Δείτε πώς εξελίχθηκε το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Politico

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν μερικά από τα εισερχόμενα drones.

Ιρανοί διαδηλωτές αναβοσβήνουν το σήμα της νίκης καθώς κρατούν μια ιρανική σημαία και ένα μοντέλο σφαίρας κατά τη διάρκεια μιας αντι-ισραηλινής συγκέντρωσης στην πλατεία Felestin (Παλαιστίνη) στην Τεχεράνη, Ιράν, νωρίς την Κυριακή 14 Απριλίου 2024. | Βαχίντ Σαλέμη/ΑΠ

Το Ιράν εκπλήρωσε την απειλή του να απαντήσει σε μια θανατηφόρα επίθεση στο προξενείο του στη Συρία με μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή κατά του Ισραήλ το Σάββατο.

Οι επιθέσεις με drone και πυραύλους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια μεγάλη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και την απάντηση των συμμάχων του Ισραήλ.

Πόσο μεγάλη επίθεση ήταν αυτή;

Για εβδομάδες, οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ορκιστεί ότι θα εκδικηθούν τους θανάτους δύο κορυφαίων διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι επιβεβαίωσαν ότι περισσότερα από 100 drones έφυγαν από την Τεχεράνη και κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, σε αντίθεση με άλλες στο παρελθόν, προέρχονται ρητά και άμεσα από την ιρανική κυβέρνηση και τον στρατό της. Οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο, συγκρούονται με τις ισραηλινές δυνάμεις επί χρόνια, και η Χεζμπολάχ εκτοξεύει τακτικά ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσαν τα δικά τους, ταυτόχρονα, πλήγματα κατά του Ισραήλ.

Πότε φτάνουν τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ;

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση του drone γύρω στις 4 μ.μ. EST Σάββατο, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν ώρες για να φτάσουν.

Οι αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο που εξετάστηκαν από το POLITICO δείχνουν ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στον ισραηλινό εναέριο χώρο και να αντιμετωπίζουν την αεράμυνα του Ισραήλ μέχρι τις 6 μ.μ. EST.

Το Ιράν δήλωσε γύρω στις 6 μ.μ. EST ότι ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του δράση, σύμφωνα με ανάρτηση στο X από την αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Μπορεί το Ισραήλ να καταρρίψει αυτά τα drones και τους πυραύλους;

Στη διάθεσή του, το Ισραήλ έχει το Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει καταφέρει να αναχαιτίσει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εισερχόμενων πυραύλων από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Το σύστημα, συν-κατασκευασμένο από την RTX και τη Rafael Advanced Αμυντικά Συστήματα, ανιχνεύει μια εισερχόμενη επίθεση και μπορεί να εκτοξεύσει έναν αντιπύραυλο Tamir για να αναχαιτίσει ένα χτύπημα.

Δέκα συστοιχίες Iron Dome είναι διάσπαρτες σε όλο το Ισραήλ για την προστασία της χώρας. Κάθε συστοιχία αποτελείται από τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, 20 πυραύλους Tamir και ένα ραντάρ. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξουν τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ είχε ένα σχέδιο για να αναχαιτίσει τα drones. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται νωρίτερα την ίδια μέρα για μια επίθεση, ακυρώνοντας πολιτικές δραστηριότητες και καλώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους πίσω στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού όλη την ημέρα, παρακολουθώντας όλους τους πιθανούς στόχους και προετοιμάζοντας ναυτικά και αεροπορικά μέσα. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει επίσης απόψε.

Το IDF ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι «αναχαίτισε επιτυχώς χρησιμοποιώντας το σύστημα «Arrow» και, μαζί με τις στρατηγικές χώρες εταίρους, τις περισσότερες εκτοξεύσεις πριν διέσχισαν το έδαφος της χώρας».

Έχουμε κάποια αίσθηση συγκεκριμένων στόχων;

Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες σε όλη τη χώρα για χτυπήματα. Ωστόσο, ο Ισραηλινός Στρατός είχε διατάξει συγκεκριμένα τους κατοίκους στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και στις νότιες πόλεις Νεβατίμ και Ντιμόνα και στο θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα «να παραμείνουν κοντά σε προστατευτικούς χώρους μέχρι νεοτέρας». Η Dimona φιλοξενεί την κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ. Το Nevatim έχει μια σημαντική αεροπορική βάση. Τα υψώματα του Γκολάν βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τη Συρία.

Τι είδους πυραύλους και drones διαθέτει το Ιράν;

Παρά την πίεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν έχει στη διάθεσή του μια εκτεταμένη σειρά όπλων. Αυτά τα όπλα περιλαμβάνουν «ολοένα και πιο ακριβείς βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου και κινητούς δρόμου» και ορισμένους τύπους βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Το Ιράν διαθέτει επίσης εκτεταμένα αποθέματα drone και μια σειρά διαθέσιμων πυραύλων υγρού καυσίμου που προέρχονται από συνεργασίες με τη Βόρεια Κορέα και άλλους συμμάχους.

Πώς αντιδρά ο Λευκός Οίκος;

Ο Λευκός Οίκος τονίζει την υποστήριξή του στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης ορισμένα από τα εισερχόμενα drones. Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία είπε: «Οι δυνάμεις μας στην περιοχή συνεχίζουν να καταρρίπτουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ. Οι δυνάμεις μας παραμένουν τοποθετημένες για να παρέχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατεύουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στην περιοχή».

Ο Μπάιντεν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον από το Ντέλαγουερ και αναμένεται να συναντηθεί απόψε στην αίθουσα συσκέψεων με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπως ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγός C. Q. Brown, η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, ο διευθυντής της CIA Bill Burns και η αντιπρόεδρος Kamala Harris.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τα χτυπήματα.

Σχεδιάζει το Ιράν να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή;

Ενώ το Ιράν έχει απειλήσει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τις συνεχιζόμενες διαμάχες του με το Ισραήλ και ενώ το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του έχουν προηγουμένως επιτεθεί σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία σε στιγμές σοβαρής έντασης, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι το Ιράν θα στοχοποιήσει Αμερικανικά στρατεύματα αυτή τη στιγμή.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τις εκτιμήσεις για το επερχόμενο χτύπημα, είπε ότι «οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται να μας χτυπήσουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ επικεντρωμένοι στο Ισραήλ».

Τι σημαίνει αυτό για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ;

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αυξήσει την υποστήριξή της στο Ισραήλ μετά την επίθεση. Ο γερουσιαστής Roger Wicker (R-Miss.), ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας είπε σε μια δήλωση: «Αυτή είναι η στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να δείξουν ότι στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας».

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Βουλή, Steve Scalise (R-La.) δήλωσε ότι «η Βουλή θα μετακινηθεί από το προηγουμένως ανακοινωθέν νομοθετικό χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει αντί αυτού νομοθεσία που υποστηρίζει το σύμμαχό μας το Ισραήλ και θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξούσιους του».

Πώς αντιδρούν οι άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ;

Η γειτονική Ιορδανία και ο Λίβανος έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους πριν από την επίθεση. Η Ιορδανία απείλησε να καταρρίψει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, εξέφρασαν επίσης την καταδίκη τους για την επίθεση του Ιράν.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε ότι «Επιπλέον τζετ @RoyalAirForce και τάνκερ ανεφοδιασμού στον αέρα έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν το Op Shader, την υπάρχουσα επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του Daesh στο Ιράκ και τη Συρία».

Politico

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα