Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

φωτογραφία: το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

Όσο παρακολουθώ την Θράκη, υπήρξαν δύο, μόνο, στιγμές που το αθηναϊκό σύστημα (το ελληνικό κράτος, το ίδιο είναι), αντέδρασε.

Η μια ήταν το 2020 όταν απειλήθηκε με κατάρρευση (το Σύστημα) απο το ενδεχόμενο μιας οργανωμένης, απο την Τουρκία, εισβολής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια μεταξύ των οποίων πολλοί που αναζητούσαν στον ήλιο μοίρα. Και η άλλη τις τελευταίες ημέρες μετά την συνειδητοποίηση απο το αθηναϊκό σύστημα ότι στη Θράκη υπάρχει τουρκικό προξενείο το οποίο χειραγωγεί μέρος της μειονότητας και επηρεάζει, ακόμη, και την σύνθεση της βουλής.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Το τι συμβαίνει στη Θράκη η Αθήνα το γνωρίζει άριστα. Όμως, δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο όταν απειλείται το σύστημα που έχει οικοδομήσει. Οι δεκάδες χιλιάδες καθοδηγούμενοι μετανάστες το 2020 θα αποδομούσαν, με τουρκικές οδηγίες, την χώρα και η υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων απο το τουρκικό προξενείο που επηρεάζονται, ή προτείνονται, απο αυτό δεν καθορίζει, πράγματι, το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά δημιουργεί έναν πυρήνα στη βουλή άμεσα ελεγχόμενο απο την Άγκυρα.

Και αυτό ενόχλησε.

Το Προξενείο, όμως, βρίσκεται εκεί εδω και πολλά χρόνια και, ουσιαστικά, συνδιοικεί με τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Το ιλαροτραγικό είναι ότι οι τοπικοί άρχοντες για να έχουν πιθανότητες εκλογής πρέπει να απολαύουν, αν όχι της υποστήριξης του προξενείου, τουλάχιστον, της ανοχής του. Και σε οριμένες περιοχές η απουσία του ελληνικού κράτους είναι εκκωφαντική.

Το ελληνικό κράτος γνωρίζει πως να παραπλανά την ελληνική κοινή γνώμη και σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνει και παίρνει την συναίνεσή της. Την αδυναμία του- η την αβουλία του- να διαμορφώσει πολιτική, την απέδωσε σε μια στάση ανοχής προς την μειονότητα. Η ανοχή ή η συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τον σεβασμό του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα, ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα είναι βεβαίως εκτός συζήτησης. Πρέπει να τηρούνται. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιες περιπτώσεις.

Έχουμε να κάνουμε με συνεχή έλεγχο και καθοδήγηση απο το τουρκικό προξενείο ενός μέρους της μειονότητας, προσπάθεια ελέγχου του συνόλου της και επηρεασμού της τοπικής ηγεσίας των ελληνικών θεσμών, οι άρχοντες των οποίων για να ανταποδώσουν την εύνοια σκαρφίζονται διάφορες καινοφανείς θεωρίες της σχέσης τους με το προξενείο.

Η παρέμβαση του προξενείου στις ελληνικές εκλογές είναι το ελάχιστο απο όσα γίνονται. Τα άλλα που συμβαίνουν δεν τα γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης; Και αν τα γνωρίζει, γιατί δεν τα αντιμετωπίζει-ούτε αυτός, ούτε οι άλλες κυβερνήσεις που προηγήθηκαν;

Στη δήλωση Μητσοτάκη αντέδρασε ο Συριζα λέγοντας πως η εκλογική του επιτυχία στους επίμαχους νομούς οφείλεται στο ενδιαφέρον του για την μειονότητα. Στην ουσία οφείλεται σε υπόγεια ρεύματα επαφών με το προξενείο ή με μηχανισμούς και εκτός αυτού.

Ο Συριζα έχει γεμίσει τον κόσμο με ψέματα μεταξύ των οποίων και η προσπάθειά του να πείσει για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα από τα επιχειρήματά του, υπέρ της Συμφωνίας, ήταν ότι η Ελλάδα θα αναλάμβανε τις αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της προστασίας που της προσφέρει το ΝΑΤΟ. Απέφυγε, επιμελώς, όμως, ο Συριζα να μας πει πως αυτή η ανάληψη είχε ημερομηνία λήξης και γίνεται σε συνεργασία με άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες (rotation). Την ευθύνη τώρα, έχει η Ιταλία. και αυτό είναι ελάχιστο μπροστά στα γενικότερα ψεύδη του.

Αλλά τα ψεύδη του Συριζα και οι θέσεις του για ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τον έριξαν στο 20% και απειλούν να τον ρίξουν και άλλο.

Με τα ψεύδη και την υποκρισία της ΝΔ τι γίνεται;

Για να γίνει αποδεκτό ένα σύστημα εξουσίας πρέπει να παρέχει τρία πράγματα στον λαό που διοικεί: ασφάλεια, αξιοπρέπεια και εργασία. Το ελληνικό κράτος δεν τα παρέχει αυτά στην Θράκη. Το αίσθημα ανασφάλειας γίνεται σαφές σε οποιονδήποτε επισκεφθεί την περιοχή. Επανειλημμένως επιχειρήθηκε από το κεντρικό κράτος να γίνουν ορισμένες επενδύσεις που θα έδιναν εργασία στον πληθυσμό αλλά όλες ναυάγησαν (και η τελευταία με πρόεδρο της σχετικής επιτροπής της βουλής την κ. Μπακογιάννη). Και αν ο άνθρωπος δεν έχει εργασία και δεν αισθάνεται ασφάλεια μειώνεται και το αίσθημα αξιοπρέπειας που νοιώθει. Είμαι αυτήκοος μάρτυρας στελέχους της περιοχής του βορείου Έβρου να λέει πως «ευτυχώς που υπάρχει και το μεταναστευτικό και βλέπουμε κάνα μεροκάματο».

Η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη θα βοηθήσει την πόλη από κάθε άποψη αλλά είναι λογικό να διαμορφώσει έναν πόλο σχετικής ευημερίας που δεν θα αγγίζει τις άλλες περιοχές της Θράκης.

Δύο αδέλφια σπαρτιατικής καταγωγής, οι αδελφοί Πολιτόπουλοι που έζησαν χρόνια στις ΗΠΑ (ο ένας ζει ακόμη εκεί) επένδυσαν στην Ροδόπη και παράγουν την επιτυχημένη μπύρα Βεργίνα. Το τι τράβηξαν μέχρι η προσπάθειά τους στεφθεί, σήμερα, από επιτυχία, δεν περιγράφεται. Η Θράκη φημιζόταν για τα καπνά της αλλά σε μια εποχή που το κάπνισμα περιορίσθηκε, η παραγωγή καπνού αντιμετώπισε κρίση. Ο Πολιτόπουλος ενθάρρυνε τους κατοίκους να καλλιεργήσουν κριθάρι για την μπύρα του. Μια σημαντική διέξοδος στους πρώην καλλιεργητές καπνού και νυν κριθαριού υπήρξε. Έκαναν και κάτι άλλο επιχειρηματικό και εθνικό. Ενθάρρυναν τους Πομάκους στην ορεινή Θράκη να καλλιεργήσουν τσάι. Η σχετική παραγωγή τσαγιού από την επιχείρησή τους κατακτά την αγορά.

Οι αδελφοί Πολιτόπουλοι παράγουν στην Θράκη εθνικό και διεθνές έργο. Το ελληνικό κράτος υπονομεύει την παρουσία του στην περιοχή και την θυμάται όποτε ενοχλείται από την αποχαύνωσή του.

Την περίπτωση Ιβάν Σαββίδη και την ΣΕΚΑΠ δεν θέλω να την αναφέρω. Παρακλήθηκε να την αγοράσει για να αποφευχθεί η πώλησή της σε τούρκο και βρήκε τον μπελά του.

Αν ένα κράτος και μια κοινωνία δεν θέλει να σωθεί, κανείς δεν μπορεί να τα σώσει.

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντί να ”τα βάλουμε ΜΟΝΟ με τον ΤσιπροΣύριζα” (και εδώ που τα λέμε και λίγο και με το ΠΑΣΟΚ , που παλαιά ήταν στην θέση του Σύριζα εκεί) για τις υπόγειες σχέσεις -άραγε με τι ανταλλάγματα-με την Τουρκία, Τουρκικό Προξενείο , για να παρεμβαίνει αυτή σχεδόν απροκάλυπτα ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές-στις Τοπικές να δείτε-βρήκαμε ευκαιρία να ”τα ρίξουμε ”και στην κυβέρνηση , η οποία εμφανώς ”αδιαφορεί” ,αλλά έχει στην Θράκη σοβαρές Υπηρεσίες του καλουμένου στενού τομέως του κράτους, πλαισιωμένες κατά το πλείστον από Θρακιώτες λειτουργούς.
    Λέτε-λέμε ότι αυτοί αδιαφορούν και δεν εκτελούν επί τόπου τα καθήκοντά τους και δεν πληροφορούν εγκαίρως την κυβέρνηση ”εις τας Αθήνας” για τα τεκταινόμενα;;;. Είναι και άδικο και αναληθές.
    Σημασία έχει ότι αυτή η κυβέρνηση και το 2020 και τώρα παρενέβη εμφαντικώς και τα είπε στην νύφη (τον ψεύτη Τσιπροσύριζα) για να τα ακούσει η πεθερά Τουρκία -Τουρκικό Προξενείο .
    Ας μη περιμένουμε πάντως ”να εξάγουμε την μάχαιρα”-ευρωπαϊκό κράτος είμαστε, υπάρχουν και σχετικές Συμφωνίες για τις διπλωματικές αποστολές-αι θα περιμένουμε και άλλες αντιδράσεις μετά την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ενόψει και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του προσεχούς Οκτωβρίου.
    ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ-ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ”ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ -ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-.
    ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ – ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ .
    Υ.Γ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΠΑΛΑΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;;; .

    • “ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΠΑΛΑΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ;;;”

      Και γιατί να μη ψηφιστούν και Τουρκομουσουλμάνοι; Αυτοί δεν έχουν δικαιώματα; Αυτή είναι η δημοκρατία σας; Και από την άλλη γιατί να μη γίνει το ανάποδο; Να μην υποβάλλουν υποψηφιότητες τα μεγάλα κόμματα και να υποβάλλουν τα μικρά μόνο (αλλά έτσι διαλύονται οι πελατειακές σχέσεις ξέχασα).

      • Έλα μου όμως που δεν ”κατέβηκε στις εκλογές” ο γιος του μακαρίτη Σαδίκ,- όπως το 1989 ο πατέρας του – ,τώρα με την απλή αναλογική . Γιατί άραγε να προτιμηθεί το πλασάρισμα και η ψήφιση τουρκοφρόνων στα κόμματα της Αριστεράς, όταν μάλιστα δεν παρατηρείται αμοιβαιότητα και στους Ρωμιούς της Πόλης;;;.
        Από ποιους έκοψαν ψήφους τα απο-κόμματα της Ελληνικής Λύσης και Σία αν όχι από την μπλε Νέα Δημοκρατία και γιατί οι τουρκόφρονες ,βρε αδελφέ Αλή Αλ Γιουνάνι , δεν προτιμούν το μπλε χρώμα, το οποίο τους έκανε και ευρωπαίους πολίτες ,κάτι που ζηλεύουν οι Τούρκοι της Τουρκίας , που τελευταία προσφεύγουν στην Ελλάδα γιαυτήν την ταυτότητα;;;.
        Σας θεωρώ ότι εμβαθύνετε στα σχόλιά σας .
        ”Οι πελατειακές σχέσεις” , που αναφέρατε δεν στέκονται σήμερα με το διαδίκτυο. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί που προτιμούν να είναι δούλοι και να ”δουλεύονται ”.

  2. “δημιουργεί έναν πυρήνα στη βουλή άμεσα ελεγχόμενο απο την Άγκυρα.

    Και αυτό ενόχλησε.”

    Όχι, δεν ενόχλησε αυτό Ενοχλήθηκαν κάποιοι που δεν ήταν και αυτός ο νομός μπε αλλά ήταν ροζ. Δήθεν ενοχλήθηκαν, υποκριτικά.

    “για να αποφευχθεί η πώλησή της σε τούρκο”

    “Σε Τούρκο” κύριε Σαββίδη, ελληνικά ξέρετε. Όχι “σε τούρκο”.

  3. Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη αποτελούν την πλέον αξιόλογη γεωπολιτικά περιοχή τςη χώρας απο το 1991. Εκτινάχθηκε η αξία της σε μια μέρα με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και έκτοτε αντί να εκτιναχθεί και οικονομικά ακολούθησε η περαιτέρω κατάρρευση. Τα έχουμε πει πολλές φορές. Οι 3 βιομηχανικές ζώνες διαλύθηκαν, δεν υπάρχει τρένο που να συνδέει τη Θράκη με τη Θεσνίκη ενώ μέχρι το 2008 και το 2010 υπήρχαν 10 δρομολόγια. Επιμένω στα τρένα διότι η ανυπαρξία τους φωτογραφίζει και την οικονομική ανυπαρξία της περιοχής που επιδεινώνεται.
    Συγκριτικά με τις δυνατότητες της περιοχής και της Θράκης που απο την πρώτη ημέρα της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήσαν εμφανείς και ενθαρρύνθηκαν από την ΕΕ, η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξπολη τροχοπεδεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής και της πόλης. Εκτός κι αν ανάπτυξη αποτελούν τα χιλιάδες αυγά που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες όταν τα πλοία τους αγκυροβολούν στο λιμάνι της Αλεξπολης.
    Ας κοιτάξουμε λοιπόν τα χάλια μας και την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων και μετά ας ψάχνουμε για δικαιολογίες. Δηλαδή αν η Ροδόπη βάφονταν μπλε δεν θα υπήρχε από πίσω το προξενείο και τώρα υπάρχει; Η ύπαρξη του προξενείου είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να δικαιολογείται η ανικανότητα της Αθήνας να αξιοποιήσει τα δεδομένα και να αναπτύξει την περιοχή, Όλα εξ αυτού πηγάζουν.

  4. Προς επίρρωση των ανωτέρω:
    “Από τις 263 συνολικά ευρωπαϊκές περιφέρειες, πέντε ελληνικές περιφέρειες κατατάσσονται στην τελευταία δεκάδα με τον χαμηλότερο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RCI) και τελευταία μεταξύ των πέντε ελληνικών περιφερειών είναι η Αν. Μακεδονίας – Θράκης παρά την γεωπολιτική και γεωοικονομική αναβάθμισή της μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η οποία παραμένει αναξιοποίητη (Καθημερινή 14/4/2017). Δεύτερον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ το έτος 2015, η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και η Ήπειρος είναι οι δύο φτωχότερες περιφέρειες της χώρας ενώ μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, κατατάσσονται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ (Γνώμη Αλεξ/πολης 1/4/2017)”.

    • Συγκινήσατε και τους μουσουλμάνους με τα δύο σας σχόλια και τώρα θα κλαίγονται και αυτοί για την κατάντια της Θράκης μας ,ασχέτως αν αυτοί ”καζαντίζουν” από την πρωτογενή παραγωγή και τις επιδοτήσεις της Ε.Ε διπλάσια ευρώ-όχι τις υποτιμημένες τουρκικές λίρες-από τους σχεδόν ακαμάτηδες συνοίκους τους ορθοδόξους.
      Αλλά παρ’όλα αυτά προτιμούν την Αριστερά από το 1981 που υπόσχεται πολλά. Ας μην ενοχοποιούμε ,λοιπόν , το Προξενείο . Φταίει η φτώχεια της Θράκης μας και φυσικά η προηγούμενη κυβέρνηση που -λέμε τώρα- ότι την φτώχυνε περισσότερο γιαυτό και δεν ψηφίστηκε από τους μουσουλμάνους.
      ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

  5. Θράκη: Η υποκρισία έχει περισσέψει

    ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιο θα εντάξει στα ψηφοδέλτιά του τα χειρότερα εξτρεμιστικά τουρκόφρονα στοιχεία, ενώ σχεδόν όλοι οι αιρετοί εντάσσουν στο πρόγραμμά τους και μια επίσκεψη στον… Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής!

    Όλοι προσκυνούν για τα ψηφαλάκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα