Γαλλικές εκλογές: Νέα εποχή, νέα διακυβεύματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κοινωνική συνοχή, που είναι ένας από τους στόχους του γαλλικού συστήματος, αρχίζει να κλονίζεται.

MLENNY VIA GETTY IMAGES

Το πρώτο συμπέρασμα για τον επερχόμενο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στη Γαλλία, δεν θα σχετίζεται με τους υποψήφιους αλλά με το νέο υψηλό ποσοστό αποχής και τους «οικονομικούς όρους» επιβίωσης των Γάλλων.

Το δεύτερο θα αφορά την πορεία εναρμόνισης της γαλλικής πολιτικής με την νέα ευρωατλαντική αντίληψη που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Την αδιάλλακτη, επιπλέον, επιδίωξη από όλες τις πλευρές να κερδηθούν «σημεία» στον πόλεμο έστω και αν τραβήξει σε μάκρος.

Στις συνθήκες που βρίσκεται, σήμερα η Γαλλία με τα μεγάλα εσωτερικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα πρέπει να αποφασίσει ή να αλλάξει πολιτική, με ότι αυτό συνεπάγεται ή να ακολουθήσει το ρεύμα των έντονων νέων πιστωτικών μέτρων επέκτασης και στασιμότητας.

Η Ευρώπη, μέσω ενός ανοιχτού πόλεμου, που έχει αναπτυχθεί σε χώρα γειτονική της Ε.Ε., καλείται να αποδεχθεί μια νέα γεωπολιτική θεώρηση η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με άγνωστες ραγδαίες ανακατατάξεις.

Νέες συμμαχίες αναδύονται από χώρες που θεωρούν ότι βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικούν μια ιδιαίτερη διπλωματική θέση.

Όλα αυτά εγείρουν προβληματισμούς για έναν Πρόεδρο που κρατάει υψηλό επίπεδο προσδοκιών και προσπαθεί να διατηρήσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συνεχιζόμενη και διαρκώς βαθύτερη κρίση.

Το χειρότερο που θα συμβεί είναι ένα μεγάλο ποσοστό αποχής την πρώτη Κυριακή. Ένα ποσοστό που αν κυμανθεί από 36-40% θα πλησιάζει σε ερωτηματικά τις προεδρικές εκλογές του 2002.

Σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αναμέτρηση Μακρόν – Λεπέν, στον επόμενο γύρο, με πιθανότερη νίκη και επανεκλογή του πρώτου.

Η γαλλική ταυτότητα είναι αξιακή. Η Ευρώπη σε βαθιά πραγματική κρίση ηγετών. Η Γαλλία, ως ετερόκλητη αλλά και ισχυρή πολιτιστικά χώρα, κινείται μέσα από λεπτές ισορροπίες παραδοσιακών αξιών.

Η κοινωνική συνοχή που είναι ένας από τους στόχους του γαλλικού συστήματος αρχίζει να κλονίζεται.

Ο πολιτικός λόγος της αριστεράς και της δεξιάς δεν διακρίνεται, δυστυχώς, πλέον από τον ρεαλιστικό αντίκτυπο που είχε πριν από μια εικοσαετία.

Το στοίχημα του νέου Προέδρου θα είναι να χαράξει έναν διαφορετικό δρόμο ή να παραμείνει σε μια πορεία συνδιαλλαγής.

***

Ο Νικόλαος Δ. Κανέλλος σπούδασε Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στη Νίκαια της Γαλλίας και στη συνέχεια εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε ως πρόξενος και πρέσβης σε διάφορες χώρες, ενώ το 2018 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών 

Huffington Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα