Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Το χρυσάφι της Κοζάνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τι χρειάζεται για να αναβιώσει μια παλιά τοπική ποικιλία που ξεχάστηκε με τα χρόνια; Γνώση, κέφι, επιμονή και όραμα. Με αυτά κατάφερε μια ομάδα νέων ανθρώπων από το Βόιο Κοζάνης, με επικεφαλής το γεωπόνο Γιάννη Παπαϊορδανίδη, να επαναφέρουν δυναμικά την παραδοσιακή καλλιέργεια της φακής στην περιοχή τους, παράγοντας ένα κορυφαίο προϊόν. Σήμερα, 10 χρόνια μετά το πρώτο βήμα, τα ξεχασμένα χωράφια θροΐζουν κάθε Ιούνιο φορτωμένα με τον πανάρχαιο καρπό.


Φωτογραφία: Αγγελος Γιωτόπουλος

Πάνω από 150 αγρότες συνεργάζονται με την εταιρεία και νέοι άνθρωποι επέστρεψαν στα πατρογονικά τους προκειμένου να στραφούν ξανά στην καλλιέργεια που έθρεψε τόσες γενιές. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 1.500 τόνους σε φακές, ρεβίθια, φασόλια και φάβα από κάθε γωνιά της Μακεδονίας, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε απαιτητικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Online “Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα