Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το Κίνημα που δημιούργησαν από κοινού, το 1974, το ΠΑΚ και η Δημοκρατική Άμυνα. Από νωρίς ο Ανδρέας Παπανδρέου αισθάνθηκε ενοχλητική την Δ.Α. Είχε πρόσφατες τις μνήμες του 1964 με την αποστασία και αυτό ήταν έκδηλο στις κινήσεις του. Νομίζω πως και ο συγκεντρωτισμός, σήμερα, του Μητσοτάκη έχει την ίδια αιτία. Τις κυβερνητικές εμπειρίες του δικού του πατέρα.

Η Δημοκρατική Άμυνα είχε ικανά και συγκροτημένα πολιτικά στελέχη στο κλίμα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο Α.Π. είχε στο νου του κάτι άλλο για το ΠΑΣΟΚ. Με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία συνεργάσθηκε αλλά θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ ως κάτι πιο ριζοσπαστικό. Ήταν δεν ήταν, φάνηκε κατά την διακυβέρνησή του. Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Ο Α.Π. διέγραψε τα πιο προβεβλημένα μέλη της Δ.Α. μεταξύ αυτών και τον Σάκη Καράγιωργα. Μια σημαντική ακαδημαϊκή και αντιστασιακή προσωπικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ που συνέχισε δομήθηκε στην εξής λογική: το μεν κόμμα θα το οργάνωνε και θα το ήλεγχε η τριάδα Γεννηματάς, Τσοχατζόπουλος και Λαλιώτης, την δεν κοινοβουλευτική ομάδα και τους κεντρογενείς που απέμειναν ο Αντώνης Λιβάνης. Η σύγκρουση των δύο πόλων ήταν ανηλεής. Αλλά ο Α.Π. δεν διενοήθη να γύρει υπέρ της μιας πλευράς. Ήθελε να πάρει την εξουσία και ως ευφυής που ήτο γνώριζε καλά πως το κόμμα έπρεπε να είναι πολυτασικό. Αυτό που προσπάθησε να γίνει ο Συριζα το επιχείρησε νωρίτερα και με καλύτερους όρους ο Α.Π.  Είχε μέσα και τροτσκιστικές ομάδες και λενινιστές, ίσως και σταλινικούς. Αλλά και δεξιές τάσεις. Όχι, μόνο, σοσιαλδημοκρατικές αλλά και καθαρά κεντρώες.

Η διαφορά του τότε με το τώρα (του πρώϊμου ΠΑΣΟΚ με τον Συριζα) είναι ότι τότε είχαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι διαφορά μεγέθους.

Για λενινισμό κατηγορήθηκε (δεν νομίζω, όμως, ότι απηχούσε την πραγματικότητα, το 1978 και η ομάδα του φίλου μου του Λευτέρη Τζιόλα στη Θεσσαλονίκη (και μια αντίστοιχη στην Αθήνα), με θεωρητικό τον παρόντα και εδώ και εμφανιζόμενο που και που Γιώργο Μιχαηλίδη. Ο Τζιόλας στη Θεσσαλονίκη και ο αντίστοιχός του στην Αθήνα ήλεγχαν την σπουδάζουσα νεολαία. Ως δημοσιογράφος της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»  κάλυπτα τα γεγονότα και θυμάμαι να λένε οι κεντρώοι της Θεσσαλονίκης «δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές (μιλάμε για το 1978 και στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την εξουσία) με αυτήν την κατάσταση.

Για την ιστορία η υπόθεση της διαγραφής ήταν καλά οργανωμένη. Δεν μπόρεσα να περάσω ούτε μονόστηλο της άλλης άποψης.

Ακολούθησαν διαγραφές εν ώρα πτήσεως σε αεροπλάνα, κατέβασμα από το τρένο και άλλα πολλά, για να φθάσουμε στο σήμερα στο οποίο θέλω να εστιάσω.

Όταν την εξουσία ανέλαβε ο Σημίτης, η εσωτερική σύγκρουση σε επίπεδο οργάνωσης και πασοκικής κοινωνίας υπήρξε δριμεία. Οτιδήποτε υπέπιπτε στην αντίληψη των σημιτικών ότι δεν ήταν δικό τους, ακόμη και με κουτσομπολιά, εκκαθαρίζετο.

Η οικονομική κρίση βοήθησε οι δύο πόλοι του ΠΑΣΟΚ να διαχωριστούν. Η μεγάλη Ανδρεϊκή μερίδα πήγε στο Συριζα (υπήρξαν και αρκετοί που δεν πήγαν) και η Σημιτική κράτησε το κόμμα. Δεν θέλω να μπω σε περιττές λεπτομέρειες. Θέλω να τονίσω πως ό,τι απέμεινε σήμερα  από αυτό που λέμε ΠΑΣΟΚ είναι μονοτασικό. Ακόμη και ο Καστανίδης του οποίου την έδρα πήρε ο Ανδρουλάκης και προκάλεσε την τελευταία μικροκρίση στο Κίνημα, ήταν της ίδιας σημιτικής τάσης με τον σημερινό αρχηγό του Κινήματος. Οι διαφορές, πλέον, έπαψαν να είναι πολιτικές και έγιναν προσωπικές. Γιατί εσύ και όχι εγώ.

Με τις κινήσεις του ο Ανδρουλάκης εκκαθαρίζει ακόμη περισσότερο ένα εκκαθαρισμένο και μονοτασικό κόμμα. Γιατί;

Έχει ανασφάλειες. Ο ρόλος του προέδρου ενός ιστορικού κινήματος με την αίσθηση της ανάκαμψης είναι βαρύς. Ο Ανδρουλάκης και η ομάδα του δυσκολεύονται να τον διαχειριστούν. Και καθαρίζουν το κίνημα από την παλιά γενιά δημιουργώντας μια αίσθηση ηλικιακού ρατσισμού.

Προβάλλει, βεβαίως, το ερώτημα: καλά ο Ανδρουλάκης δεν γνωρίζει ότι μονοτασικά κόμματα δεν μπορούν να κερδίσουν την εξουσία;

Προφανώς και το γνωρίζει. Αλλά ο Ανδρουλάκης και η ομάδα που έχουν συμπτύξει, κυρίως από πρώην συμφοιτητές του Δημοκρίτειου, πιστεύουν πως μέχρι να κληθούν να διεκδικήσουν την εξουσία το παιχνίδι θα έχει ξεκαθαρίσει. Ο Μητσοτάκης θα έχει κουράσει, ο Συριζα θα αποδομηθεί και το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια δυναμική ανοδική πορεία. Σε αυτό το νέο περιβάλλον θα δουν και θα πράξουν.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαφοροποιημένη, από τα άλλα δύο συστημικά κόμματα, πολιτική. Και δεν μπορεί να αποκτήσει. Μια νέα πολιτική πρόταση απαιτεί μια νέα πολιτική θεωρία. Και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει ούτε τα πρόσωπα ούτε τη διάθεση να αποκτήσει θεωρία και πολιτική.

Προσπαθεί να γίνει αποδεκτό στα κέντρα εξουσίας (παραεξουσίας, καλύτερα) για να επιλεγεί αυτό, και όχι οι άλλοι σχηματισμοί, ως διαχειριστής της εξουσίας.

Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το τι θα πει η ιστορική γενιά του κινήματος και πως θα συμπεριφερθεί δεν έχει σημασία. Η τελευταία κρίσιμη κρίση της ήταν στις πρόσφατες εκλογές. Στις επόμενες εκλογές το παιχνίδι θα κριθεί στην ψήφο των νέων, σήμερα, πολιτών.

Αυτή είναι μια μακιαβελική προσέγγιση της πολιτικής. Αλλά όσοι δημιούργησαν το ΠΑΣΟΚ το 1974 είχαν ιδεολογία. Στην πορεία έγιναν και αυτοί μακιαβελικοί αλλά ο σημερινός μακιαβελισμός δεν συγκρίνεται με τον δικό τους.

Βεβαίως, η ιστορική εξέλιξη έχει και τα απρόοπτα της. Ο Ανδρουλάκης και η ομάδα του μπορεί να σκέπτονται έτσι αλλά να δούμε τι θα πει και η ιστορία.

Η οποία είναι πολλές φορές αμείλικτη.

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σας ευχαριστούμε Κύριε Σαββίδη και για τον τίτλο του άρθρου σας- που αποδίδει την πραγματικότητα για το ΠΑΣΟΚ όλων των αποχρώσεων -και γιατί στη συνέχεια ”το κρεμάσατε στα μανταλάκια” -αχ πόσα ξέρετε και μας τα κρύβατε-.
    Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ,το οποίο κυβέρνησε μονοκομματικώς την Ελλάδα μας 22 χρόνια από τα 30 ( 1981-2011) ,την κατέστρεψε διοικητικά και οικονομικά και με τον ”κλαρινογαμπρό” -που λέει συχνά ο κ. Κούγιας για άλλους- κ. Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου -ΓΑΠ προσπάθησε το 2009 να φορτώσει την 20ετή (1981-1990 και 1993-2004) πτώχευση της χώρας μας στην πενταετή θητεία των δύο κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή , -ο οποίος πλήρωνε δανειζόμενος κατά τον”Πασοκτζή”κ. Γιαννίτση 168 δισ ευρώ για τοκοχρεωλύσια ολόκληρη την 5τία του-, του Καραμανλή ,ο οποίος μόλις άκουσε την παρόλα-παιάνα του κ. ΓΑΠ ”λεφτά υπάρχουν” -έξυπνος πολιτικός καθώς ήταν -παραμέρισε με εκλογές και έκτοτε ”απολάμβανε το τοπίο ” από το 2009-2023.
    (Δεν μπορεί κάποτε θα μιλήσει στους ενήλικες πια (όπως απόδειξαν οι πρόσφατες δύο εκλογικές αναμετρήσεις ) Έλληνες , που θα τον ακούσουν και ”θα παίρνουν φόρα και θα χτυπούν τα κεφάλια τους σε τοίχους όσοι ψήφιζαν αυτά τα 30 ”ωραία” χρόνια το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, που όλοι μαζί ”πατούσαν χειρόφρενο” σε κάθε μεταρρύθμιση στην Πατρίδα μας , η οποία ίσχυε σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
    Για τον κύριο Ανδρουλάκη , τον οποίον τον επέλεξαν ψηφοφόροι πρασινοφρουροί , κάνει όσα μπορεί .
    Μηχανικός και αυτός όπως ο κ. Τσίπρας καλοπέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο- στο οποίο εστάλη από τον κ. ΕυαγγελοΒενιζέλο -.
    Όσοι περιμένουν πολλά από αυτόν νομίζω πως θα απογοητευθούν και μάλλον θα στραφούν σύντομα στον -ευρωβουλευτή τώρα- κ. Νίκο με το ”αγιασμένο” επώνυμο Παπανδρέου.
    ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .

    • …ενήλικες πια Ελληνες.. Ω ναι βέβαια. Μάλλον τους κουρασμένους ανήλικους του φρέντο και του εσπρέσο.

  2. Κάτι που ακούγεται για τα χρήματα του ΠΑΚ μήπως ξέρει κάνεις να μας πει τι έγιναν;
    Επίσης τα χρήματα που δανείστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να αγοραστεί η ροζ βίλα επεστραφησαν ποτέ; Ένας από τους δανειστές ειναι και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας.
    Τέλος, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ απαξιώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού μετά την αποκάλυψη των δραχμοφονιαδων υπουργών του που φυλακίστηκαν.

    • στην συνείδηση του ελληνικού λαού, συγκεκριμένα στο τμήμα εκείνης το οποίο το ψήφιζε, απαξιώθηκε όταν το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου έγινε “δεν υπάρχει σάλιο” του Λοβέρδου.

      • Αποδείχθηκε όμως και λεφτά υπάρχουν και σάλιο, με μία προ’υ’πόθεση, εύκολη για τον Ελλαδίτη. Στα τέσσερα!

    • Επανειλημμένως ρωτήθηκε ο αλήστου μνήμης τι απέγιναν τα λεφτά τού ΠΑΚ, αλλά ουδέποτε έδωσε απάντηση.

      Η “ροζ βίλα” δεν αγοράστηκε αλλά κτίστηκε και δεν χρειαζόταν δανεικά. Τα δήθεν δάνεια κάλυπταν αυτά που έφαγε από την “αγορά τού αιώνος”, όταν πληρώσαμε τα Μιράζ στην διπλάσια από την κανονική τιμή.

      Κατάντια πολιτικού και δη πρωθυπουργού!

        • ΠΑΚ και ΠαΣοΚ είχαν τον ίδιο ιδρυτή και ηγέτη. Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Έγραψα ότι ουδέποτε ο ηγέτης τού ΠΑΚ έδωσε λογαριασμό τι απέγιναν τα χρήματα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από το υστέρημα των Αποδήμων, αλλά και από άλλους άδηλους πόρους. Ποτέ δεν δόθηκε λογαριασμός για όλα αυτά.

          Τα υπόλοιπα αφορούν στην “ροζ βίλα” και στο πού βρήκε τα λεφτά ο Ανδρέας. Πού βλέπετε το αταίριαστο;

  3. Η κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου στα εθνικά πρέπει να διαφυλαχθεί. Ας θυμηθούμε ότι ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε στην Κύπρο, αυτός που υποχρέωσε τους Σκοπιανούς να αλλάξουν σημαία και Σύνταγμα, που στήριξε έμπρακτα Κούρδους και Αρμένιους. Δεν υπέγραψε ούτε Ζυρίχες (όπως ο Καραμανλής) ούτε Πρέσπες (όπως ο Τσίπρας).
    Ο σημερινός πρωθυπουργός σίγουρα μεγαλώνοντας θα είχε βαρεθεί να ακούει για την Αποστασία του πατέρα του, αλλά τουλάχιστον ο πατέρας Μητσοτάκης Ζυρίχη δεν υπέγραψε…

    • Ας μη το ξεκινήσουμε και αυτό το θέμα, το οποίο ο Ανδρέας έπαιζε στα ζάρια για την εσωτερική πολιτική στην 10ετία του 1980 (θυμηθείτε και τον Μάρτη του 1987) , στην δε 10ετία του 1990 υπέγραψε ο κ. Παπούλιας την ενδιάμεση Συμφωνία με την ΦΥΡΟΜ-Σκόπια , που ήταν ο προάγγελος της Συμφωνίας των Πρεσπών , την οποίαν -ας μη ξεχνάμε- υποστηρίζει ο πρωτότοκος γιος του κ. ΓΑΠ.
      ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ”ΜΠΕΡΔΕΥΑΝ”ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΜΑΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα