Ελληνοτουρκικά: Η σύγκρουση στην Κωνσταντινούπολη, ο προκλητικός Ακάρ και η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αν και «οικοδεσπότης», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άφησε στην άκρη κάθε έννοια συμμαχικής ενότητας και επιτέθηκε στην Ελλάδα. Άμεση ήρθε ωστόσο η απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές που ήταν παρόντες.

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ άφησε στην άκρη κάθε έννοια συμμαχικής ενότητας και επιτέθηκε στην Ελλάδα σαν σε «εχθρό», επαναφέροντας ενώπιον των Συμμάχων όχι μόνο τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις (βλ. αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών) αλλά και κακόβουλες τουρκικές καταγγελίες (βλ. περί στήριξης τρομοκρατών).

Ο Τούρκος ΥΕΘΑ στοχοποίησε την Ελλάδα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη θέση «οικοδεσπότη» που ο ίδιος είχε στη σημερινή νατοϊκή συνάντηση. Ο ίδιος επιχείρησε, με άλλα λόγια, να μετατρέψει μια νατοϊκή – συμμαχική εκδήλωση σε εφαλτήριο προβολής μονομερών τουρκικών θέσεων, προκαλώντας όμως έτσι την άμεση αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών που ήταν παρόντες.

O Χουλουσί Ακάρ δεν έχασε την «ευκαιρία» να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του – με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να έχει προηγουμένως δεχθεί κάποια σχετική ερώτηση ή κάποιο σχετικό σχόλιο – τις τουρκικές αιτιάσεις επί των ελληνοτουρκικών, θέτοντας θέμα χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα πως υποστηρίζει τρομοκράτες. Και όλα αυτά, ενώπιον βουλευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στην Κωσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, κατά την ομιλία του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα και για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Οι Έλληνες βουλευτές που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη (Σπήλιος ΛιβανόςΜανούσος ΒολουδάκηςΘεοδώρα ΤζάκρηΑνδρέας Λοβέρδος) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών από την στιγμή που εκείνη έχει εισβάλει στην Κύπρο και που αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε τη βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού.

«Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες»

«Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες στο αναθεωρητικό σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας“. Θυμάστε ότι για δεκαετίες, αν και σύμμαχοι μας, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχετε το casus belli εναντίον μας. Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι σε αντίθεση με όσα λέγατε και συμφωνήσαμε για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε πιστεύω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», δήλωσε ο κ. Λιβανός.

Ο κ. Ακάρ ωστόσο θα συνέχιζε κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις και επιθετική συμπεριφορά.

«Στις 27 Απριλίου, τα αεροσκάφη σας, τα ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στο Ντάλαμαν του Ντιντίμ και του Ντάντσα. Μετά από αυτό, τι περιμένετε να κάνουμε; Έρχεστε από τόσες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην ενδοχώρα της Τουρκίας, παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και περιμένετε να κάτσουμε έτσι. Όχι, εμείς παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28 Απριλίου», ανέφερε.

«Εσείς το κάνετε αυτό εδώ και χρόνια», απάντησε στον Τούρκο υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

«Σας έχουμε σε εικόνες από ραντάρ. Σε εικόνα του ραντάρ. Και στείλαμε αυτή την εικόνα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η κατάσταση. Έτσι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας»

Άμεση ήταν όμως και πάλι η απάντηση του κ. Βολουδάκη:

«Δεν περνάει έστω και μία ημέρα χωρίς μια απειλή πολέμου από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Από τους αξιωματούχους της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας συνολικά. Και για την ακρίβεια αυτές δεν είναι μόνο ρητορικές απειλές, αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας αρκετά συχνά. Με την πιο ακραία από αυτές να είναι οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Απαιτείτε η Τουρκία να ενεργεί ελεύθερα έξω από τα σύνορα της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της, έχετε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιορίζει τον στρατό της ακόμα και μέσα στα σύνορα της. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι το ολίσθημα της λογικής. Και δυστυχώς πιστεύω ότι η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι παρόμοια με τη λογική που είδαμε να προτάσσει η Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.»

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο Σπήλιος Λιβανός μίλησε για εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου.

«Έχουμε ακόμη, την εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανος.

Η αντιπαράθεση αυτή κράτησε για 12 με 13 λεπτά. Στη συνέχεια, ο κ. Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα επικαλούμενος το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ τον λόγο πήρε ο κ. Βολουδάκης.

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμφωνείτε να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις και αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε και οι δύο να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο ή στη Χάγη. Τι φοβάστε; Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω πότε επιτέλους θα αναγνωρίσετε τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων;», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη, στην παρέμβασή της στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η κυρία Τζάκρη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας, μια συζήτηση που είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επίσης προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».

«Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες»

Στην παρέμβασή της, η κυρία Τζάκρη υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.»

Συνεχίζοντας η κα. Τζάκρη ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.»

«Σήμερα στη Κωνσταντινούπολη δώσαμε μια κατηγορηματική απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε εκ των υστέρων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός.

«Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με απρεπή τρόπο και με σαφή διάθεση να επιτεθεί στην Ελλάδα, μετέτρεψε μια πολυμερή ΝΑΤΟϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση σε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ο Χουλουσί Ακάρ «επανέλαβε, χωρίς να προκληθεί, τα απαράδεκτα και αστήρικτα επιχειρήματα που αρθρώνει η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, και όταν άρχισε να παίρνει τις τεκμηριωμενες απαντήσεις από μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, διέκοψε τη συνεδρίαση και αποχώρησε από την αίθουσα».

Γίνεται και από αυτό το συμβάν προφανές, πως η τουρκική ηγεσία λειτουργεί υπό καθεστώς απώλειας ψυχραιμίας, υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Τετοιες συμπεριφορές όμως δεν την βοηθούν. Τα μέτωπα που διαρκώς ανοίγει είναι μεγάλα και την ξεπερνούν», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην τουρκική ηγεσία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα