Γαλλική διπλωματία: «Το Quai d’Orsay τείνει να λειτουργεί σε απομόνωση.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

france24.com

Όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, το τέλος του διπλωματικού σώματος επισημοποιήθηκε την Κυριακή στην Επίσημη Εφημερίδα. Μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση την ίδια στιγμή που η γαλλική διπλωματία δοκιμάζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την άνοδο του αντιγαλλικού αισθήματος στη Δυτική Αφρική. Συνέντευξη με τον πρώην πρέσβη Nicolas Normand.

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα της μεταρρύθμισης της ανώτατης δημόσιας διοίκησης, που ανακοίνωσε πριν από αρκετούς μήνες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Την Κυριακή 17 Απριλίου επισημοποιήθηκε με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα το τέλος των δύο διπλωματικών σωμάτων που αποτελούν την ιεραρχία του Quai d’Orsay.

Οι σύμβουλοι εξωτερικών υποθέσεων και οι πληρεξούσιοι υπουργοί, δηλαδή περίπου 800 ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 182 πρεσβευτών και 89 προξένων, θα ενταχθούν από την 1η Ιουλίου σε ένα ενιαίο καθεστώς που θα αποδίδεται σε όλους τους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, αυτό του κρατικού διαχειριστή.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) – που αντικαταστάθηκε από ένα Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υπηρεσίας (ISP) – στοχεύει στην αποτμηματοποίηση των ανώτερων δημοσίων υπηρεσιών για την ενσωμάτωση περισσότερων διαφορετικών, από τον ιδιωτικό τομέα. ή ακόμα και από συλλόγους.

Ωστόσο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορισμένοι το καταγγέλλουν ως ένα μέτρο που κινδυνεύει να προκαλέσει την απώλεια της επιρροής της Γαλλίας στον κόσμο και κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να αναλάβει τον έλεγχο των διορισμών.

Κριτικές άσκησαν τη Δευτέρα πολλά πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Jean-Luc Mélenchon, η Marine Le Pen ή ακόμα και ο Éric Ciotti.

Για να γίνει απολογισμός αυτής της μεταρρύθμισης αλλά και του ρόλου των Γάλλων διπλωματών και των φλεγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα, το France 24 μίλησε με τον Nicolas Normand, πρώην πρεσβευτή της Γαλλίας στο Μάλι, το Κονγκό και τη Σενεγάλη.

France 24: Με αφορμή αυτή τη μεταρρύθμιση, προσωπικότητες και συνδικάτα από το Quai d’Orsay καθώς και πολιτικά πρόσωπα αποδοκίμασαν το τέλος της επαγγελματικής διπλωματίας. Ποια είναι η γνώμη σας ?

Nicolas Normand: Νομίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει γελοιοποιηθεί πολύ. Πρόκειται για ένα μέτρο που βελτιώνει τη διαχείριση των ανώτατων δημοσίων υπηρεσιών καθιστώντας την πιο διαφανή έναντι της κοινής γνώμης και των αιρετών στελεχών. Σίγουρα στοχεύει στη διεύρυνση των προφίλ εντός των υπουργείων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τους πτυχιούχους που επιλέγουν να ακολουθήσουν καριέρα στο Quai d’Orsay να παραμείνουν εκεί. Όλοι οι άλλοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία έχουν ήδη κοινό καθεστώς, αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι είναι εναλλάξιμοι.

Ένα άτομο που έχει περάσει τον διαγωνισμό στελεχών Oriental (Advisor / Foreign Affairs Advisor, NDRL) και επομένως είναι ειδικός σε μια γεωγραφική περιοχή και μια ξένη γλώσσα θα διατηρήσει φυσικά την ειδικότητά του. Το Quai d’Orsay δεν θα είχε κανένα λόγο να κάνει χωρίς τις ικανότητές του.

Εξάλλου, η αλλαγή φορέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ συμβούλων Εξωτερικών και πληρεξουσίων Υπουργών, υπόκειτο μέχρι τώρα σε διακριτική και αδιαφανή διαδικασία. Η κατάργηση αυτών των status θα μπορούσε να διευκολύνει τους συμβούλους Εξωτερικών Υποθέσεων να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Τέλος, για όσους θεωρούν ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει διορισμούς «ευνοιοκρατίας» από τον Πρόεδρο, σας υπενθυμίζω ότι είναι ήδη δυνατό να επιλέξει έναν συγκεκριμένο αριθμό προσώπων που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο εξωτερικό.

France 24: Ορισμένες επικριτικές φωνές αποδοκιμάζουν την απώλεια επιρροής της Γαλλίας στη διεθνή σκηνή. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Nicolas Normand: Αυτή η παρατήρηση είναι πραγματικότητα, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ τη Γαλλία. Από οικονομική, δημογραφική ή και στρατιωτική σκοπιά, αντιμέτωπες με την άνοδο νέων δυνάμεων, οι δυτικές χώρες έχουν δει την κυρίαρχη θέση τους να μαραζώνει, είναι γεγονός. Σήμερα, η Ευρώπη δεν είναι πλέον βασικός παράγοντας για την επίλυση συγκρούσεων στον πλανήτη. Το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, αν και πολύ κοντινό, δείχνει αυτή τη δυσκολία για την ΕΕ να σταθμίσει τη μιλιταριστική βούληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Γαλλία είναι ο μόνος μόνιμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του, μπλοκαρισμένο από τη διαφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μια πλευρά και της Κίνας και της Ρωσίας από την άλλη.

Φυσικά, εκτός από αυτή την εξέλιξη του κόσμου, η γαλλική διπλωματία πάσχει από ορισμένα προβλήματα πάνω στα οποία πρέπει να εργαστεί. Ο ρόλος του διπλωματικού σώματος είναι διπλός: συνίσταται, αφενός, στην επιρροή στις αρχές των ξένων χωρών και, αφετέρου, στην ανάλυση της κατάστασης αυτών των χωρών. Ως προς την πρώτη πτυχή, μια σημαντική αλλαγή έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της κοινωνίας των πολιτών μέσω του Διαδικτύου.

Οι πρεσβευτές δεν μπορούν πλέον να αρκούνται στις συναντήσεις μόνο με τους εκπροσώπους του κράτους στο οποίο είναι διαπιστευμένοι, πρέπει τώρα να ρωτούν και να επικοινωνούν με προσωπικότητες που είναι μερικές φορές επικριτικές, είτε είναι καλλιτέχνες, άνθρωποι επιρροής ή ακτιβιστές, για να δημιουργήσουν διάλογο και να καθαρίσουν το πεδίο.
Όσον αφορά το ζήτημα της ανάλυσης, το Quai d’Orsay τείνει υπερβολικά να λειτουργεί σε κενό, ενώ θα έπρεπε να συνεργάζεται με ερευνητές που ειδικεύονται σε αυτές τις χώρες. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένου ότι οι διπλωμάτες, οι οποίοι συχνά μένουν μόνο λίγα χρόνια σε θέσεις, μερικές φορές δεν είναι αρκετά εξειδικευμένοι και μπορεί να κάνουν σοβαρά λάθη αξιολόγησης. Ωστόσο, σε έναν άτακτο κόσμο, το έργο των πρεσβευτών είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, τόσο από άποψη επιρροής όσο και από άποψη ανάλυσης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Γαλλίας και την εκτόνωση των κρίσεων.

France 24: Υπήρξατε πρεσβευτής στη Δυτική Αφρική πολλές φορές, ιδίως στο Μάλι από το 2002 έως το 2006. Πώς ερμηνεύετε την άνοδο του αντιγαλλικού αισθήματος σε αυτήν την περιοχή και την πρόσφατη απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή στο Μπαμάκο;

Nicolas Normand:  Στην Αφρική γενικά έχουμε πρόβλημα εκπαίδευσης. Μετά την εξαφάνιση του Υπουργείου Συνεργασίας, το οποίο είχε αντικαταστήσει τον διαγωνισμό για τους υπερπόντιους διοικητικούς υπαλλήλους, που καθιερώθηκε κατά την περίοδο του αποικισμού, η αφρικανική ειδικότητα περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό τμήμα του διαγωνισμού για τα στελέχη της Ανατολής.

Επιπλέον, το 2013, η Γαλλία έκανε ένα πρόδηλο λάθος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Serval στο Μάλι, συμμαχώντας με τους αυτονομιστές του Βορρά, κάτι που έγινε πολύ άσχημα αντιληπτό από το Μπαμάκο. Αυτό το επεισόδιο, που σήμερα εργαλειοποιήθηκε από τη στρατιωτική δύναμη που κατηγορεί το Παρίσι ότι θέλει να επιτύχει τη διχοτόμηση του Μαλί, ευνόησε την απόρριψη της Γαλλίας στη χώρα.

Οι γαλλικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβύη και το Μάλι, καθώς και η συντήρηση στρατιωτικών βάσεων, έχουν επίσης τροφοδοτήσει καχυποψίες προς τη Γαλλία σε αυτήν την περιοχή. Τέλος, η έλλειψη ενδιαφέροντος του Quai d’Orsay για το θέμα του φράγκου CFA, που αφέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο λάθος, γιατί αυτό το νόμισμα θεωρείται από πολλούς στην Αφρική ως κηδεμονία της κυριαρχίας τους.

Σαφώς, οι Γάλλοι διπλωμάτες δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη την ευαισθησία των πρώην αποικιών στο ζήτημα του σεβασμού της κυριαρχίας, δημιουργώντας αυξανόμενη ανησυχία στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα. Σε αυτό προστίθεται και η εργαλειοποίηση αυτού του ζητήματος από τη Ρωσία, που εξάπτει τα αντιγαλλικά αισθήματα. Με τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι, η Γαλλία φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Αλλά μια βελτίωση στις σχέσεις μπορεί να είναι δυνατή αργότερα. Για αυτό, η Γαλλία πρέπει να είναι πιο προσεκτική με τους πληθυσμούς και τους ηγέτες και να μάθει να είναι διακριτική, ακόμη και να γίνει αόρατη, για να ξεφύγει από τη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου.

france24.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα