Ζάεφ: με τους Βούλγαρους είμαστε δύο διαφορετικοί λαοί.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη Zaev στον τηλεοπτικό σταθμό “KANAL5”

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της Βόρειας Μακεδονίας “MIA” υπό τον τίτλο «Zaev: Με τη Βουλγαρία πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς λαούς με κοινές περιόδους της ιστορίας», αλλά και σύμφωνα με αναφορές του συνόλου σχεδόν των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Μόνο αλήθεια» του τηλεοπτικού σταθμού “KANAL5” ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί λύση με τη Βουλγαρία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ.

Ωστόσο, τόνισε ότι η «μακεδονική (sic) γλώσσα» και η «μακεδονική (sic) ταυτότητα» δεν τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή, όπως εξήγησε, πουθενά στον κόσμο δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τέτοια ζητήματα. «Η ιστορία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο. Το σημαντικότερο όλων είναι τι ιστορία θα γράψουμε τώρα εμείς για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Πρωθυπουργός Zaev και συμπλήρωσε: «Διαισθάνομαι ότι το παράθυρο της λύσης είναι ανοιχτό, καθότι αποδέχονται το μακεδονικό (sic) λαό και τη μακεδονική (sic) γλώσσα μας και αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και θα διασφαλιστεί, διότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθούμε στην ΕΕ αποπροσωποποιημένοι, τουλάχιστον ενόσω είμαι εγώ Πρωθυπουργός και είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Διότι αποπροσωποποιημένοι σημαίνει ότι έχουμε κονιορτοποιηθεί και εάν είμαστε σκόνη μπορούν να μας πάνε και στον Άρη, μάταια όμως.

Ποιος θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν όχι ο μακεδονικός (sic) λαός; Ποιος θα ενταχθεί; Με ποια γλώσσα θα ενταχθεί εάν όχι με τη μακεδονική γλώσσα; Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν διλήμματα γύρω από αυτό”, ανέφερε, σύμφωνα με το “MIA”, αλλά και με την ενημερωτική ιστοσελίδα “CENTAR”, ο Πρωθυπουργός Zaev.

Ο ίδιος, συνεχίζει το “MIA”, ανέφερε, επίσης, ότι μέρος της ιστορίας μπορεί με κομψό τρόπο να εξετασθεί, ώστε να προκύψει ότι κάποια περίοδο υπήρξε πράγματι κοινή ιστορία μεταξύ των δύο λαών (…). «Αυτή είναι και η διατύπωση στη Συμφωνία Συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Και εδώ θα πρέπει να σταματήσουμε. Ταυτόχρονα, κανείς δεν αποφεύγει την ιστορία. Για ό,τι αποτελεί ιστορία υπάρχουν παντού τεκμήρια και αυτό είναι δεδομένο. Κάποιος ερμήνευσε διαφορετικά, εμείς, εκείνοι, αυτό ας το πουν οι ιστορικοί. Είμαστε εγώ ή ο Borisov ή η Zaharieva πιο σοφοί από τους ειδικούς, τους ιστορικούς; Εκείνοι θα βρουν τη λύση. Εμείς είμαστε εδώ, για να τους ενθαρρύνουμε. Πιστεύω ότι θα εξεύρουμε τη λύση ακριβώς μέσα από αυτό το παράθυρο», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι είναι εφικτό η λύση να εξευρεθεί μέχρι τον Ιούνιο.

«Νιώθω ότι μπορούμε. Μπορούμε να καθίσουμε το Μάιο-Ιούνιο και να εξεύρουμε λύση. Αναμένω πράγματι εντός του τρέχοντος έτους να έχουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, περαιτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σάρωσης (screening) και ακολούθως, μετά τον αντίστοιχο αριθμό μηνών, όπως και οι άλλες χώρες, να ανοίξουμε τα πρώτα κεφάλαια», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Zaev.

Κατά τον ίδιο, η επίλυση του προβλήματος με τη Βουλγαρία θα πρέπει να επιτευχθεί σε διμερές επίπεδο. «Εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τη Βουλγαρία. Η Ευρώπη είναι εδώ, ο στρατηγικός εταίρος οι ΗΠΑ είναι εδώ, για να παρέχουν κάθε φορά συμβουλές, να βοηθούν. Ξέρετε ότι καταλήξαμε στη Συμφωνία με τη Βουλγαρία σε διμερές επίπεδο. Καταλήξαμε στη Συμφωνία με την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο. Όλοι οι σημαντικοί νόμοι που απελευθέρωσαν το έθνος σε πολυεθνικό επίπεδο επιτεύχθηκαν στη χώρα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Ανήγγειλε δε ότι ο διάλογος με τη Βουλγαρία θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση των εκεί βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 4 Απριλίου. «Πιστεύω ότι υπάρχει λύση. Ξέρω ουσιαστικά. Είμαι άτομο που υπεισέρχεται στην ουσία και στη δομή των προβλημάτων. Υπάρχει λύση. Και με μια τέτοια λύση θα πρέπει αμφότερες οι πλευρές να έχουν στο εσωτερικό λογική εξήγηση. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να γνωρίζει ο λαός μας είναι ότι είμαι ένα άτομο που κατέληξε σε συμφωνίες και μάλιστα όχι σε συμφωνίες που αντιμετωπίστηκαν ως ευχάριστες περιστάσεις από όλους.

Σήμερα, όμως, κατέστησαν πραγματικότητα για όλους και είναι καλές. Είναι καλές για εμάς, είναι καλές για τη γειτονική Ελλάδα, ενώ ανοίγουν όλες τις προοπτικές για το μέλλον των γενεών που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς. Ξέρω, όμως, να πω και όχι. Ήθελα και εγώ να έχουμε το Δεκέμβριο την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, ήθελα να μην υπάρχει αποκλεισμός. Η μακεδονική (sic) γλώσσα και η μακεδονική (sic) ταυτότητα δεν μπορεί να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πουθενά δεν είναι στο τραπέζι. Διότι πουθενά στον κόσμο δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τέτοια ζητήματα. Πρόκειται για το συναίσθημα. Αυτό το κατανόησε ο φίλος μου Αλέξης Τσίπρας, το κατανόησαν όλοι, ότι δηλαδή πρόκειται για κάτι που δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης», δήλωσε κατηγορηματικά, σύμφωνα με το “MIA”, ο Πρωθυπουργός Zaev.

ΜΙΑ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα