Γιατί είναι όλα ήσυχα στο μέτωπο της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Carnegie

Maxim
Samorukov

Η διεθνής φήμη της Ρωσίας έχει ήδη καταρρεύσει. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα είναι ένα άλλο ταπεινωτικό χτύπημα που θα αποκάλυπτε πόσο μικρή επιρροή έχει, στην πραγματικότητα, στις βαλκανικές υποθέσεις, καθώς οι προτεραιότητές της αποκλίνουν από εκείνες των συνεργατών της.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επεκτείνει σημαντικά το φάσμα των μέσων εξωτερικής πολιτικής που το Κρεμλίνο κρίνει αποδεκτά για χρήση. Με τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας και να αφήνει σκόπιμα τους ανθρώπους χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό σε χαμηλές θερμοκρασίες, η Μόσχα δύσκολα αναμένεται να ασκήσει ανθρωπιστική προσέγγιση σε άλλα διεθνή ζητήματα. Το Κρεμλίνο είναι ζοφερά προετοιμασμένο να αγνοήσει το κόστος των πιο καταστροφικών ενεργειών του, υπό την προϋπόθεση ότι προωθούν τον σκοπό του στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία είναι παράξενα ήσυχη στα Δυτικά Βαλκάνια. Γιατί;

Τα Δυτικά Βαλκάνια θεωρούνται συχνά εύκολος στόχος για τη Μόσχα. Κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αιώνια ασταθής, η περιοχή διατηρεί επίσης σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτός ο συνδυασμός φαίνεται να προσφέρει στο Κρεμλίνο μια βολική ευκαιρία να προκαλέσει προβλήματα εκεί, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή και τους πόρους της Δύσης από τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Εννέα μήνες μετά τον πόλεμο, ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται να μην βιάζεται να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία. Εν μέσω της νέας έξαρσης των εντάσεων στα περισσότερα βαλκανικά κράτη, η Ρωσία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, εμμένοντας στις προηγούμενες τακτικές και αφηγήσεις της, σαν το 2022 να μην είχε ανατρέψει τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία της ευρύτερης Ευρώπης. Εκ πρώτης όψεως, η επιφυλακτικότητα του Κρεμλίνου μπορεί να φαίνεται αντιφατική, αλλά είναι λιγότερο αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους μακροχρόνιους περιορισμούς στην πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου.

Η αντίθεση μεταξύ της επιθετικότητας της Μόσχας στην Ουκρανία και της αυτοσυγκράτησης στα Βαλκάνια πηγάζει από την ισχυρή εξάρτησή της από βαλκάνιους πολιτικούς.

Η άμεση παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή ήταν πάντα περιορισμένη, αλλά η ορατότητα και η επιρροή της ενισχύθηκαν με ανυπομονησία από πολλούς τοπικούς παράγοντες. Η ατζέντα τους διέφερε ελάχιστα από αυτή της Μόσχας:

και οι δύο προσπάθησαν να σταματήσουν τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, εκμεταλλεύτηκαν το αντιδυτικό αίσθημα και τροφοδοτούσαν τις διεθνικές αντιξοότητες.

Αυτά τα κοινά ενδιαφέροντα τους έκαναν φυσικούς συνεργάτες που υπερέβαλαν τη συγγένειά τους για να ενισχύσουν ο ένας την επιρροή του άλλου.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο επιμελώς ορισμένοι Βαλκάνιοι πολιτικοί χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους πιστούς στη Ρωσία, παρέμειναν σαφώς αυτόνομοι στις ενέργειές τους. Η Μόσχα ήταν ευπρόσδεκτη να προσποιηθεί ότι είναι επικεφαλής όταν οι προτεραιότητές της συνδυάζονται με εκείνες των τοπικών συμμάχων της, αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνει μονομερείς αλλαγές στην κοινή ατζέντα.

Οι ντόπιοι μπορεί να έπαιξαν το ρόλο των απερίσκεπτων φιλορώσων ριζοσπαστών, αλλά στην πραγματικότητα ο ριζοσπαστισμός τους ήταν ως επί το πλείστον προσποιητός και αποσκοπούσε αποκλειστικά στην αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να απειλήσει τη δύναμη και τα προνόμιά τους.

Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και η τελική διευθέτηση των βαλκανικών συγκρούσεων αποτελούσαν μια πιο εφαρμόσιμη απειλή, αλλά τόσο η Ρωσία όσο και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της συνειδητοποίησαν ότι η υπερβολική αστοχία μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες προκαλώντας μια ισχυρή απάντηση από τη Δύση. Έτσι, έμειναν προσκολλημένοι στο status quo μέσω της μέτριας εφαρμογής του ριζοσπαστισμού τους: για να αποτρέψουν μια θετική αλλαγή, αντί να προκαλέσουν μια αρνητική.

Ακόμα κι αν ο πόλεμος άλλαξε τον λογισμό που τροφοδοτεί την όρεξη της Μόσχας για αποσταθεροποίηση, αυτό δεν ισχύει για τους βασικούς βαλκάνιους συνεργάτες της.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ, οι φιλορώσοι πολιτικοί στο Μαυροβούνιο και ούτω καθεξής εξακολουθούν να εκτιμούν την τρέχουσα προνομιακή τους θέση και δεν επιθυμούν να τη θέσουν σε κίνδυνο για χάρη του γεωπολιτικού τυχοδιωκτισμού της Μόσχας. Εάν το Κρεμλίνο διακινδυνεύσει να προσπαθήσει να χτυπήσει το χέρι του, η προσπάθεια είναι πιθανό να γίνει μπούμερανγκ, με τους ντόπιους απλώς να αψηφούν κάθε πίεση από τη Μόσχα.

Η διεθνής φήμη της Ρωσίας έχει ήδη καταρρεύσει. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα είναι ένα άλλο ταπεινωτικό χτύπημα που θα αποκάλυπτε πόσο μικρή επιρροή έχει στην πραγματικότητα στις βαλκανικές υποθέσεις, μόλις οι προτεραιότητές της αποκλίνουν από εκείνες των συνεργατών της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Μόσχα προτιμά να τηρεί τους παλιούς κανόνες των περιφερειακών συμμαχιών της, ακόμα κι αν αυτή η στάση δεν ανταποκρίνεται πλήρως στη νέα πολεμική της ατζέντα.

Ο πόλεμος έχει επίσης αλλάξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη Μόσχα, υπονομεύοντας την ικανότητά της να ασκεί ενεργό εξωτερική πολιτική σε πολλαπλά μέτωπα ταυτόχρονα. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η ανώτατη αρχή της Ρωσίας σε όλα τα διεθνή ζητήματα, έχει απομονωθεί ακόμη περισσότερο και είναι απρόθυμος να μοιραστεί τα σχέδιά του με υφισταμένους ή να τους αναθέσει την πρωτοβουλία. Έχει επίσης γίνει ακανόνιστος και απρόβλεπτος στις αποφάσεις του, αφήνοντας τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό χωρίς να γνωρίζει ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του προέδρου.

Αυτή η πραγματικότητα αποκλείει σε μεγάλο βαθμό την αυτόνομη δράση στα κατώτερα επίπεδα του ρωσικού κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι ειδικοί των Βαλκανίων στη Μόσχα φοβούνται ότι αυτόκλητες νέες επιχειρήσεις μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του προέδρου και να τους βάλουν σε μπελάδες. Προτιμούν να παίζουν με ασφάλεια και να ακολουθούν δοκιμασμένες οδηγίες, ανεξάρτητα από το πόσο ξεπερασμένο μπορεί να φαίνεται τώρα το τελευταίο. Οι νέες οδηγίες, εν τω μεταξύ, είναι απίθανο να υλοποιηθούν σύντομα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να έχει αναλωθεί πλήρως με την εισβολή στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, ο βασικός μοχλός της τρέχουσας ρωσικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η αυξανόμενη αντίληψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ωθήσει τη Δύση να εφαρμόσει γρήγορες λύσεις στις βαλκανικές συγκρούσεις και να οδηγήσει σε ρωσική έκλειψη από την περιοχή.

Μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στη Σερβία ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έστρεφε την προσοχή του Πούτιν στις βαλκανικές υποθέσεις, εκθέτοντας τους υπεύθυνους της περιοχής στην οργή του προέδρου. Για να αποφευχθεί αυτό, αποφεύγουν τις ξαφνικές κινήσεις και ελπίζουν ότι οι περιφερειακοί εταίροι της Ρωσίας θα είναι ακόμα σε θέση να αντέξουν την αυξανόμενη δυτική πίεση και να προστατεύσουν το status quo.

Για το σκοπό αυτό, η Ρωσία συνεχίζει να επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στην αμείλικτη στάση του Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο και έχει απευθύνει πρόσκληση στον Ντόντικ να επισκεφθεί το Κρεμλίνο για να βοηθήσει στην επανεκλογή του ως προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Αλλά η Μόσχα δεν θέλει να πάρει πρωτεύουσα θέση στην περιοχή και αφήνει στους ντόπιους να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της αντίστασης στη Δύση.

Δεδομένης της αυθαιρεσίας των πολλών πρόσφατων αποφάσεων του Πούτιν, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι κάποια στιγμή, ο Ρώσος ηγέτης δεν θα καταλήξει σε ένα νέο γεωπολιτικό σχέδιο που θα στοχεύει τα τρωτά σημεία της Δύσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις για ένα σενάριο αδράνειας, με τη Ρωσία να βασίζεται στην εμμονή των τοπικών πολιτικών για να τη βοηθήσουν να σώσει την εικόνα της στην περιοχή.

*Ο Maksim Samorukov είναι επισκέπτης συνεργάτης στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας του Βελιγραδίου (BCSP) και συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace. Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται επίσης με το Carnegie Politika και με την εβδομαδιαία εφημερίδα NiN (στα Σερβικά). 

**Το Carnegie δεν παίρνει θεσμικές θέσεις σε θέματα δημόσιας πολιτικής. οι απόψεις που εκπροσωπούνται εδώ είναι του συγγραφέα ή των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Carnegie, του προσωπικού του ή των διαχειριστών του.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα