Η συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών κρέμεται από μια κλωστή. Ποιοι είναι αυτοί οι Άραβες ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Ένας άντρας που θεωρήθηκε Άραβας λυντσαρίστηκε από ακροδεξιούς ακτιβιστές την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, όπως είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Όπως είδαμε και Άραβες Ισραηλινούς να σπάνε και να καίνε μαγαζιά και αυτοκίνητα Εβραίων. Οι ταραχές ξέσπασαν σε αρκετές ιουδαιο-αραβικές πόλεις στο Ισραήλ και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακηρύχθηκε σε μία από αυτές, τη Lod π.χ.. Η συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων κρέμεται από μια κλωστή.

Ποιοι είναι ακριβώς οι Ισραηλινοί Άραβες;

Καθώς η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αυξάνεται, οι προβολείς της δημοσιότητας φωτίζουν τους Ισραηλινούς Άραβες.

Ποιοι είναι αυτοί ;

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ισραηλινές στατιστικές, ο αριθμός των Αράβων που κατείχαν ισραηλινή ιθαγένεια το 2020 ανήλθε σε σχεδόν 2 εκατομμύρια, ή σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών των φυλών των Βεδουίνων και των Δρούζων.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών, οι Άραβες του Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι που ζούσαν στη γη που είχε χορηγηθεί στο Ισραήλ από το σχέδιο διαμοιρασμού των Ηνωμένων Εθνών το 1947 ή που επέστρεψαν εκεί μετά τον πόλεμο του 1948 και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το 1948. Ζουν κυρίως στη Γαλιλαία και στα βόρεια της χώρας. Η Ναζαρέτ είναι η μεγαλύτερη πόλη με αραβική πλειοψηφία σε αυτήν την περιοχή. Αλλά σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Χάιφα, η Τύρος ή η Άκο καθώς και η Λοντ ή η Ramla  στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν σημαντική μειονότητα. Το 90% από αυτούς είναι Μουσουλμάνοι και περίπου το 10% Χριστιανοί.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ισραηλινοί Άραβες ή οι Παλαιστίνιοι του Ισραήλ, σύμφωνα με τον τρόπο ταυτοποίησής τους, έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο. Με 4 έδρες που κέρδισαν στις εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021, η Ενωμένη Αραβική Λίστα (Raam, ισλαμική τάση) έχει γίνει καθοριστική για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αρχηγός της, Mansour Abbas, είναι ένας ισλαμιστής οδοντίατρος από μια μικρή, κυρίως αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, ο οποίος αποφοίτησε από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ. Τώρα περιγράφεται ως «καθοριστικός παράγων» από τον ισραηλινό τύπο.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα