Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Γενικώς, όλοι λέμε πως οι έννοιες αριστερά-δεξιά εξέλιπαν αλλά εκείνο που εξέλιπε είναι το περιεχόμενό τους.
Οι όροι χρησιμοποιούνται. Αριστερά σημαίνει η πολιτική έκφραση των ασθενέστερων, οικονομικά, τάξεων, και δεξιά των ισχυρότερων.
Διότι οι τάξεις υπάρχουν. Και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ακόμη και στον υπαρκτό σοσιαλισμό η νομενκλατούρα ήταν μια ξεχωριστή τάξη απο την προλεταριακή.
Εκείνο, επίσης, που περνά στην ιστορία είναι η παλιά θεωρία της αριστεράς. Και κυρίως, η μαρξιστική σε ό,τι αφορά το Κεφάλαιο και την υπεραξία του. Ο Μαρξ ανέλυσε τον καπιταλισμό στην βιομηχανική εποχή του. Γι αυτό και προσδιόρισε τον προλετάριο ως το επαναστατικό υποκείμενο.
Σήμερα ο προλετάριος με την μορφή που τον ορισε ο Μαρξ, μάλλον, δεν υπάρχει.
Η αριστερά κατάφερε να έχει δυναμική πολιτική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια επειδή βασιζόταν σε μια θεωρία πάνω στην οποία διαμόρφωνε την πολιτική της. Και άρχισε να περνά κρίση όταν η κοινωνική πραγματικότητα ‘ηρθε σε αντίθεση με την θεωρία. Όταν, δηλαδή, η θεωρία της περιέγραφε μια κοινωνία που δεν υπάρχει σήμερα. Δηλαδή, ξεπεράσθηκε.
Το συμπέρασμα είναι ότι για να μπορέσει η αριστερά να αποκτήσει ταυτότητα και πολιτική πρέπει να διαμορφώσει μια νέα θεωρία. Και η νέα θεωρία απαιτεί, πρωτίστως, μια νέα κοινωνική ανάλυση.
Θα μπορέσει να τα κάνει; Στην Ελλάδα όχι. Η αυτοαποκαλούμενη αριστερά στην Ελλάδα είναι θεωρητικά ρηχή. Και σε διεθνές επίπεδο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια δυναμική.
Θεωρία για να οικοδομήσει την πολιτική της χρειάζεται και η δεξιά. Αλλά η δεξιά λειτουργεί σε ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που αυτή διαμόρφωσε και η εξέλιξή του οδηγεί σε προσαρμογή της ίδιας και της θεωρίας της. Είναι, δηλαδή, πιο εύκολα τα πράγματα για την δεξιά.
Οι άλλες αποχρώσεις του πολιτικού φάσματος εκφράζουν επι μέρους κοινωνικές τάξεις. Ή, καλύτερα, στρώματα. Και αυτές χρειάζονται θεωρητικό πλαίσιο.
Πάντως, στο σημείο που βρισκόμαστε, καταλύτης είναι οι νέες τεχνολογίες και, κυρίως, η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εισαγωγή αυτών των τεχνολγιών στη ζωή μας θα διαμορφώσει την κοινωνική διαστρωμάτωση η οποία θα αναζητήσει την πολιτική της έκφραση. Όσο η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι στο αρχικό της στάδιο θα υπάρχει πολιτικοιδεολογική ρευστότητα. Κανονικά, θα έπρεπε ο άνθρωπος να αποφασίσει πως θα εισάγει τις νέες τεχνολογίες στη ζωή του και αναλόγως να διαμορφώσει τον βίο του. Αλλά θα συμβεί το αντίθετο. Οι τεχνολογίες θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας, όχι ο άνθρωπος το μέλλον του με τις νέες τεχνολογίες.
spot_img

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και το τελικό ερώτημα μου-πιστεύω και άλλων-.
    Οι τεχνολογίες θα υποκαταστήσουν την Αριστερά -που μέχρι τώρα αυτοδιαφημιζόταν ως προστάτης των φτωχών-στην πραγματική προστασία των φτωχών, που δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ,αφού υπάρχουν μετά τον Παράδεισο ;;;.
    Προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι με όσες τεχνολογίες και αν επικρατήσουν , θα συνεχίσουν να τρώνε με κουτάλι και πιρούνι , θα σπουδάζουν ,θα σκέφτονται για να ερευνούν και να δημιουργούν καινούριες τεχνολογίες και θα ερωτεύονται για να γεννούν παιδιά οι ετερόφυλοι -και εδώ ”δεν κολλάει” η με κρατική άδεια δυνατότητα των ομόφυλων ”ζευγαριών” χωρίς να τεκνοποιούν να υιοθετούν παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών.
    Ας μπορούν να τα αφήνουν κληρονόμους των μεγάλων ή μικρών περιουσιών τους ,αν δεν τις αφήνουν στο κράτος ή άλλα Ιδρύματα..
    ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ . Αν περισσέψουν τα ομόφυλα ”ζευγάρια ΄΄ποια θα γεννούν για να υιοθετούν-τεκνοθετούν και αυτά;;;.
    ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    Υ.Γ Φυσικά υπάρχει η λύση όλα τα ομόφυλα ζευγάρια να μεγαλώνουν παιδιά του τρίτου κόσμου για να υπακούσουν και στην Θεϊκή εντολή ”αυξάνεσθε και πληθύνεσθε…” . (συγγνώμη ,ξεφύγαμε λίγο από το θέμα για τις τεχνολογίες ”αίτινες τα πάντα όψονται”-καθώς προφητεύουν οι ειδήμονες, αλλά αμφιβάλλω αν επιβεβαιώσει τις προφητείες τους ο ” Ός τα πανθ’ορά ”.

    • Είχα γράψει ένα σχόλιο εδώ, αλλά εξαφανίστηκε. Δυστυχώς, η ιστοσελίδα έχει πρόβλημα.

      ΣΑΝ, τα ερωτήματά σου για τον γάμο ομοφύλων στον αρχηγό σου, που τον προωθεί, ως γνήσιος προοδευτικός:

      Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα γίνει πραγματικότητα ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

      Αλλά εσύ δεν λες ξανά και ξανά ότι η Ελλάδα “μας” πρέπει να γίνει κράτος ευρωπαϊκό, προοδευτικό κλπ., κλπ; Στην Ευρώπη “μας”, σχεδόν παντού, έχει νομιποποιηθεί ο γάμος ομοφύλων. Θα μείνει πίσω η Ελλάδα “μας”;

    • Τώρα που έστειλα νέο σχόλιο, βλέπω στην θέση του το παλιό! Θα παρακαλούσα τον τεχνικό τής ιστοσελίδας να το δει το θέμα, διότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος έτσι.

      • Προηγείται η θετική απάντηση του αυτοδημιούργητου-καθώς τον ”προσκυνήσατε” κ. Τσίπρα και του συνόλου του Σύριζα- ο οποίος-οι οποίοι έταξαν πέραν του γάμου και τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.
        Αφού υπάρχουν ”πολλά ράμματα για την γούνα” των αντιΝεοδημοκρατών -σαν εσάς-τι πάτε γυρεύοντας;;;.

        • Αυτό που είναι φανερό, είναι ότι δεν ξέρεις τι σού γίνεται. Πας και ψηφίζεις ανθρώπους, που πρεσβεύουν τα τελείως αντίθετα απ’ αυτά που πρεσβεύεις εσύ. Άγνοια δεν δικαιολογείται, διότι τα είχα κι εγώ και άλλοι επισημάνει. Σ’ αυτά τα χάλια είναι πολλοί ψηφοφόροι και όχι μόνο κάτι γεροξεκούτηδες σαν κι εσένα. Τα “”προσκυνήσατε” κ. Τσίπρα” και “των αντιΝεοδημοκρατών -σαν εσάς”, είναι άσχετες αρλούμπες, τις οποίες συνηθίζεις, όταν δεν ξέρεις τι να απαντήσεις. Δεν κολλάνε πουθενά.

          • Μετά την συνεχή παράθεση αρνητικών -γενικώς -σχολίων και υβριστικών εις βάρος μου ακολουθήστε τον ήρωά σας κ. Τσίπρα . Δεν θα χάσουν οι Ανιχνεύσεις και οι αναγνώστες τους ,να είστε βέβαιος . Κρατήστε για τον εαυτό σας τις συμβουλές -δεν θα κατέβω στο επίπεδό σας ,απλώς σας λυπάμαι ειλικρινά.
            Γνώρισα και έζησα και άλλους ,αλλά σε τόση συνέχεια πρώτη φορά -άντε πάλι να είστε καλά.

          • Μ’ αυτού τού είδους τις αρλούμπες προσπαθείς να ξεφύγεις από το θέμα, επειδή δεν έχεις τίποτε να απαντήσεις. Ουσία μηδέν. Αντί να σωπάσεις, βγαίνεις κι από πάνω. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σου, δείγμα τού IQ ραδικιού που έχεις.

    • «Φυσικά υπάρχει η λύση όλα τα ομόφυλα ζευγάρια να μεγαλώνουν παιδιά του τρίτου κόσμου για να υπακούσουν και στην Θεϊκή εντολή ”αυξάνεσθε και πληθύνεσθε…”»
      ῾Η Θεϊκή ἐντολή ”αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε ´´ δόθηκε σέ αὐτούς πού ἔχουν τήν δυνατότητα νά τεκνοποιοῦν. Ἔχετε ἐσεῖς κάποια ἁρμοδιότητα νά ΄ τήν ´μοιράζετε ´ ἀλλιῶς; Καί τί φαντάζεστε, τά παιδιά τοῦ τρίτου κόσμου δέν ἔχουν γονεῖς; Ἤ μπορεῖ νά ´περισσέψουν τα ομόφυλα ”ζευγάρια ΄΄; Στήν φύση εἶναι ὅλα γίν καί γιάνγκ. Οἱ φάσεις τῆς Δημιουργίας εἶναι πρός μελέτη καί ὄχι γιά νά ´κόβει καί νά ράβει ´ ὁ καθένας ὅπως νομίζει. Οἱ δικέφαλοι ἄς ποῦμε τῶν ᾿Ορθοδόξων δέν εἶναι κοινό χαρακτηριστικό ὅλων.

      • Έδωσα λύση κατ’ οικονομία και για τα ορφανά αγαπητή θεολογούσα κυρία Ελένη .όλα τα παιδιά που γεννιούνται έχουν γονείς ,αλλά πολλά είναι στους δρόμους και πνίγονται σε σαπιοκάραβα. Ας απαντήσει επ’ αυτού κανένα ζευγάρι ομοφύλων Και τέλος πάντων δεν νομοθέτησα.

        • Δεν φτάνει που δεν καταλαβαίνεις αυτά που καταλαβαίνει κι ένας μαθητής τού δημοτικού· δεν φτάνει που η ευγενεστάτη Ελένη (χαρά στην υπομονή της) κάθεται και σού τα εξηγεί· εσύ την ειρωνεύεσαι κι από πάνω. Ρε γαϊδουρογάιδαρε, έχεις και παράπονα πώς σού “την λένε”, εσένα τού “καλού Χριστιανού” (sic), που αντί να πεις ένα “ευχαριστώ”, την βγαίνεις κι από πάνω; Βρε ουστ!

          • Μετά τα 8ετή συνεχή ”κελαηδήματα σας” με ΑΝΤΙ για όλους τους άλλους και κυρίως την Ν.Δ -και επιλεκτικά για τους Καραμανλήδες – και ΥΠΕΡ για τον ΤσιπροΣύριζα -σχόλια σας δίτομα τουλάχιστον(δήθεν ως ακομμάτιστος)
            ε… θα ”τα ακούτε” , χωρίς παραπομπές στις γραπτές ”πομπές ” σας.
            Έχουν να ακούσουν και οι Συριζοφύλακες στη Βουλή αυτήν την 4ετία ,ιδίως από την πρώην” αγαπημένη τους” κυρία Κωνσταντοπούλου.
            ΓΙΑΥΤΟ ΚΡΕΙΤΟΝ ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ”ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ” ,ΌΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ -ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ – ΌΣΟΙ ”ΤΑΠΩΘΗΚΑΝ ”ΣΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
            ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .

        • ´Δώσατε λύση ΄ ΄κατ’ οικονομία´ ;
          Ζευγάρια εἶναι τά ἐκ Θεοῦ ζευγάρια, τά ἄλλα εἶναι κάποιου εἴδους σχέσεις. Καί οἱ ὁμοφυλόφιλοι μποροῦν νά τεκνοποιήσουν ἄν θέλουν μέ τό ἄλλο φύλο. Καί νά ἀφήνουν τήν περιουσία τους μποροῦν ὄπου θέλουν. ῾Υπάρχουν ὅμως πολλοί ἄνθρωποι πού θέλουν νά υἱοθετήσουν παιδιά. Γιατί ὁ συνδυασμός παιδιῶν τοῦ τρίτου κόσμου μέ γονεῖς ὁμοφυλόφιλους; ῾Η Θεϊκή ἐντολή ”αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε ´´ εἶναι κυριολεκτική.

          • Ανέφερα τα παιδιά του τρίτου κόσμου γιατί εκεί γεννιούνται πολλά και δυστυχούν περισσότερο ,από ότι ακούμε και βλέπουμε και ιδίως από τις προσφυγομεταναστευτικές ροές και φυσικά γιατί στην Ελλάδα μας με το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και με άτεκνα ετερόφυλα ζευγάρια δεν επαρκούν τα προς υιοθεσία και για τα ομόφυλα και χωρίς γάμο ζευγάρια. Ευχής έργο θα ήταν ένας του ομόφυλου ζεύγους να τεκνοποιούσε με ετερόφυλο ,αλλά δεν γνωρίζω πόσοι ετερόφυλοι ”θα έδειχναν τέτοια καλοσύνη” .
            Ίσως λυθεί το θέμα με τις τράπεζες ΤΩΝ γαμετών.
            ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.
            ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΑΡΣΕΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΘΗΛΥ -Ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ -ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ .
            ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥ ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

          • Στόν κόσμο, κ. Σ.Α.Ν., ὑπάρχει δυαδικότητα, ὑπάρχει ἄρσεν καί θῆλυ. Δέν ὑπάρχει μόνο ἄνδρας ἤ μόνο γυναίκα. Ὅτι πρῶτα γεννήθηκε ὁ ᾿Αδάμ καί μετά ἡ Εὔα πού δημιουργήθηκε ὡς βοηθός του, σέ ἕναν κόσμο δυαδικό, δέν σημαίνει ὅτι ὑπάρχει μόνο ἄνδρας ἤ μόνο γυναίκα. Δέν ἀναφέρεται δημιουργία ὁμόφυλων ζευγαριῶν, πού ὀνομάζετε ἐσεῖς στήν δική σας ὑπόθεση ´εργασίας ´.

  2. ᾿΄Αν ὁ Παράδεισος ἔχει νά κάνει μέ τήν ἀθανασία τῆς ψυχῆς, δέν εἶναι θέμα πλουσίων καί φτωχῶν. Μπορεῖ σέ κάποια στιγμή τῆς ζωῆς σου νά εἶσαι φτωχός καί σέ ἄλλη πλούσιος. ῾Η δυνατότητα τῆς ἰσότητας ἔγινε πεδίο ἀγώνων ἀπό τήν ἀρχαιότητα, ὁ Πολυδεύκης μοιράσθηκε τήν ἀθανασία μέ τόν μή ἀθάνατο ἀδελφό του, ἡ δημοκρατία καί ἡ παιδεία εἶναι παιδεία ἰσότητας, ὁ Χριστιανισμός ἀγωνίσθηκε γιά τήν κατάργηση ἀνισοτήτων καί τέλος οἱ ἠλεκτρονικοί ὑπολογιστές ἔγιναν βοηθοί τοῦ ἀνθρώπου, καταργώντας τίς δουλειές σέ συνθῆκες στίς ὁποῖες ὁ ἄνθρωπος αἰσθάνεται ´δουλεία ´. Προηγήθηκαν δηλαδή οἱ ἀγῶνες γιά ἰσότητα σέ ὅλα τά πεδία καί ἐξελίχθηκαν τά ἐργαλεῖα ἕως τήν μορφή τῶν Η/Υ πού ἀπαλλάσσουν τόν ἄνθρωπο ἀπό τίς μηχανικές ἐργασίες, ἀφήνοντας στόν ἄνθρωπο πεδία δημιουργικῆς ἐργασίας. Δέν ἔπαψε ποτέ ὁ ἄνθρωπος νά χρειάζεται παιδεία καί μόρφωση καί κοινωνική καί ἐξειδίκευσης. Οἱ ἑρμηνεῖες γιά τήν εξέλιξη τοῦ ἀνθρώπου εἶναι τόσο διαφορετικές πού τώρα ἀποδομοῦνται ἀκόμα καί οἱ ἀνθρωπιστικές σπουδές, οἱ θρησκεῖες, αὐτό τό ´ ἄνω θρώσκω ´ τοῦ ἀνθρώπου. ῾Η ἀθανασία ἦταν πάντα ἄθλημα βίου, ψυχικό, σωματικό καί πνευματικό καί ἡ παιδεία μέρος αὐτοῦ τοῦ ἀθλήματος. Μέ τούς Η/Υ ὁλοκληρώθηκε ἡ ἰσότητα. ᾿΄Αν κάποιοι φαντάζονται νέα ἀνισότητα μέ τήν σύνδεση μέ μηχανήματα, ἡ σημαντικότητα τοῦ καθενός πρέπει νά ὁδηγήσει στό ἐνδιαφέρον γιά τήν διά βίου παιδεία ὅλων. ῾Υπάρχει μία διαδικασία ὡρίμανσης ὅλων, κανένας δέν ὑπολείπεται.

  3. Δυο τρεις παρατηρήσεις επί του θέματος.
    Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τον αντίκτυπο που θα έχουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίστοιχη επιρροή στον άνθρωπο με αυτή που έχει το διαδίκτυο, εξαιρετικά μεγάλη δηλαδή. Το διαδίκτυο είναι μία ώριμη τεχνολογία, επιδρά από την οικονομική ζωή μέχρι τις προσωπικές σχέσεις με καθοριστικό τρόπο. Για την τεχνητή νοημοσύνη δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι γιατί δε γνωρίζουμε το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται. Μπορεί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μίας τεράστιας ανόδου αυτών των τεχνολογιών που θα επανακαθορίσουν τη ζωή του ανθρώπου. Είναι σαν αν βρισκόμαστε στο 1990 για το ίντερνετ κι ακολουθεί μία εκτόξευση. Μπορεί όμως τα πράγματα να μην είναι έτσι. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος δεν ορίζει ούτε κατανοεί πλήρως την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή η εξέλιξη συντελείται μέσα σ’ ένα μαύρο κουτί κι υπάρχει η περίπτωση αυτές οι τεχνολογίες με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας να μπορούν να δώσουν αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα με μικρότερες ή μεγαλύτερες βελτιώσεις.
    Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δε θα μπορέσουν ποτέ να επιλύσουν πολύπλοκα προβλήματα για τα οποία χρειάζεται φαντασία, πρωτογενής επινοητικότητα, αμφισβήτηση θεμελιωδών εννοιών κτλ. Ότι το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι ν’ αναμασούν τα ίδια δεδομένα μ’ ευφάνταστο τρόπο αλλά πάνω σε σταθερά μοτίβα γεγονός που θα τα καθιστά τετριμμένα. Πχ θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκατομμύριο λογότυπα για μία εταιρία αλλά αυτά θα είναι απλώς συνδυαστικές παραλλαγές των λογότυπων μεγάλων εταιριών όπως η Κόκα Κόλα ή η Απλ. Για να δημιουργήσει κάποιος κάτι πραγματικά αυθεντικό θα χρειάζεται πάλι τη διαίσθηση και τη δημιουργικότητα ενός ταλαντούχου ανθρώπου που μπορεί να δει πράγματα εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν.
    Αν ισχύει αυτό τότε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα ενσωματωθούν στο κοινωνικό status quo, δε θα το αμφισβητήσουν. Θα δώσουν δύναμη στο άτομο όπως κάνει πάντα η τεχνολογία αλλά δε θα μπορούν να αμφισβητήσουν την κοινωνική ιεραρχία. Κάτι άλλο που συνηγορεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι η ανάπτυξη τέτοιων ισχυρών αλγόριθμων προϋποθέτει τεράστια υπολογιστικά συστήματα που ελάχιστες εταιρίες, άνθρωποι ή και χώρες έχουν τη δυνατότητα ν’ αναπτύξουν. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο λογισμικό, δεν χρησιμοποιείται κώδικας για την ανάπτυξη τους. Είναι η υπολογιστική ισχύς που φέρνει αυτά τα αποτελέσματα και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Οι ίδιες προσπάθειες γινόντουσαν από το 1980, αυτό που έχει αλλάξει τώρα είναι τα μεγέθη. Η δύναμη θα είναι συγκεντρωμένη πάλι στα χέρια λίγων. Εμείς θα χρησιμοποιούμε προϊόντα που μεγάλες εταιρίες θα παράγουν. Αυτές οι τεχνολογίες θα φέρουν αναταραχή στην αγορά εργασίας και στην οικονομία αλλά πάλι η πολιτική θα κληθεί να δώσει λύση. Δε νομίζω ότι η λύση των κοινωνικών αναταράξεων που θα προκληθεί θα βρεθεί μέσα στη δυναμική της τεχνολογίας, ότι δηλαδή η ίδια η τεχνολογία θα είναι η λύση στο κοινωνικό πρόβλημα. Πάλι κάποια αντιπαράθεση ή αλισβερίσι ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις θα το κάνει.
    Τέλος στο θέμα της αυτονομίας της τεχνολογίας ρώτησα κάποιον που δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αν αισθάνεται το αποτέλεσμα ”δικό του”. Μου απάντησε ότι αίσθηση που του αφήνει είναι κάτι σαν την εξερεύνηση εξωγήινων πεδίων, σαν να προσπαθείς να επικοινωνήσεις με κάτι ξένο που δεν ελέγχεις ή κατανοείς πλήρως. Νομίζω ότι στο μέλλον ο άνθρωπος περισσότερο θα αλληλεπιδρά με τη μηχανή παρά θα τη χειρίζεται. Θα πηγαίνει λίγο κι εκεί που θέλει αυτή να πάει. Μπορεί και πάντα έτσι να ήταν. Και δημιουργία θα είναι να καταφέρεις να χωρέσεις μέρη του εαυτού σου σε αυτήν την αλληλεπίδραση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα