Η Ελλάδα πρέπει να κάνει push back την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, Δικηγόρου.

«Εαρινή πολιορκία»

Την προηγούμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η «εαρινή πολιορκία» της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος. Εσμός αλλοδαπών, από διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και αλλούθε, μεταφέρθηκε απροκάλυπτα από το επίσημο τουρκικό κράτος στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Εναλλασσόμενος αριθμός υποχρεωτικά μετακινηθέντων ατόμων στοιβάχτηκε έξωθεν του Τελωνείου των Καστανεών και προσπαθεί από την πρώτη ώρα να επιβάλει στις ελληνικές αρχές το άνοιγμα των συνόρων και την παράνομη είσοδο.

Ελληνική αντίδραση και υφιστάμενη κατάσταση

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος της απειλής, αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά. Έκλεισε τα σύνορα στις Καστανιές και απέτρεψε την ετσιθελική είσοδο των αλλοδαπών. Συγχρόνως, έλαβε μέτρα ανάσχεσης των ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εξέπεμψε επιτέλους ισχυρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία. Γνώμη του γράφοντος είναι, ότι, εάν η κυβέρνηση είχε ενεργήσει αποφασιστικά εξ αρχής, ίσως να μην είχε δοθεί στους Τούρκους η εσφαλμένη εντύπωση περί ανοχής μας.

Εν πάση περιπτώσει, η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως εξής: 4.000 με 5.000 αλλοδαποί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν προέρχονται από τη Συρία, κυριολεκτικά κατασκηνώνουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο. Ομιλούν με άνεση τουρκικά, γεγονός που καταδεικνύει ότι ήταν χρόνια εγκατεστημένοι στην Τουρκία και δεν εκτοπίστηκαν μόλις από το Ιντλίμπ. Επίσης, αποκαλύπτεται πως το τουρκικό κράτος άνοιξε τις φυλακές και μετέφερε ποινικούς κρατούμενους ή και καταδίκους στον Έβρο. Στελέχη της τουρκικής αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής συνοδεύουν ανενδοίαστα αλλοδαπούς στα ελληνικά σύνορα και μάλιστα, αφού τους περάσουν στη ζώνη μηδέν, υψώνουν κιγκλιδώματα πίσω τους, ώστε να μην τους επιτρέψουν την μεταβολή και υποχώρηση. Στο Παζάρ Κουλέ (τουρκική πλευρά των συνόρων) έχει στηθεί κανονικό δίκτυο υποστήριξης της πολιορκίας, με φαγητό (καντίνες) και προμηθευτές φουσκωτών βαρκών για τον διάπλου του ποταμού. Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν σε όποιον δεν εξυπηρετεί το σχέδιό τους, ον μετανάστης, την πρόσβαση στη συνοριακή γραμμή. Επιβάλλουν στους αλλοδαπούς να παραμείνουν στη μεθόριο, ενώ αποτρέπουν τους άλλους από το να προσεγγίσουν. Επιπροσθέτως, ομάδες των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας βάλλουν, τουλάχιστον με δακρυγόνα, κατά της ελληνικής πλευράς.

Η αρχική αποτυχία διείσδυσης των αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα ενδεχομένως να καταλήξει σε μια μόνιμη απειλή, ήτοι σε αυτοσχέδιους (ή όχι και τόσο, δεδομένου ότι το τουρκικό κράτος βρίσκεται από πίσω) καταυλισμούς αλλοδαπών, οι οποίοι με ξαφνικές εφόδους θα επιμείνουν στην εισβολή στο ελληνικό έδαφος. Τούτο σημαίνει, ότι η πολιορκία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να χρονίσει, παρά το γεγονός ότι οι αλλοδαποί μετακινούνται προς βορρά ή προς νότο, αναζητώντας τα ευπαθή σημεία των ελληνικών συνόρων. Ως γνωστόν, όμως, με δύο τρόπους τελειώνουν ιστορικά οι πολιορκίες. Είτε διαρρηγνύεται η άμυνα των πολιορκημένων από τους πολιορκητές είτε οι πολιορκημένοι σπάνε την πολιορκία. Ισοπαλία στις πολιορκίες δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία και να αντιδράσει περαιτέρω. Ήδη, η Τουρκία έχει καταργήσει πλέον την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016. Και σα να μην έφτανε αυτό, διακινεί η ίδια μετανάστες, ως αυτουργός του διεθνούς εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων.

Κλιμάκωση

Ορθώς έχει αναφερθεί από αναλυτές[1], ότι η ιδιότυπη αυτή πολιορκία λαμβάνει χαρακτηριστικά πολέμου φθοράς. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και όσα καθημερινά συμβαίνουν, αντιλαμβανόμαστε ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση. Τα καθημερινά συμβάντα είναι:

-Συγκέντρωση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα

-Προετοιμασία των πολιτών

-Προκλητικές δηλώσεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων

-Ψυχολογικές επιχειρήσεις, ιδίως με την διάδοση προπαγάνδας (εδώ πρέπει να δράσει ταχέως ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να ερευνήσει τη δυνατότητα άσκησης ποινικής δίωξης για παράβαση του άρθρου 191 Π.Κ. – διασπορά ψευδών ειδήσεων)

-Ενεργή συμμετοχή στην κλιμάκωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης.

Η ψυχραιμία είναι κρίσιμο προσόν ενός λαού, καθώς επίσης και η ενότητα. Η κρίση αποδεικνύει, κάθε ημέρα που περνάει, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όταν καλούμαστε, επιδεικνύουμε ποιότητα αντανακλαστικών και φλογερό πατριωτισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, από το υστέρημά τους, έχουν αποστείλει στις δυνάμεις μας τα χρειώδη (τρόφιμα, νερά και ενδύματα) και πραγματικά έχουν ξεσηκωθεί από αγανάκτηση. Κέρδος αποτελεί και η απομόνωση των «χρήσιμων ηλίθιων», οι οποίοι ασχημόνησαν εναντίον όσων μας προστατεύουν, λησμονώντας ότι τη Δημοκρατία μας την χρωστάμε σε εκείνους που με αυτοθυσία διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Ενδεδειγμένες ενέργειες

Η ενημέρωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με επιτόπια αυτοψία και με επίδειξη των φθορών που έχουν υποστεί κάποια στρατιωτικά μας οχήματα από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι υποτίθεται χρήζουν διεθνούς προστασίας, ήταν μια σωστή κίνηση, αλλά δεν αρκεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να απευθύνει ζυγισμένο και σκληρό διάγγελμα προς όλους, στο οποίο να αναφέρεται στο δικαίωμα νόμιμης άμυνας της Ελλάδος και στην ανάγκη αποφυγής πλήρωσης των προϋποθέσεων για την άσκησή του. Οφείλει η κυβέρνηση να καταστήσει απολύτως σαφές, ότι ουδεμία παράνομη είσοδο θα επιτρέψει και προς τον σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για την νόμιμη άμυνά της. Επιπλέον, πρέπει η Ευρώπη να γίνει κοινωνός της έγερσης οικονομικών αξιώσεων από την Τουρκία, καθώς τα δισεκατομμύρια που έλαβε η τελευταία πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και δεν τήρησε καμία από τις δεσμεύσεις της. Τα ειλημμένα μέτρα της αναστολής κρίσης αιτημάτων ασύλου για έναν μήνα – προφανώς, με προφανή πιθανότητα παράτασης – και οι, χωρίς καταγραφή, άμεσες επιστροφές των παρανόμως εισελθόντων συνιστούν αρνητικούς παράγοντες για την παράνομη έλευση ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα. Σημειωτέον, ότι οι επιστροφές χωρίς καταγραφή επιτρέπουν και ευρύ περιθώριο χειρισμών των ελληνικών αρχών. Ευνόητο είναι, ότι τυγχάνει περισσότερο αναγκαία από ποτέ η θωράκιση των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων, και η αύξηση της θητείας των στρατευσίμων μας, μεταρρύθμιση που κρίνεται σκόπιμο να συνοδευτεί και από την υποχρέωση στράτευσης στα 18.

Το πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να ανταποκριθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας έχει σαφή χαρακτηριστικά ασύμμετρης απειλής. Το λαίμαργο θηρίο που λέγεται Τουρκία προβαίνει σε άκρως επιθετικές ενέργειές, οι οποίες αυτονοήτως θα πρέπει να τύχουν σκληρής απάντησης από την Ελλάδα. Η ασύμμετρη απειλή αποκτά χαρακτήρα μονιμότητας και έντασης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

[1] https://doureios.com/antistrofi-metrisi-molis-arhise-polemos-fthoras-apo-tin-toyrkia/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα

    Υπό τοιαύτας συνθήκας, δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την επίθεση με καπνογόνα. Φαίνεται ότι η Τουρκία το πάει σε κανονικό πόλεμο κι εξαρτάται από την δική μας αντίδραση, αν τελικά αποφευχθεί ή όχι. Όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στο ελάχιστο μιμηθεί την πολιτική τού Σαλβίνι, ή/και τού Ορμπάν. Αλλά όταν το 2006 ο Πάκης ευχαριστούσε όσους επιλέγουν την χώρα μας, όταν το 2015 ανοίξαμε τα σύνορα διάπλατα, αλλά και τις φυλακές με τον νόμο Παρασκευοπούλου, και όταν μετά, με την παρούσα κυβέρνηση, ο μεν πρωθυπουργός δηλώνει ευτυχής, που βλέπει την Ελλάδα εξελισσομένη σε πολυπολιτισμική κοινωνία, η δε Μηχαηλίδου εμπράκτως τούς προσκαλέι, τότε γιατί απορούμε που φέραμε τον πόλεμο στην πόρτα μας και που τώρα αυτός κλιμακούται επικινδύνως;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα