Διεθνοποίηση και επίκληση Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
liberal.gr
Αντιστράτηγος ε.α., επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

Τέλος οι ευφραντικές φαντασιώσεις. Η Τουρκία για μία ακόμα φορά δείχνει την διεθνή ανυποληψία της καταλύοντας στην πράξη την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, που συνιστά μορφή Συμφωνίας. Όχι μόνο ανοίγει «τις πύλες», όπως διακηρύττουν οι Τούρκοι Αξιωματούχοι με πρώτο τον ίδιο τον Ερντογάν, αλλά οργανώνει και διευκολύνει τις νέες ροές Μεταναστών προς την Ελλάδα. Ροές που έχουν προκληθεί και λόγω της δικής της σοβαρής εμπλοκής στην κόλαση της Συρίας.

Εδώ και δύο τρεις ημέρες, παρακολουθούμε μία «οργανωμένη μαζική επίθεση παραβίασης των συνόρων μας» όπως χωρίς περιστροφές διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για μία επίθεση υβριδικής μορφής που απειλεί την Εθνική μας Ασφάλεια και κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει όλα πλέον δείχνουν ότι αυτή η «επίθεση» οργανώνεται από το ίδιο το Τουρκικό Κράτος. Δεν είναι μόνο τα λεωφορεία και τα Στρατιωτικά Οχήματα που μεταφέρουν οργανωμένα αυτούς του δόλιους, έχουμε και την ανάρτηση της  τουρκικής κρατικής τηλεόρασης  στα αραβικά που δείχνει χάρτη με τις «διαδρομές» που οδηγούν από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και Ευρώπη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την κατάσταση σε εθνικό επίπεδο με όλα τα διαθέσιμα μέσα στον Έβρο και στα Νησιά. Όμως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να προωθούν πλήθη Μεταναστών και Προσφύγων προς την Ελλάδα αποσκοπώντας στην δημιουργία χάους και στην αποσταθεροποίηση της. Η απειλή για την Ασφάλεια μας είναι πλέον άμεση και άκρως σοβαρή. Η διεθνοποίηση του προβλήματος είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να αρχίσει… χθες! Τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Αν όχι τώρα πότε; Επιτέλους θα πρέπει να «ξεμπροστιάσουμε» την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, την απάθεια των πρώτων 36 ωρών ακολούθησαν κάποιες «νερόβραστες» γενικόλογες δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου και της Προέδρου της Επιτροπής. Για να πούμε την αλήθεια εκτός από κάποιους αιθεροβάμονες, δυστυχώς δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο. Θα δούμε βέβαια το τι θα ακολουθήσει μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την υποστήριξη της Ελλάδος στην πράξη, σε αυτήν την δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση και αν θα υπάρξουν επιτέλους κυρώσεις κατά της Τουρκίας, κυρώσεις που θα την κάνουν να αισθανθεί τις δυσμενείς συνέπειες των επιλογών της.

Να επισημάνουμε ότι σε επίπεδο κρατών μόνον η Αυστρία προσφέρθηκε ξεκάθαρα να συνδράμει με μέσα και προσωπικό ενώ η πάντα λαλίστατη κ. Μέρκελ παραμένει για τρίτη ημέρα …σιωπηλή. Με λίγα λόγια «βγάλτε τα κάστανα από την φωτιά μόνοι σας»

Πάμε τώρα στο ΝΑΤΟ μιας και πολλοί αναγνώστες που θα διάβασαν τον τίτλο θα απορήσουν! Η Ελλάδα δικαιούται και θα πρέπει να ζητήσει σήμερα, όχι αύριο …σήμερα, διαβουλεύσεις λόγω απειλών στην Ασφάλεια της, κάτω από τις προβλέψεις του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αυτό το άρθρο επιτρέπει σε οποιαδήποτε χώρα – μέλος (έθνος κατά την νατοϊκή ορολογία) να ζητήσει διαβουλεύσεις στην Συμμαχία αν κατά την γνώμη του απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, πολιτική ανεξαρτησία και η ασφάλεια του!

Αυτό το άρθρο επικαλέστηκε η Τουρκία (το έχει κάνει ακόμα 2 φορές) και πήρε την πολιτική στήριξη της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τα 29 κράτη – μέλη δήλωση του ΓΓ/ΝΑΤΟ όπως πληροφορηθήκατε και με το εν λόγω άρθρο. Από την στιγμή λοιπόν που υπάρχει σοβαρή απειλή για την Εθνική μας Ασφάλεια αλλά και για την κοινωνική συνοχή από αυτό το νέο μεταναστευτικό ρεύμα που διοχετεύει οργανωμένα στην χώρα μας και στην Ευρώπη η Άγκυρα η Ελλάδα νομιμοποιείται λοιπόν να ζητήσει άμεσα στην σύγκληση του Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council-NAC). Διευκρινίζεται για όσους δεν γνωρίζουν, ότι διαφέρει από το Άρθρο 5 του Συμφώνου που συνιστά αυτό που λέμε, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, δηλαδή μία επίθεση σε μέλος της Συμμαχίας να εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων

Αν δεν το κάνει τώρα, πότε θα το κάνει; H Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την επανασυγκέντρωση και ανάπτυξη στο Αιγαίο της Νατοϊκής Ναυτικής Δύναμης SNMG2 ως «Αssurance Measure» δηλαδή ως «Μέτρο Διασφάλισης»! Κάτι που έγινε με τους Ανατολικούς ως προς την Ρωσία, αλλά και για την ίδια την Τουρκία (Tailored Assurance Measures) άλλα και για Ρουμανία και Βουλγαρία. Έτσι θα πρέπει και τώρα το ΝΑΤΟ να στηρίξει και την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της Δύναμης σε μία εστιασμένη επιχείρηση «Focused Operation» όπως θα είναι αυτή στο Αιγαίο, δεν συναντά επιχειρησιακές δυσχέρειες καθόσον υπάρχει ήδη Πλοίο Διοίκησης. Οι βασικοί παίκτες που μπορεί να στηρίξουν την πρόταση της Ελλάδας είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γερμανία με την «ιδιαίτερη συμπάθεια» που έχει στην Τουρκία, η οποία τρέμει μία νέα έξαρση του «Μεταναστευτικού» αλλά από την άλλη μεριά όμως βολεύεται να «αποθηκεύονται» δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα.

Καλά μέχρι εδώ, έρχεται όμως η σκληρή ερώτηση: «μα θα μπορούσε να πετύχει όλα αυτά τα παραπάνω η Ελλάδα;» Εξαιρετικά δυσχερές! Το πολύ-πολύ να πάρει μία γενικόλογη δήλωση ανησυχίας και υποστήριξης μιας και οι αποφάσεις λαμβάνονται με «Συναίνεση» (Consensus) και η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει ή θα συμφωνήσει με τέτοιους όρους που θα είναι «δώρο-άδωρον»!

Τότε; Η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί πλέον εκτεθειμένη με την πλάτη στον τοίχο και θα αποδειχθεί το ιταμό της σχέδιο να εκβιάσει την Ευρώπη και η Ελλάδα νομιμοποιείται να προβεί σε όλες αυτές τις ενέργειες για να εξασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα, όπως η Εθνική της Ασφάλεια, τα οποία είναι πάνω από οποιαδήποτε κεφαλαιοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν. Δεν θα φέρει ευθύνη η χώρα μας αν από εδώ και πέρα δυσκολέψει το…Consensus σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η κατάσταση που δημιουργείται από αυτήν την υβριδική επίθεση της Τουρκίας είναι κρίσιμη και αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από την Κυβέρνηση. Κακά τα ψέματα, οι Τούρκοι επιδιώκουν να υπάρξουν νεκροί, για να δικαιολογήσουν περαιτέρω ενέργειες τους. Η Ελλάδα από σήμερα, με μία συντονισμένη εκστρατεία ας προχωρήσει σε μία «σκληρή» διεθνοποίηση της κατάστασης που αντιμετωπίζει και ας θέσει προ των ευθυνών τους, Συμμάχους και Εταίρους.

Και γιατί όχι, ας εξετασθεί η προσφυγή της και στο ΣΑ/ΟΗΕ μιας και απειλείται η διεθνής ασφάλεια και η διεθνής ειρήνη και εναλλακτικά καταγγελία διεθνώς της Τουρκίας για Διακίνηση και Εμπόριο Ανθρώπων (Human Trafficking). Ας φανούμε και λίγο… «απρόβλεπτοι» στην προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε τα εθνικά της συμφέροντα που έρχονται πάνω απ’ όλα.

liberal.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά είναι όλα αυτά για να περνάει η ώρα, αλλά μου θυμίζουν αυτό που μου έλεγε η γιαγιά μου η Ανδρεούλα, όταν προσδοκούσα κάτι από κάποιον που δεν είχε συμφέρον να το κάνει: «Αφού δεν σε θέλουν στο χωριό, τι ρωτάς που είναι του παππά το σπίτι;»
    Δηλαδή, αφού
    1. οι Trumpούκοι της αμερικανικής διοίκησης μας έχουν γραμμένους, παρά τις επιστολές του Πομπέο και τα γλυκανάλατα του Πάϊατ και στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον αρχιτραμπούκο της τουρκικής διοίκησης,
    2. οι ‘σύμμαχοι’ του ΝΑΤΟ θεωρούν σύμμαχό τους την επιτιθέμενη στην Συρία Τουρκία και όχι την Ελλάδα στην οποία επιτίθεται ο Ερντογάν,
    3. ο μακράν μεγάλος μας ‘σύμμαχος’ Μακρόν στηρίζει, παρά τις φρεγάτες που αγοράζουμε από την Γαλλία, την προσφυγή της επιτιθέμενης Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και όχι την υφιστάμενη επίθεση από την Τουρκία Ελλάδα,
    4. η Μέρκελ της ‘προστάτιδάς μας’ της Γερμανίας στηρίζει με χέρια και πόδια Τουρκία εναντίον Ελλάδας και
    5. οι ‘εταίροι μας’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη πουλάνε συμπάθεια στην εταίρο τους Ελλάδα, αλλά συνεταίρο τους σε βάρος της Ελλάδας έχουν την Τουρκία,
    τι νόημα έχει να προσφύγει, η πάντα πρόθυμη για το καλό των συμμάχων Ελλάδα, στο ΝΑΤΟ, αφού βλέπει ότι είναι ‘χαμένη από χέρι’;
    Να διαβάσουμε τους οιωνούς με αριστοτέλεια λογική που σημαίνει ότι αφού με τις ευλογίες όλων ή σχεδόν όλων η Τουρκία επιχειρεί, έστω και μπουνταλάδικα, στην Συρία, στην Λιβύη, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, προσφάτως δε, και στη χερσαία Θράκη με δύναμη κρούσης δυστυχισμένους Αφρικανούς, Άραβες και Ασιάτες, μήπως, λέω ΜΗΠΩΣ προσπαθεί να μας παραπλανήσει για να κάνει ντου σε κάνα Καστελόριζο για να μας κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συμβούλους της όλα αυτά τα παλικάρια που μας παρουσιάζονται για σύμμαχοί μας;
    Γι αυτό λέω, πηγαίνετε όπου θέλετε, στο ΝΑΤΟ, στο ΦΑΤΟ, στο ΠΕΡΑΔΩΘΕ, στο ΠΑΝΩΚΑΤΩ, αλλά ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕ, ΤΟ ΝΟΥΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ, γιατί η Ελλάδα και ο Ελληνισμός κινδυνεύουν και δεν αντέχουν άλλες διχόνοιες, εμφύλιους και προδοσίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα