To κράτος του Ερντογάν ως καρικατούρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Burak Bekdil (BESA Center Perspectives)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η κόπωση ισχύος από μόνη της δεν εξηγεί πλήρως την πτώση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα δυσκολευτεί να ενώσει την πλειοψηφία των Τούρκων γύρω από τη σημαία και το τζαμί στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η πρώτη εμπειρία μακροχρόνιας διακυβέρνησης των Τούρκων Ισλαμιστών , τώρα στο 19ο έτος, μετέτρεψε τη χώρα σε καρικατούρα.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό και τα επιτόκια να πλησιάζουν το 20%, την ανεργία των νέων στο 30% και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα να έχει μειωθεί, μόλις, στα 7.500 $, η δημοτικότητα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πτώση. Οι δημοσκόποι δημοσίευσαν νέα δεδομένα που για πρώτη φορά δίνουν ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν κάτω από το 30%. Σύμφωνα με τον ερευνητικό οίκο MetroPOLL, το 46,5% των Τούρκων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ τον Ερντογάν έναντι 35,3% τον Δεκέμβριο του 2019.

«Αυτή δεν είναι η Τουρκία που ονειρευτήκαμε», δήλωσε ένας στενός βοηθός του Ερντογάν και συνιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στο BESA, σε απροσδόκητα γενναία σχόλια. Η σπείρα της κακοδιαχείρισης τρέχει με πλήρη ταχύτητα, μερικές φορές εκπλήσσει ακόμη και τους πιστούς του Ερντογάν. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα γελάσουν ή θα κλαίνε για πολλές περιπτώσεις που έφτασαν στα πρωτοσέλιδα μέσα σε ένα μόνο μήνα.

Covid 19

Ο Cem Emre Akıncı, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κουσάντασι στις ακτές του Αιγαίου, υπέβαλε αίτηση για ένα ειδικό πρόγραμμα κρατικής βοήθειας που προσέφερε μετρητά σε μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από το COVID-19. Ο Akıncı ολοκλήρωσε την αίτησή του, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να πληροί τις προϋποθέσεις για υποστήριξη. Η κυβέρνηση του Ερντογάν έλαβε την αίτηση και κατέθεσε στον λογαριασμό του 4,63 τουρκικές λίρες ή 0,56 $. «Ελπίζω ότι αυτά τα πολλά χρήματα», σχολίασε ο Akıncı, «δεν θα καταστρέψουν την ηθική μου πυξίδα».

Απαγόρευση αλκοόλ

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου ότι θα εφαρμόσει κανόνες πλήρους κλεισίματος μέχρι τις 17 Μαΐου. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση που έδειχνε το συνηθισμένο ισλαμιστικό αντανακλαστικό της, πρόσθεσε αλκοολούχα ποτά σε μια λίστα προϊόντων που απαγορεύτηκαν να πωλούνται σε ράφια σούπερ μάρκετ. Καθώς οι αναλυτές προσπάθησαν να κατανοήσουν τη λογική της σύνδεσης της κατανάλωσης αλκοόλ με το COVID-19 (οι πωλήσεις τσιγάρων ήταν ελεύθερες), η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια λίστα με άλλα προϊόντα που τοποθετήθηκαν ανεξήγητα στη λίστα απαγόρευσης σε μια προφανή προσπάθεια να καλύψει τα ισλαμικά κίνητρά της: πορσελάνη, μαχαιροπήρουνα, μαγειρικά σκεύη, παιχνίδια, υλικά DIY, χαρτικά, υφάσματα σπιτιού, έπιπλα κήπου και αξεσουάρ αυτοκινήτων.

Κλείσιμο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Στις αρχές Μαΐου, ο συνεργάτης του Erdoğan, υπερεθνικιστής ηγέτης Devlet Bahçeli, ανακοίνωσε τις προτάσεις του για ένα νέο Σύνταγμα. «Αυτή η συνταγματική πρόταση είναι ο δημοκρατικός πυρσός των 100 ετών που βρίσκεται μπροστά μας, μια κίνηση του λαού μας για την οικοδόμηση και την ανάκτηση του μέλλοντος», ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ο Μπαχτσέλι. Μια από τις 100 συνταγματικές προτάσεις του είναι να κλείσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβατήρια για λαθρεμπόριο ανθρώπων

Οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα για εκατοντάδες Τούρκους υπηκόους που είναι ύποπτοι ότι εισήλθαν στη γερμανική επικράτεια με παράνομα διαβατήρια. Αυτό το «γκρι» διαβατήριο επιτρέπει την είσοδο, χωρίς βίζα, σε πολλές χώρες και συνήθως εκδίδεται σε αθλητές ή κυβερνητικούς υπαλλήλους που πρέπει να είναι στο εξωτερικό για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Φαίνεται ότι ορισμένοι δήμοι που ελέγχονται από το AKP παρείχαν εκατοντάδες γκρίζα διαβατήρια σε πιστούς του κόμματος ή τα πούλησαν σε οικογένεια και φίλους που τα χρησιμοποίησαν για να μεταναστεύσουν σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία.

«Σκεφτείτε ένα κράτος», έγραψε ο αρθρογράφος Mehmet Y. Yılmaz, «… του οποίου το επίσημο διαβατήριο υπηρεσίας είναι τώρα πηγή υποψίας στις πύλες μετανάστευσης στο εξωτερικό.»

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να δημοσιεύσουν δεδομένα

Είναι ένα ανοιχτό μυστικό ότι η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, η TUIK, δημοσίευσε εδώ και πολύ καιρό στοιχεία για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η δημόσια δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι λένε ότι τα πραγματικά ποσοστά πληθωρισμού της χώρας είναι τουλάχιστον διπλάσια των επίσημων αριθμών. Καθώς κορυφώθηκαν οι κατηγορίες για στοιχεία σχετικά με τις τιμές, μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τον πληθωρισμό, η ENAGroup, άρχισε να δημοσιεύει τα δικά της δεδομένα τον Σεπτέμβριο.

Τον Μάιο, η TUIK υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον της ENAGroup για δημοσίευση εναλλακτικών δεδομένων σχετικά με τον πληθωρισμό. Το κυβερνητικό γραφείο ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο στο ENAGroup για «σκόπιμη δυσφήμιση» του επίσημου στατιστικού ιδρύματος και «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Λούφι Έλβαν, «η ομάδα στοχεύει να« βλάψει και να δυσφημίσει το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο »διαδίδοντας παραπλανητικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σεβασμός στον τάφο του σουλτάνου

Από τότε που η αντιπολίτευση με τον Ekrem Imamoğlu κέρδισε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης το 2019, τερματίζοντας την 25ετή εξουσία των ισλαμιστών στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, υπήρξε το επίκεντρο της οργής από ανώτερα κυβερνητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ερντογάν. Η κεντρική κυβέρνηση ανέστειλε τις φιλανθρωπικές εκστρατείες του Imamoğlu, συμπεριλαμβανομένων φτηνών πωλήσεων ψωμιού στους φτωχότερους.

Στο τελευταίο επεισόδιο, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα για τον Ιμαμόγλου για «μη σεβασμό του τάφου του Σουλχάν Μεχμέτ ΙΙ» – τον χώρο ανάπαυσης του οθωμανού σουλτάνου που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453. Άνοιξε έρευνα και κλήθηκε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης να κάνει δήλωση .

Πώς συνέβη αυτό το αδίκημα; Το 2020, ο Imamoğlu επισκέφθηκε τον τάφο και φωτογραφήθηκε με τα χέρια του διπλωμένα πίσω από την πλάτη του.

«Κατά τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu, «Αυτή η [συμπεριφορά] είναι αδίκημα.»

«Νιώθω πολύ ντροπή για τον υπουργό», απάντησε ο Imamoğlu.

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι Τούρκοι εντάσσονται στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για την πτώση του Ερντογάν από την κόπωση ισχύος. Θα είναι πολύ δύσκολο να ενώσει την πλειοψηφία των Τούρκων γύρω από τη σημαία και το τζαμί στις προεδρικές εκλογές του 2023.

*Ο Burak Bekdil είναι αρθρογράφος με έδρα την Άγκυρα. Γράφει τακτικά για το Ινστιτούτο Gatestone και το Defense News και είναι μέλος του φόρουμ της Μέσης Ανατολής.

BESA

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα