Γονική παροχή ακινήτου: Να προχωρήσω τώρα ή όχι;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών ακόμη και όταν η αξία του περιουσιακού στοιχείου φτάνει στα 800.000 ευρώ «πάγωσε» προς την αγορά προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών ακόμη και όταν η αξία του περιουσιακού στοιχείου φτάνει στα 800.000 ευρώ «πάγωσε» προς την αγορά προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων.

Διότι ήρθε σε μια χρονική στιγμή που οι γονείς έσπευδαν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να προλάβουν πρώτον την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου από την 1/10/2021 και δεύτερον την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2022.

Πλέον ο παράγοντας φόρος φεύγει από τη μέση. Με αφορολόγητο 800.000 ευρώ ανά γονέα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα παίζει πλέον κανέναν απολύτως ρόλο. Ωστόσο, παρά τον αρχικό… ενθουσιασμό που προκαλεί η είδηση του μηδενισμού του φόρου, ο ενδιαφερόμενος γονέας θα πρέπει να σταθμίσει και άλλους παράγοντες πριν απόφασίσει να αναβάλλει τη μεταβίβαση.

Αρχικά είναι το θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου η έκδοση της οποίας θα είναι υποχρεωτική (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) από την 1/10/2021 και μετά προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή επί ακινήτου. Κάποια στιγμή, ταυτότητα θα αποκτήσουν όλα τα κτίσματα. Ωστόσο, η έκδοση προσαυξάνει το τελικό κόστος κατά εκατοντάδες ευρώ. Και που σημαίνει ότι όποιος σπεύσει μέχρι το τέλος του μήνα, μεταθέτει αυτή την υποχρέωση για αργότερα ή και πολύ αργότερα.

Δεύτερον υπάρχει το θέμα των εξόδων μεταβίβασης. Τα συμβολαιογραφικά, τα έξοδα υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογίου κλπ, δεν μηδενίζονται. Αντίθετα, για τις περιοχές με αύξηση στην τιμή ζώνης από την 1/1/2022 θα πάρουν την ανηφόρα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα.

Υπάρχουν κάποιοι που ούτως ή άλλως δεν θα πλήρωναν φόρο (και είναι αρκετοί). Ως εκ τούτου, έχουν κάθε λόγο να μην περιμένουν την ενεργοποίηση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ από την 1/10/2021 αλλά να ολοκληρώσουν «εδώ και τώρα» τη συναλλαγή για να αποφύγουν και την ηλεκτρονική ταυτότητα και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Από την άλλη, σε περιοχές με μείωση τιμής ζώνης, η αναμονή μπορεί να είναι «χρυσός» καθώς θα συρρικνώσει τα έξοδα μεταβίβασης τη στιγμή που ο φόρος θα είναι ούτως ή άλλως από την 01/10/2021 στο μηδέν.

Πηγή: MoneyReview

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα