Ιδού τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αυριανές προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Arnaud Focraud, ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du Dimanche, 8 Απριλίου 2022 

Μετάφραση : Αλκης Καλλιαντζίδης

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε τις δημοσκοπικές προβλέψεις για τις αυριανές προεδρικές εκλογές, πριν μάθουμε τα αποτελέσματα της κάλπης.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΩΝ ΗΛΥΣΙΩΝ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ολοκλήρωσε την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του πριν από τον 1ο γύρο με 26,4% της πρόθεσης ψήφου κατά μέσο όρο των δημοσκοπήσεών μας, με βάση τις τελευταίες έρευνες. Το προβάδισμά του έναντι της Μαρίν Λεπέν είναι λιγότερο από 3 μονάδες (23,7%) ενώ ο Ζαν-Λιούκ Μελανσόν έρχεται τρίτος με 17,2%.

Κάνουμε τον απολογισμό των τελευταίων δημοσκοπήσεων, την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας (8-4-2022). (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων-AFP)

Λιγότερο από τρεις μονάδες. Αυτό είναι το προβάδισμα που κατάφερε να διατηρήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δημοσκοπήσεις έναντι της Μαρίν Λεπέν την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, την Παρασκευή, 8 Απριλίου 2022, σύμφωνα με τον τελικό μας μέσο όρο που λάβαμε από τις τελευταίες πέντε έρευνες*. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους πιστώνεται με το 26,4% της πρόθεσης ψήφου, σε σύγκριση με το 23,7% για την φιναλίστρια του 2017. Αυτή η διαφορά δεν ήταν ποτέ τόσο μικρή από τότε που η εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD) δημοσιεύει αυτόν τον μέσο όρο : από τον Σεπτέμβριο 2021, λάβαμε υπόψη μας συνολικά 179 έρευνες, από τις 204 που πραγματοποιήθηκαν συνολικά από τον Απρίλιο του 2021 και οι οποίες δεν είχαν όλες την τρέχουσα διαμόρφωση (δηλαδή με τις υποψηφιότητες των Valérie Pécresse και Éric Zemmour).

Ως εκ τούτου, ο Εμμανουέλ Μακρόν είδε ολόκληρο το προβάδισμά του, το οποίο είχε ανεβεί μέχρι και τις 14 μονάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να λιώνει σταδιακά σαν το χιόνι τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας. Ωστόσο, παραμένει ελαφρώς πάνω από το επίπεδο που είχε πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022– όταν κυμαινόταν μεταξύ 24 και 25% της πρόθεσης ψήφου – και, κυρίως, εξακολουθεί να προηγείται της Μαρίν Λεπέν σε όλες τις έρευνες. Αλλά τώρα πλέον το προβάδισμα  βρίσκεται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους με την υποψήφια του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης

Όπως η τελευταία έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας Elabe που δημοσιεύτηκε στο τέλος του χθεσινού απογεύματος, στην οποία ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έλαβε μόνο 1 μονάδα προβάδισμα, στο 26% της πρόθεσης ψήφου έναντι 25% της αντιπάλου του. Ή κατά το τελευταίο κύμα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της εταιρείας Ifop στην οποία το σκορ ήταν 26% έναντι 24%

Ο Mélenchon ξεπερνά το 17%, ενώ ο Zemmour και η Pécresse είναι κάτω από το 9%

Η Marine Le Pen, κέρδισε περίπου 6 μονάδες κατά τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής εκστρατείας, αφού νίκησε στον αγώνα με αντίπαλο τον Éric Zemmour. Η τελευταία απειλή της να μην περάσει στον δεύτερο γύρο την Κυριακή (10-4-2022) ονομάζεται JeanLuc Mélenchon, ο οποίος δεν σταμάτησε να προοδεύει στις δημοσκοπήσεις. Ξεκίνησε με ποσοστό 8 έως 9%, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, που είχε έρθει 4ος στις εκλογές του 2012 και του 2017, και κατέληξε στο 17,3% της πρόθεσης ψήφου. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει καταφέρει ποτέ να πλησιάσει τη Μαρίν Λεπέν και παραμένει 6 μονάδες πίσω της.

Σε αντίθεση με το δίδυμο Μακρόν-Λε Πεν, ο Μελανσόν δεν μπαίνει σχεδόν ποτέ στα περιθώρια στατιστικού λάθους με την αντίπαλό του της Εθνικής Συσπείρωσης (RN). Για να επιδιώξει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ο τρίτος των δημοσκοπήσεων θα χρειαζόταν λοιπόν μια θεαματική κινητοποίηση ψηφοφόρων υπέρ αυτού (τελικά, κέρδισε άλλες 2 μονάδες μέσα σε μια εβδομάδα)  ή μια αποστράτευση της τελευταίας στιγμής των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Ωστόσο, ο Éric Zemmour και η Valérie Pécresse, που έπεσαν περίπου στο 8 με 9%, δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα από το να μάχονται για την τέταρτη θέση.

Αν λάβουμε υπόψη μας λοιπόν μόνο την πιο πρόσφατη έρευνα από την κάθε μια από τις 8 δημοσκοπικές εταιρείες τα προγνωστικά για αύριο έχουν ως εξής:

  • Ο EmmanuelMacron κυμαίνεται μεταξύ 25 και 28 % της πρόθεσης ψήφου.
  • Η MarineLe Pen πιστώνεται με 22 έως 25 % της πρόθεσης ψήφου.
  • Ο Jean-LucMélenchon κυμαίνεται μεταξύ 16 % και 18 %.
  • Ο ÉricZemmour  μεταξύ 8 και 11 %.
  • Η ValériePécresse πιστώνεται μεταξύ 7 και 9 %.
  • Ο YannickJadot κερδίζει από 4 έως 5 % της πρόθεσης ψήφου,
  • ΟFabien Roussel μεταξύ 2,5 et 3 %,
  • ΟJean Lassalle μεταξύ 2 και 3 %,
  • ΗAnne Hidalgo μεταξύ 2 και 2,5 %,
  • ΟNicolas Dupont-Aignan μεταξύ 1,5 et 2,5 %,
  • ΟPhilippe Poutou στο 1 %,
  • ΗNathalie Arthaud μεταξύ 0,5 και 1 %.

Το επίπεδο συμμετοχής θα είναι καθοριστικό για να μάθουμε εάν αυτοί οι συσχετισμοί πολιτικών δυνάμεων θα διατηρηθούν την Κυριακή (10-4-2022) στην κάλπη. Υπολογίζεται από τα διάφορα ινστιτούτα μεταξύ 71 και 73%, αν λάβουμε υπόψη μας τις μέσες προβλέψεις, και μεταξύ 69 και 76%, αν λάβουμε υπόψη μας ένα ευρύτερο φάσμα. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 το επίπεδο συμμετοχής ήταν 77,77%. Το δε χαμηλότερο ρεκόρ για προεδρικές εκλογές χρονολογείται από το 2002 με  τελική συμμετοχή.

*Αυτή η μέθοδος καθιστά δυνατή την εξομάλυνση τυχόν διακυμάνσεων μεταξύ των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ενώ επισημαίνει τις τρέχουσες τάσεις. Στις 8 Απριλίου 2022 καταγράφηκαν 179 δημοσκοπήσεις από τα τέλη Αυγούστου 2021 από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων :  Ifop, Ipsos, Elabe, Harris Interactive, BVA, OpinionWay, Kantar και Odoxa. Σχετικά με τις καθημερινές κυλιόμενες  των εταιρειών Ifop, Ipsos και OpinionWay, δεν συγκρατούμε το καθένα από τα «κύματά» τους, αλλά αυτές που πραγματοποιούνται σε διαφορετική χρονική περίοδο, αφού ανανεωθεί ολόκληρο το δείγμα τους.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα