ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός επιβραδύνει την ανάπτυξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
THE NEW YORK TIMES
Ανέφικτο το σχέδιο της Fed για «ομαλή προσγείωση», εκτιμούν οι αναλυτές

Ολα δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά από την ύφεση της πανδημίας, με την ανεργία να έχει περιοριστεί στο 3,6% τον Μάρτιο, οριακά μόνο πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους η ανάπτυξή της έφτασε στο 5,7%. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πληθωρισμός καλπάζει αγγίζοντας το 8% και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται διαρκώς. Εξωθούν, έτσι, όλο και περισσότερους οικονομικούς αναλυτές να υποβαθμίζουν συνεχώς τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μέσα στο τρέχον έτος και να προειδοποιούν όλο και συχνότερα για τον κίνδυνο νέας ύφεσης. Οι αποδόσεις των ομολόγων, άλλωστε, προδίδουν πως η αγορά διαβλέπει άμεσο κίνδυνο επιβράδυνσης.

Οι πλέον απαισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν πως η ανάκαμψη που έχει σημειώσει έως τώρα η αμερικανική οικονομία φέρει τον σπόρο της καταστροφής της. Η ζήτηση για αυτοκίνητα, κατοικίες, γεύματα σε εστιατόρια αλλά και για υπαλλήλους επιχειρήσεων υπερβαίνει σαφώς την προσφορά, με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στον πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Τα στελέχη της Federal Reserve υποστηρίζουν πως μπορούν να ανακόψουν τον πληθωρισμό και να αποθερμάνουν την οικονομία χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας και ύφεση. Η συλλογιστική τους βασίζεται στη διαπίστωση ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 11 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, ενώ οι άνεργοι είναι μόλις έξι εκατομμύρια, υπάρχουν πολύ περισσότεροι επίδοξοι αγοραστές κατοικιών και αυτοκινήτων από τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα που είναι προς πώληση. Αν, λοιπόν, αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια η Fed και ο δανεισμός γίνει ακριβότερος, τότε θα περιοριστεί μεν η ζήτηση για υπαλλήλους, για κατοικίες και για αυτοκίνητα, αλλά όχι τόσο ώστε να αρχίσει κύμα απολύσεων.

Πολλοί οικονομολόγοι παραμένουν όμως ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη μια τέτοια «ομαλή προσγείωση», ιδιαιτέρως όταν επικρατεί παγκοσμίως τόση αβεβαιότητα. Ανάμεσά τους ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, που θεωρεί την ύφεση «ουσιαστικά αναπόφευκτη». Υποστηρίζει πως η Fed θα μπορούσε να είχε ανακόψει τον πληθωρισμό και να «βάλει φρένο» στην οικονομία αν είχε αυξήσει τα επιτόκια πέρυσι, αλλά τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ταχύτατος και οι τιμές αυξάνονται ιλιγγιωδώς, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι να φρενάρει απότομα την οικονομία προκαλώντας ύφεση. Μεταξύ των ανήσυχων, αλλά όχι και των απαισιόδοξων και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία μιλώντας χθες ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων επισήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε περαιτέρω εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στην ενέργεια προκειμένου να μην εξαρτάται ενεργειακά τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου από τη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, θεωρεί την ύφεση «ουσιαστικά αναπόφευκτη».

Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει ύφεση μέχρι και το επόμενο έτος. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια που θα αυξηθούν θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν υψηλά και τα νοικοκυριά έχουν συγκεντρώσει αποταμιεύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα επίπεδα χρέους είναι χαμηλά. Και όλα αυτά θα λειτουργήσουν προστατευτικά. Ορισμένοι εξακολουθούν, άλλωστε, να δηλώνουν αισιόδοξοι πως η πανδημία θα υποχωρήσει και αναπόφευκτα θα χαλαρώσει το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οπότε και θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να χρειαστεί να κάνει τόσο πολλά η Fed για να μειώσει τη ζήτηση. Η οποία ενδέχεται, άλλωστε, να περιοριστεί και μόνο επειδή λήγουν τα προγράμματα στήριξης που επιστράτευσε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, όμως, ας μην ξεχνάμε πως στις αρχές του έτους οι προβλέψεις μιλούσαν για αποκλιμάκωση των τιμών την άνοιξη ή ίσως ακόμη και τον Φεβρουάριο. Μεσολάβησε, όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και εξανεμίστηκαν αυτές οι ελπίδες.

Το περασμένο έτος ήταν από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας το καλύτερο που έχει καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ηταν το αποτέλεσμα αφενός των εμβολίων και αφετέρου των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και αυτά δεν πρόκειται να επαναληφθούν φέτος. Η επιβράδυνση είναι έως ένα βαθμό επιθυμητή, καθώς η απότομη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών αύξησε την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές. Στην αγορά εργασίας η ζήτηση για υπαλλήλους είναι τόσο μεγάλη ώστε πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται, μολονότι προσφέρουν υψηλότερους μισθούς. Ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, δήλωσε προσφάτως πως η ζήτηση για υπαλλήλους είναι υπερβολικά υψηλή «σε μη υγιές επίπεδο». Οπως επισημαίνει ο Τζος Μπίβενς, υπεύθυνος ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ, «επιστρέψαμε στην κανονικότητα με ταχύτατο ρυθμό και δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε πως όλο αυτό θα συνεχιστεί».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα