Η κρίση είναι πλέον η νέα κανονικότητα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αν και το 2022 αναμενόταν να είναι μια θαυμάσια χρονιά μετά την πανδημία και τις γενναίες κρατικές δαπάνες, ώστε τα κουρασμένα νοικοκυριά να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας έπειτα από δύο χρόνια, τελικώς όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Αν και το 2022 αναμενόταν να είναι μια θαυμάσια χρονιά μετά την πανδημία και τις γενναίες κρατικές δαπάνες, ώστε τα κουρασμένα νοικοκυριά να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας έπειτα από δύο χρόνια, τελικώς όλα άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κρίση έχει γίνει μόνιμη.

Η ύφεση είναι πλέον σχεδόν βέβαιη, ο πληθωρισμός πλησιάζει σε διψήφιο νούμερο και επίκειται ένας χειμώνας με διαφαινόμενες ελλείψεις ενέργειας. «Η κρίση θεωρείται πλέον η νέα κανονικότητα», σημειώνει ο Αλεξάντρ Μπομπάρ, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour. «Αυτό που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες –χαμηλός πληθωρισμός, διεθνές εμπόριο– έχει τελειώσει», είπε στους επενδυτές. Η αλλαγή είναι δραματική. Πριν από ένα χρόνο οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάπτυξη το 2022 κοντά στο 5%. Τώρα η ύφεση του χειμώνα είναι η βασική εκτίμησή τους. Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.

Πολλοί περίμεναν ένα πιο φωτεινό 2022 μετά δύο έτη πανδημίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, τα άλλαξε όλα.

Οι καταναλωτές στρέφονται σε εκπτωτικές αλυσίδες και εγκαταλείπουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Εχουν επίσης αρχίσει να παραλείπουν ορισμένες αγορές. «Η ζωή γίνεται πιο ακριβή και οι καταναλωτές διστάζουν να καταναλώσουν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκεντζ, συνδιευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας λιανικών πωλήσεων Zalando. Οι επιχειρήσεις τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής καλά χάρις στο ότι έχουν μεγάλη δύναμη στην τιμολόγηση αγαθών εξαιτίας των προηγηθεισών περιορισμών στην προσφορά. Εντούτοις, οι κλάδοι εντάσεως ενέργειας υποφέρουν ήδη. Σχεδόν το ήμισυ της ικανότητας τήξης αλουμινίου και ψευδαργύρου της Ευρώπης είναι ήδη παροπλισμένο, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής λιπασμάτων, που βασίζεται στο φυσικό αέριο, έχει παύσει. Ο τουρισμός είναι ένα σπάνιο φωτεινό σημείο, διότι οι άνθρωποι θέλουν να ξοδέψουν μέρος από τις συσσωρευμένες οικονομίες τους και να απολαύσουν το πρώτο τους ανέμελο καλοκαίρι από το 2019. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο τομέας δέχεται πιέσεις λόγω των ελλείψεων χωρητικότητας και εργατικού δυναμικού, επειδή όσοι απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν. Μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως της Φρανκφούρτης και το Χίθροου, αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις πτήσεις απλώς και μόνο επειδή δεν είχαν το αναγκαίο προσωπικό.

«Το σοκ φυσικού αερίου σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που βιώσαμε τη δεκαετία του ’70 με το πετρέλαιο», δήλωσε η Κάρολιν Μπέιν, αναλύτρια στην Capital Economics. «Εχουμε δει αύξηση 10 έως 11 φορές στην τιμή σποτ του αερίου στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια». Η Ε.Ε. σχεδιάζει να επιταχύνει τη μετάβασή της στις ΑΠΕ και να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο έως το 2027, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα