Η Τουρκία υπονομεύει τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

12 Αυγούστου 2022 07:11 Gmt+3
Τελευταία ενημέρωση στις: 12 Αυγούστου 2022 09:38 Gmt+3
Η ενίσχυση των διμερών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στη Δύση, καθώς προσπαθεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, μετέδωσε την Παρασκευή η γερμανική τηλεόραση Deutsche Welle.

Η Άγκυρα και η Μόσχα, που είχαν ένα ταραχώδες παρελθόν, αυξάνουν τη συνεργασία τους λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, σύμφωνα με ειδικούς της DW, καθώς «δύο οικονομικά ταλαιπωρημένοι ηγέτες» επιδιώκουν να ανακάμψουν την οικονομία τους και να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών και αρχίζουν να εφαρμόζουν μερική πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η τετράωρη συνάντηση μεταξύ του ζευγαριού στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ήταν η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και πυροδότησε αναφορές ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει πιθανές κυρώσεις από τη Δύση λόγω των αναπτυσσόμενων δεσμών με την Ρωσία, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

“Η Τουρκία είναι de facto η μόνη εναπομείνασα σύνδεση της Ρωσίας με τη Δύση. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στη DW ο Κερίμ Χας, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής για τις σχέσεις Ρωσίας και Ευρασίας με έδρα τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι Το μνημόνιο ήταν μέρος της προσπάθειας να διευκολυνθούν οι ρωσικές συναλλαγές με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις.

Ο Ερντογάν εργάστηκε για να χρησιμοποιήσει τις θερμές σχέσεις του τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για να παίξει έναν ρόλο στον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε το Κρεμλίνο στις 24 Φεβρουαρίου. Σε αντίθεση με πολλά δυτικά κράτη, η Τουρκία αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνέχισε να εισάγει ενέργεια από τη χώρα.

Επικαλούμενοι έξι δυτικούς αξιωματούχους, οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι τα δυτικά κράτη ανησυχούν όλο και περισσότερο για την εντατικοποίηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, προειδοποιώντας για τον αυξανόμενο κίνδυνο να αντιμετωπίσει η Άγκυρα πιθανά τιμωρητικά αντίποινα εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Ο Zaur Gasimov, ειδικός στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, υποβάθμισε τις απειλές ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα δυτικές κυρώσεις. Η Δύση πρέπει να διατηρήσει σταθερό διάλογο με την Άγκυρα δεδομένων άλλων πρόσφατων εντάσεων στην Ευρώπη, όπως αυτές μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον Γκασίμοφ.

Ο Sinan Ulgen, Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM, δήλωσε στη DW ότι η Άγκυρα παραμένει επιφυλακτική καθώς προσπαθεί να “εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργείται από τη διακοπή των εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών δυτικών εταιρειών στη Ρωσία”.

Η Τουρκία δεν έχει δεχθεί μεγάλες επενδύσεις από Ρώσους ολιγάρχες και ως εκ τούτου «δεν υπάρχουν λόγοι για την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ή τις τουρκικές εταιρείες αυτήν τη στιγμή», είπε ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης.

Η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο βοηθώντας την ΕΕ μεσοπρόθεσμα να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της μακριά από τη Ρωσία, καθιστάμενη κόμβος για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ίσως το Ιράν, είπε ο Ulgen.

Οι πέντε κορυφαίοι καταναλωτές φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Λευκορωσία, η Τουρκία και η Ολλανδία και η ρωσική εταιρεία Gazprom ήταν ιστορικά ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προμηθεύοντας 137 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω αγωγών στις χώρες της ΕΕ το 2021. σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου.

“Αυτό, ωστόσο, θα απαιτήσει από την ΕΕ να δεσμευτεί να συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς με αυτές τις χώρες”, δήλωσε ο Ulgen.

Μιλώντας για τη συμφωνία του Ερντογάν με τον Πούτιν για συναλλαγές σε ρούβλια, ο Timothy Ash, επικεφαλής της ομάδας αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η κίνηση θα έχει πολύ περιορισμένο αποτέλεσμα.

«Είναι περισσότερο σηματοδοτημένο στη Δύση ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στον τρόπο διεξαγωγής των συναλλαγών και δεν χρειάζεται να είναι όλες σε δολάρια και ευρώ», σύμφωνα με τον Ash.

DW/Ahval

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα