Η Λιβύη παγώνει τις στρατιωτικές συμφωνίες με ξένες δυνάμεις – Αντίσταση από Στρατηγούς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5 (JMC) κάλεσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Οκτώβριο και να παγώσουν τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με ξένες χώρες, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Στη δήλωσή του μετά από μια συνάντηση στη Σύρτη στις 13-14 Αυγούστου, η JMC ζήτησε το πάγωμα όλων των στρατιωτικών μνημονίων και συμφωνιών ασφαλείας που υπογράφηκαν με την Τουρκία και τη Ρωσία, «έτσι ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα ».

Το αίτημα του JMC έγινε ευπρόσδεκτο από τον Λιβυκό λαό. Ωστόσο, μια σειρά από ανώτερα στελέχη που ευθυγραμμίστηκαν με την Τουρκία επιτέθηκαν στην Επιτροπή και την κατηγόρησαν ότι «παρέκκλινε από την πορεία της και αναμειγνύεται στις πολιτικές υποθέσεις».

Η εφαρμογή των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΚΥΑ και η συμφωνία ορίζει την ανάγκη παγώματος των στρατιωτικών συμφωνιών και των συμφωνιών ασφαλείας με ξένες χώρες.

Ο Khaled Al-Mishri, επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας (HCS), ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάλεσε την JMC να «αποστασιοποιηθεί από τις συζητήσεις για πολιτικές υποθέσεις ή διεθνείς συμφωνίες». Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε η απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με την Τουρκία το 2019 είναι νόμιμη και εκφράζει τη βούληση του λιβυκού λαού. Ωστόσο, η συμφωνία του GNA δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και ένα λιβυκό δικαστήριο έκρινε ότι η συμφωνία ήταν άκυρη.

Επιπλέον, ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού που διορίστηκε από τον GNA, ο Mohamed Al-Haddad απέρριψε επίσης τα αιτήματα της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τα ως “απόκλιση από την πορεία της και παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις που ανατέθηκαν στην υπάρχουσα εκτελεστική αρχή”.

Συγκεκριμένα, η «Συσκευή Υποστήριξης Σταθερότητας» με επικεφαλής τον Abdel-Ghani Al-Kikli (Ghnewa), εξέδωσε δήλωση με την οποία απορρίπτει τα αιτήματα της Επιτροπής, καλώντας την «να μην υπερβεί τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί». Ταυτόχρονα, ο διοικητής της αίθουσας επιχειρήσεων της Δυτικής Περιφέρειας, Οσάμα Αλ-Τζουαουλί, απέρριψε επίσης τα αιτήματα της ΚΥΑ, λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

libyareview.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα