Η  υποτίμηση ρεκόρ της λιβανέζικης Λίρας τρελαίνει τον κόσμο και οδηγεί σε συγκρούσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Οργισμένοι Λίβυοι διαδηλωτές στην Τρίπολη και τη Saïda το περασμένο Σάββατο 26-6-2021 προσπάθησαν να εισβάλουν σε καταστήματα της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό αναφέρεται στην σημερινή είδηση (27-6-2021) του ηλεκτρονικού  Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), με τίτλο : «Λίβανος: ρεκόρ υποτίμησης του νομίσματος, συγκρούσεις σε δύο μεγάλες πόλεις» (Liban : dépréciation record de la monnaie, heurts dans deux grandes villes).

Αιτία ;

Το Σάββατο το απόγευμα, δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσαν ότι το δολάριο ανταλλάσσονταν με 17.500 λίρες Λιβάνου (1 δολάριο=17.500 λίρες) στη μαύρη αγορά, κι ένα τρίτο ανταλλακτήριο έδινε την ισοτιμία 1 δολάριο=17.300 λίρες. Μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα, ορισμένοι χρήστες ανέφεραν την ισοτιμία : 1 δολάριο =18.000 λίρες, στη μαύρη αγορά πάντα.

Από την έναρξη της κρίσης το φθινόπωρο του 2019, μια από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η λίρα του Λιβάνου κατέρρευσε έναντι του πράσινου χαρτονομίσματος (το δολάριο). Μόλις 10 ημέρες πριν, η ισοτιμία της είχε φτάσει στο χαμηλό όλων των εποχών, πλησιάζοντας τις 15.500 λίρες για 1 δολάριο., όταν η επίσημη ισοτιμία, που παρατηρείται για περισσότερες από δύο δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι 1.507 λίρες για 1 δολάριο !

Είναι να μη τρελαίνεται ο λιβανέζικος λαός ;

Η τρέχουσα κρίση συνοδεύεται από έλλειψη καυσίμων που προκαλεί ατελείωτες ουρές μπροστά από βενζινάδικα. Ο Λίβανος βιώνει μια έκρηξη στην ανεργία και τον πληθωρισμό, που έχουν επιταχύνει τη μεγάλη φτώχεια, με τον μισό πληθυσμό να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα