ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΕΣΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οι Τούρκοι έβγαλαν ένα πλοίο που ανήκει στο Πολεμικό ναυτικό τους, το Τσεσμέ, στο Αιγαίο και στην Αθήνα ανέβηκε ο πυρετός.
Το Τσεσμέ βγήκε, υποτίθεται για έρευνες, σε περιοχές που θεωρούνται διεθνή ύδατα. Στην ουσία, βγήκε για να προκαλέσει. Το γιατί, δεν έχει σημασία.
Η Ελλάδα θεωρεί πως στα ύδατα αυτά, θα επεκτείνει τη χωρική της θάλασσα ή την ΑΟΖ της αλλά ως αυτήν την στιγμή δεν το έχει κάνει. Αφού δεν το έχει κάνει, δεν της ανήκουν, νομικά.
Η έννοια “δυνάμει” ελληνικά χωρικά ύδατα και “δυνάμει” ΑΟΖ δεν υφίσταται στο Διεθνές Δίκαιο. Το αν η έννοια υπάρχει στην κοινή λογική, αυτό δεν αφορά στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει σχέση με την κοινή λογική. Γενικώς, αποφεύγει, τη λογική στις διεθνείς της σχέσεις. Αλλά αυτό δεν της δημιουργεί πρόβλημα.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το Τσεσμέ είναι ότι στις περιοχές που θα κινηθεί έπρεπε να πάρει άδεια απο τις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Η NAVTEX δηλαδή που θα εκδίδετο έπρεπε να εκδοθεί απο την αρμόδια ελληνική υπηρεσία.
Αλλά, να ζητά κανείς τέτοιες ευαισθησίες από την Τουρκία είναι σαν να κινείται στην σφαίρα της ουτοπίας.
Είναι, λοιπόν, σοβαρό το θέμα που ανακύπτει με το Τσεσμέ;
Είναι αλλά δεν αφορά στην Τουρκία. Είναι σοβαρό σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων απο τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Γιατί δεν επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της χώρας στα όρια που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο;
Το αν φοβούνται την Τουρκία επειδή απείλησε με casus belli αυτό είναι μια άλλη, εσωτερική μας, υπόθεση που έχει να κάνει με τις πολιτικές των κομμάτων που αναλαμβάνουν την κυβερνητική εξουσία.
Να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την γειτονική χώρα.
Απο τη στιγμή, όμως, που δεν το κάνουν εκείνο που, κλαψουρίζοντας, μπορούν να προβάλλουν είναι γιατί η Τουρκία προκαλεί- διότι αυτό κάνει το Τσεσμέ- ενόσω διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες.
Όποιος συνεχίζει να έχει τέτοιες απορίες δεν έχει καταλάβει τη φύση της τουρκικής πολιτικής και αν κατέχει δημόσιο αξίωμα είναι επικίνδυνος.
Η Τουρκία, μονίμως, προβαίνει σε αμφισβήτηση όχι, μόνο, κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ελληνικής κυριαρχίας, επιδιώκοντας να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο σύμφωνα με τις αναθεωρητικές αντιλήψεις της τις οποίες έχει κάνει γνωστές.
Στην επιδίωξή της αυτή η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται απο πολιτική αντιμετώπιση αλλά μόνο απο στρατιωτική ισχύ.
Αν η Αθήνα δεν αντιληφθεί ότι αυτό είναι μονόδρομος, η χώρα θα εξευτελίζεται απο μια ομάδα άξεστων ασιατών που δεν έχουν καμιά σχέση με πολιτισμένη ανθρώπινη συμπεριφορά.
Εν κατακλείδι: το πρόβλημα βρίσκεται στις ελληνικές κυβερνήσεις, όχι στην Τουρκία.
Giannis Andriopoulos και 1 ακόμη
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Ελλάς αργοπεθαίνει βουτηγμένη στα σκάνδαλα και στην εθνική ταπείνωση. Δεν τής έπρεπε τέτοιος θάνατος, αλλά ο λαός της αυτόν διάλαξε. Ας βρισκόταν κάποιος να κάμει το σωστό, έστω και την υστάτη στιγμή:

    Ιωάννης Μάζης: “Βυθίσατε το Τσεσμέ και τα συνοδά του πολεμικά”! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα