδιαφέρουσες πολιτικές προεκτάσεις.
Το αραβικό ισλαμιστικό κόμμα «Ράαμ» , που βρίσκεται σε διαπραγματευσεις με τα εβραϊκά κόμματα που προτίθενται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας που θα αντικαταστήσει την 12ετη διακυβέρνηση Νετανιάχου , υποστηρίζεται ως επι το πλείστον από τον πληθυσμό των Βεδουίνων που κατοικεί στον νότιο της χώρας . Ο ηγετης του κόμματος Μανσουρ Αμπάς, ο οποιος τεχνηέντως δεν έθετε σε πρώτη προτεραιότητα στος δημόσιες δηλώσεις του το κύμα εθνοτικών αναταραχών των τελευταίων τριών εβδομάδων, ακύρωσε χθες τις συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες με τους μέλλοντες πολιτικούς του εταίρους . Οι χθεσινοβραδινές διαδηλωσεις που σημειώθηκαν χθες στις πόλεις των Βεδουίνων ψηφοφόρων του εκτιμάται ότι θα τον αναγκάσουν να αναθεωρήσει την πρόθεση του να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας που σχεδιάζεται υπό τους Ναφταλι Μπένετ (εβραϊκή εθνοθρησκευτικης δεξιά) και Γιαήρ Λαπιντ (εβραϊκή κεντροαριστερά) .
Οι 4 έδρες του αραβικού κόμματος «Ράαμ» καθοριζουν απόλυτα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταξύ της παράταξης των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Νετανιάχου και των κομμάτων που επιδιώκουν την αποχώρηση του Νετανιάχου από την εξουσία . Εάν τελικά το κυβερνητικό σχήμα που επιδιώκουν οι Μπένετ-Λαπιντ δεν αναλάβει την εξουσία , το πιθανότερο είναι η χώρα να προσφύγει για πέμπτη συνεχή φορε στις κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο .
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα