Δ. Τσαϊλάς: Ο Μη Γραμμικός Πόλεμος της Τουρκίας να αντιμετωπιστεί με Συμμαχική Αποτροπή.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Τσαϊλά, υποναυάρχου ε.α.

Οι καθαροί συμβατικοί πόλεμοι έχουν χάσει το νόημά τους ως μέτρο για την ολοκλήρωση πολιτικών στόχων. Αυτό έχει δημιουργήσει μια συζήτηση γύρω από τον πόλεμο εισάγοντας ένα γαϊτανάκι όρων. Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν πόλεμο πέμπτης γενιάς, πόλεμο πλήρους φάσματος και υβριδικό πόλεμο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όρους δεν έχουν έναν γενικά αποδεκτό ορισμό. Έτσι, χωρίς καθολικά αποδεκτούς ορισμούς, μέσα στη συμμαχία στο ΝΑΤΟ αδυνατούν να περιγράψουν πώς η Τουρκία προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μεθόδους εξαναγκασμού με σκοπό να επιβάλει τη θέλησή της.

Όροι όπως ο Υβριδικός Πόλεμος έχουν χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή συμβατικών και μη συγκρούσεων. Αν και σχεδιάστηκε για να εξηγήσει πώς οι συμβατικές δυνάμεις πολεμούν σε μια επιχείρηση που εμπλέκεται σε συνδυασμό συμβατικών και αντισυμβατικών τακτικών, ο υβριδικός πόλεμος τέθηκε γρήγορα σε χρήση για πλήθος ενεργειών. Αυτή η προσαρμογή του όρου αποτυγχάνει να εξηγήσει τις δραστικές διαφορές στις μεθόδους και τις δυνατότητες των μη κρατικών φορέων σε σύγκριση με τους κρατικούς φορείς. Αν και οι πρόσφατοι ορισμοί του υβριδικού πολέμου έχουν ενσωματώσει τις ενέργειες τόσο των κρατικών όσο και των μη κρατικών παραγόντων, αυτό επεκτείνει τον όρο πέρα ​​από το είδος των συγκρούσεων που αρχικά όρισε και εξήγησε. Οι αρχές της σύγκρουσης κράτους με κράτος έχουν προχωρήσει και εξελιχθεί από την τεχνολογία και την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση. Παραμένει η ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία ένας όρος που θα παρέχει τη βάση για τις αναπτυσσόμενες στρατηγικές και τακτικές των κρατικών παραγόντων στην παγκόσμια σκηνή, ώστε να αντιμετωπισθούν οι καταστάσεις των γκρίζων ζωνών πολέμου.

Εκτιμώ ότι οι τουρκικές ενέργειες ορίζονται καλύτερα με τον όρο μη γραμμικός πόλεμος. Με την ανάπτυξη μη γραμμικών τακτικών από την Τουρκία και της εφαρμογής τους σε σχέση με τον Ελληνισμό και την ευρύτερη σύγκρουση με τη Δύση θα ξεδιαλύνει τις μη γραμμικές λειτουργίες με αυτές των υβριδικών.

Η γενική επιτυχία της μη γραμμικής εκστρατείας της Τουρκίας εναντίον του Ελληνισμού έχει ενισχύσει την εγκυρότητα αυτής της μεθόδου πολέμου. Ο ορισμός του μη γραμμικού πολέμου ως αντισυμβατικών επιχειρήσεων που εκτελούνται από τα κράτη είναι κρίσιμο, καθώς θα ωθήσει τα όρια αυτού που θεωρείται πόλεμος. Έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες και η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τον Εθνικό χώρο της Ελλάδας. Στο ΝΑΤΟ πρέπει να δούνε ότι ο μη γραμμικός πόλεμος θα παίξει μεγάλο ρόλο στο μέλλον. Η Τουρκία έχει προσαρμόσει μια σειρά από μη γραμμικές μεθόδους της Ρωσίας και της Κίνας και έχει δημιουργήσει μερικές δικές της για να επεκτείνει την επιρροή της και να επιβάλει τη θέλησή της στους γείτονές της σε όλη τη Θάλασσα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας». Ο παράνομος εποικισμός στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, οι παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε υφαλοκρηπίδα του Ελληνισμού, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, η παράνομη προώθηση μεταναστών και προσφύγων από τις τουρκικές ακτές, όλες αυτές οι ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Τουρκία δεν εμπίπτουν στον όρο υβριδικός πόλεμος. Σαφώς, ο μη γραμμικός πόλεμος θα παίξει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές και στρατιωτικές αλληλεπιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Όσο περισσότερο μπορούν κράτη όπως η Τουρκία να αμφισβητήσουν τη διεθνή τάξη και να ακολουθήσουν μη γραμμικές μεθόδους χωρίς να ελέγχονται, τόσο περισσότερο θα ενθαρρύνουν κι άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο. Αυτή η απειλή θα συνεχίσει να επεκτείνεται ποσοτικά και ποιοτικά τα επόμενα χρόνια και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ισχυρή και ενεργή αποτροπή και από την συμμαχία. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα αυτών των απειλών και να ανταποκριθούν ανάλογα.

Συγκεκριμένα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει μια εισβολή εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας, είναι σαφές για να επικαλεστούμε την αιτία πολέμου. Εάν ένας Τούρκος πολίτης ενθαρρύνει αναταραχή μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών των μουσουλμάνων της Θράκης, είναι πράξη πολέμου; Στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αναθεωρήσουν την κατανόησή τους για τον πόλεμο και να τον πλαισιώσουν με την κατάλληλη αντιμετώπιση μέσα από θεσμοθετημένα κείμενα στο ΝΑΤΟ.

Ο χαρακτηρισμός των επιχειρήσεων της Τουρκίας ως υβριδικός πόλεμος ξεκινά την όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια ελαττωματική βάση και θα οδηγήσει σε κακή πολιτική ως απάντηση. Χρειάζεται να ορίσουμε και να επισημάνουμε το Μη Γραμμικό Πόλεμο έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια σταθερή βάση κατά τη διάρκεια των αναλυτικών διαδικασιών για στρατηγικές αποφάσεις. Ο μη γραμμικός πόλεμος θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα εάν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είναι ότι ο πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη.

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα