Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Άλλα δύο νέα παιδιά, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς 34 ετών και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσαν στο καθήκον. Τους τιμούμε, όπως τους αξίζει αλλά τα παιδιά έφυγαν απο την ζωή. Στο άνθος της ηλικίας τους.
Η πλειονότητα της κοινής γνώμης, μετά απο μερικές ημέρες, θα έχει καταγράψει την τραγωδία στο συλλογικό υποσυνείδητό της ως μια δυσάρεστη στιγμή. Για τους οικείους τους θα είναι μια διαρκής χαίνουσα πληγή. Ποτέ δεν θα ξεχασθεί.
Και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας τίθεται και πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: γιατί κάθε φορά που επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα έχουμε ανθρώπινες απώλειες; Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί χωρίς ανθρώπινες τραγωδίες;
Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην συνολική μας ύπαρξη ως κοινωνίας και, κυρίως, στην κρατική μας συγκρότηση. Εκεί, στην κρατική συγκρότηση, δηλαδή, υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Αλλά κανείς δεν θέλει να το αντιμετωπίσει. Οι πολιτικοί διότι δεν θέλουν ένα καλά οργανωμένο κράτος που θα αυτονομηθεί απο τα όρια του δικού τους ελέγχου και της δικής τους επιρροής αφού μια καλά οργανωμένη υπόσταση θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και μόνη της. Η κοινωνία, επειδή ξεχνά εύκολα. Κανείς απο το ευρύ κοινό δεν ασχολείται με το Μάτι ή με τα Τέμπη. Ξεχάσαμε και τα ονόματα, μερικοί, ίσως, και το συμβάν, με τους δύο αεροπόρους του Φάντομ που έπεσαν σε άσκηση.
Αλλά έτσι σοβαρή κοινωνία που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές, δεν συγκροτείται.Γιατί ο πρωθυπουργός κάνει εκ των υστέρων δηλώσεις ότι “θα πάμε σφαίρα για Καναντέρ” και δεν φρόντισε νωρίτερα αυτά που ως σφαίρα θα πάρει μετά τα οσα συνέβησαν;
Δεν ρίχνω τα λάθη και τις ελλείψεις στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, γιατί πολλοί αγωνιούν, πρωτίστως, γι αυτό. Αλλά έχουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης τους. Όπως και οι προηγούμενοι. Όπως και οι επόμενοι. Διότι διακυβέρνηση χωρίς ευθύνη δεν νοείται. Αν δεν ευθύνονται, τότε δεν έχει νόημα η έννοια της διακυβέρνησης. Κυβερνώ σημαίνει ορισμένα πράγματα, κυρίαρχο των οποίων είναι η ασφάλεια της ζωής και του βιός των πολιτών.
Οι ευθυνες βαραίνουν όλους μας. Η ποιότητα της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του λαού. Και εμείς είμαστε ελαφρείς στις απαιτήσεις μας.
Όπως έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες, ας εξετάσουμε μήπως οι ίδιες αδυναμίες υπάρχουν και σε θέματα γενικότερα και πολυπλοκότερα μιας φωτιάς. Σε θέματα που άπτονται πολεμικών επιχειρήσεων οι οποίες δεν αποκλείεται να συμβούν με βάση τα δεδομένα της περιοχής μας. Και τις επιχειρήσεις αυτές δεν τις διεξάγει ο στρατός, για να μείνουμε αδιάφοριοι σε κάποιο καφέ οι υπόλοιποι. Τις επιχειρήσεις τις διαξάγει το κράτος, συνιστώσα του οποίου είμαστε και εμείς ως κοινωνία. Ο στρατός διεξάγει το πολεμικό μέρος των επιχειρήσεων.
Ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το διεκδικήσουμε; Έχουμε θέσει στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα; Το έχει θέσει η πολιτεία στην κοινωνία; Ή, σμπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω απο το χαλί; Μέχρι πότε θα μπορούμε να το κάνουμε;

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας ξεκινήσουμε από τον ”χωρατά” ότι το άτυχο Κανανταίρ , δεν είχε μηχανισμό εκτόξευσης για να σωθούν οι πολύ άτυχοι χειριστές του ..”Κανένα πυροσβεστικό αεροπλάνο δεν διαθέτει μηχανισμό εκτόξευσης. Μηχανισμό εκτόξευσης διαθέτουν μόνο ορισμένοι τύποι πολεμικών αεροσκαφών”.
    Για τα υπόλοιπα του άρθρου ,που μας κεντρίζουν όλους -δυστυχώς δεν έχουμε λύσεις ,γιατί πολλά χρόνια τώρα είμαστε διαιρεμένη και ”απάνθρωπη” αποχριστιανισμένη κοινωνία και έχουμε πολιτικούς , που δεν έχουν το κύρος να μας επιβληθούν και να χαράξουν δρόμους ενάρετης και πατριωτικής στην ουσία -και όχι στα λόγια- πορείας μας , ενώ όλοι σχεδόν οι θεσμοί ”ζουν υπό τον μόδιον” .
    Το πολίτευμα έπαυσε να έχει αντίβαρα από το 1986 και έκτοτε ο λαός είναι ”άθυρμα” των ΜΜΕ , του διαδικτύου και των φημών , που λειτουργούν όπως τα πούπουλα από το σχισμένο μαξιλάρι που δεν μπορείς ποτέ να τα ξαναμαζέψεις.
    Προσωπικώς πιστεύω πως αυτή η κυβερνητική 4ετία είναι η αυγή ενός νέου κράτους μας ,που δεν ξέρουμε ακόμη το όνομά του.
    Κάτι έδειξε η στήριξη- έκπληξη η Πλεύση Ελευθερίας-και η ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την ακώλυτη ψήφο των Ελλήνων πολιτών όπου γης.
    ΠΟΛΛΗ ΟΜΙΧΛΗ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ -ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ .
    ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΛΟΙΠΟΝ , ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ,ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΛΟ .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  2. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης εστιάζουν στα επουσιώδη. Ο ΣΑΝ είναι ένα φημισμένο τέτοιο παπαγαλάκι. Αφαιρώ την σχετική παράγραφο απο το κείμενο.Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως πάει σφαίρα για καναντέρ. Αλλά οι τεχνικοί λένε πως απο το 12 η καναντέρ δεν παράγει αεροπλάνα.

    • Αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ,
      από κανένα της κυβέρνησης δεν αναγνωρίζομαι ως παπαγαλάκι της -χαρακτηρισμό που δεν τον αποδέχομαι διότι ουδέποτε τον θέλησα και τον επεδίωξα από καμιά κυβέρνηση -αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θέλω και να μείνω (με όση μόρφωση και 60χρονη εμπειρία έχω ) άνθρωπος και σχολιαστής ,που θα χειροκροτεί ,παρακαλεί και θα ευχαριστεί.
      Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία των απόψεων μου και να ζητήσω συγγνώμη αν δημιουργώ προβλήματα. Πάντως -το υπογραμμίζω- ότι τα άρθρα με σχόλιά μου διαβάζονται από περισσότερους αναγνώστες σας ,- τους οποίους και ευχαριστώ- και ανέχομαι με ανθρώπινο πόνο τον κ. Επισκέπτη , που καταφεύγει και σε προσωπικές ύβρεις και απαξίωσή μου .
      ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ .

      • Εκτός από γραφικό παπαγαλάκι, είσαι και εμετικός. Δεν ασχολούμαι πια καθόλου μαζί σου, αλλά εσύ δεν παύεις να αναφέρεσαι σε μένα αρνητικά σε κάθε σχόλιό σου.

        “ότι τα άρθρα με σχόλιά μου διαβάζονται από περισσότερους αναγνώστες σας” … Πλήρης χριστιανική ταπεινοφροσύνη (sic), έστω κι αν πρόκειται για αυταπάτες. Αν τώρα σού γράψω ότι είσαι γελοίος θα μυξοκλαίγεσαι ότι σε βρίζω. Εγώ φταίω, αφού εσύ δίνεις τις αφορμές;

        “ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ”
        Αυτά τα σάλια να σού λείπανε …

      • Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην πρόληψη των πυρκαγιών παρά την κακή εμπειρία της Εύβοιας.
        Ο Στυλιανίδης αποδείχθηκε ανίκανος και αναποτελεσματικός. Το ίδιο και ο Τουρνάς.
        Το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι ότι δεν βλέπει το πρόβλημα.
        Μεγάλες ευθύνες έχουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Μόνο να ζητούν λεφτά ξέρουν και μόλις έρθει το πρόβλημα λακίζουν.
        Αυτός ο Πατούλης τι έχει και τον κρατάνε δεν τον βλέπουν ότι δεν κάνει ούτε για θυρωρός.
        Καλά τα λέει το άρθρο, διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν θέλουν ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, για να κρατούν την εξουσία.

        • Αγαπητέ κύριε Σάββα για τους εκατοντάδες εμπρηστές , που έβαλαν τις εκατοντάδες πυρκαγιές πότε θα αγανακτήσουμε;;;.
          Θυμηθείτε σε τι κατέληξαν οι πρόγονοί μας ότι δεν αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά ”πυρ και θάλασσα ” και κάτι άλλο που το παραλείπω .
          Εσείς μπορεί να θέλετε να ”ελεεινολογείτε” αυτήν την κυβέρνηση ,αλλά να μη ξεχνάμε όλοι μας- και εσείς -ότι τέσσερες στους δέκα Έλληνες την ψήφισαν πρόσφατα δυο φορές σε ένα μήνα και ότι ο ανθυποψήφιος πρωθυπουργός του σημερινού παραιτήθηκε ταπεινωμένος και έκτοτε δεν ομιλεί .
          ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ -ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ-.
          ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ;;;.

  3. Την επομένη μιας ανθρώπινης τραγωδίας και μιας εθνικής καταστροφής ο ΣΑΝ βρήκε να σχολιάσει αν τα καναντέρ έχουν καθίσματα που εκτινάσσονται ή όχι. Η κριτική που κάνει είναι κριτική σε όσους στέκονται κριτικά στη Νέα Δημοκρατία. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Να περνάτε και εσείς καλά κ. ΣΑΝ

    • Αυτό είναι φανερό κι γνωστό, εδώ και κάποια χρόνια, απ’ όταν μπήκε εδώ μέσα, όχι για να συζητήσει, αλλά για να κάνει κομματική προπαγάνδα (τρομάρα του!).

    • Με στενοχωρεί που το σχόλιό σας ακολουθεί το απαντητικό σχόλιο του κ. Επισκέπτη ,που θεωρεί περίπου-μαζί με τις απαράδεκτες για τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ μας εκφράσεις του εις βάρος μου -ότι ”δεν δικαιούμαι να ομιλώ και να γράφω”.
      Όλοι γνωρίζουμε το δικαιώματα , που αποκτήσαμε από το 1974 στο λόγο και την γραφή και πραγματώνονται πλήρως στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ .
      Μη περιμένετε να αντιτάξω γαϊδουροπρέπεια στην δική του γαϊδουροπρέπεια. ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΥΓΕΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΥ .
      Υ.Γ Όταν από χθες βράδυ άκουσα ,ακούω και διάβασα ότι όλα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν έχουν μηχανισμό εκτίναξης των χειριστών δεν άντεξα να μη καταθέσω την αλήθεια .
      ”Φίλος Πλάτων ,φιλτάτη η αλήθεια”.
      Θα μπορούσα να το προσπεράσω-συγγνώμη.
      Να κρίνουμε και να κατακρίνουμε -τα πάντα και την ΝΔ ( λογικός γεννήθηκα δεν γεννήθηκα Νεοδημοκράτης ) -αλλά με γεγονότα και επιχειρήματα.
      Θα σας παραθέσω κάτι που διάβασα.
      ”Κάθε πραγματικότητα έχει τρεις διαστάσεις.
      1.-Υπάρχουν εκείνα που ξέρουμε ότι τα γνωρίζουμε.
      2.-Υπάρχουν εκείνα που ξέρουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε. ΚΑΙ
      3.- Υπάρχουν και εκείνα που αγνοούμε ,αλλά νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε”.
      Επαναλαμβάνω την ευχή μου για καλοπέραση στο καλοκαίρι σας ,αλλά ο φίλος κ. Επισκέπτης τη θεωρεί ”σαλιάρισμα” -ίσως γιατί δεν γνωρίζει τις σχέσεις μας-.
      ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ , ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΛΑ. ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα