Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας οι δύο εναπομείναντες μονομάχοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης του Ηνωμένου Βασιλείου και μαζί την πρωθυπουργία.

Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας θα είναι, τελικώς, οι δύο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης του Ηνωμένου Βασιλείου και μαζί την πρωθυπουργία.

Η υφυπουργός Εμπορίου και πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρνταντ, που συμπλήρωνε την τελική τριάδα, αποκλείστηκε σήμερα, στο πλαίσιο εσωκομματικής ψηφοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των βουλευτών της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης των Τόρις, ο 42χρονος Σούνακ έλαβε 137 ψήφους, η 47χρονη Τρας 113 και η 49χρονη Μόρνταντ 105.

Ρίσι Σούνακ – πρώην υπουργός Οικονομικών

Παιδί Ινδών μεταναστών, ο 42χρονος Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980. Πήγε σε ιδιωτικό σχολείο της πόλης, αλλά τα καλοκαίρια δούλευε γκαρσόνι σε ινδικό εστιατόριο. Σπούδασε στην Οξφόρδη και εργάστηκε ως αναλυτής στην Goldman Sachs. Εγινε πολυεκατομμυριούχος σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η σύζυγός του Ακσάτα Ναραγιάν Μούρτι είναι σχεδιάστρια μόδας. Ο ινδικής καταγωγής 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θεωρείτο παλαιότερα το μεγαλύτερο φαβορί για τη διαδοχή του Τζόνσον, ωστόσο εν τω μεταξύ μεσολάβησαν υποθέσεις (σχετικές με τα φορολογικά της Ινδής συζύγου του, που είχε έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό για τα οποία δεν φορολογείτο στη Βρετανία, και με τους περιορισμούς των lockdown, που εκείνος παραβίασε επί πανδημίας) που έπληξαν το προφίλ του.

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας οι δύο εναπομείναντες μονομάχοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία-1
REUTERS/Henry Nicholls

Λιζ Τρας – υπουργός Εξωτερικών

Γνωστή στα καθ’ ημάς επειδή μπέρδεψε τον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια με τον αοιδό Νίκο Βέρτη, η Λιζ Τρας θα γιορτάσει σε λίγες μέρες τα 47α γενέθλιά της. Γεννημένη στην Οξφόρδη από αριστερούς γονείς, σπούδασε στη γενέτειρά της Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέκτησε σημαντικό πολιτικό εκτόπισμα. Ζει στο Νόρφολκ, την εκλογική της περιφέρεια, με τον σύζυγό της και τις δύο έφηβες κόρες της.

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας οι δύο εναπομείναντες μονομάχοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία-2
REUTERS/Toby Melville

Τα επόμενα βήματα

Σημειώνεται πως έπειτα από την ανακοίνωση των δύο ονομάτων σήμερα, η «μπάλα» περνά από τους εκατοντάδες βουλευτές των Τόρις στα χέρια του συνόλου των πάνω από 160.000 μελών της Συντηρητικής παράταξης που αναμένεται με τις ψήφους τους να εκλέξουν τον νέο κομματικό ηγέτη και μαζί πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διαδικασία της τελικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών (online, επιστολική ψήφος) αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το όνομα του νικητή αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις 5 Σεπτεμβρίου.

https://www.kathimerini.gr/world/561965890/vretania-risi-soynak-kai-liz-tras-oi-dyo-enapomeinantes-monomachoi-gia-tin-igesia-ton-toris-kai-tin-prothypoyrgia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα