Μια γεύση για τα όσα θα ακολουθήσουν κατά την Κ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο πήραν χθες οι πολίτες κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Μια συζήτηση που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όσων περίμεναν μια αρένα με λιοντάρια και μονομάχους, με αλλεπάλληλες συγκρούσεις και εντάσεις.

Και αυτό γιατί πέρα από το φυσικό τρακ των πρωτοεμφανιζόμενων, που προσπαθούν ακόμα να βρουν τα πατήματά τους στη Βουλή, η αίθουσα άδειασε μετά και το τέλος της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα, με το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρούν.

Παρόλα αυτά, οι ομιλίες των μικρότερων ακραίων κομμάτων πραγματοποιήθηκαν κανονικά, με τους αρχηγούς τους να ξεδιπλώνουν την ατζέντα του συντηρητισμού τους και όπως ήταν αναμενόμενο, να μπερδεύουν τις έννοιες εθνικισμού και εθνισμού, κάνοντας λόγο για «προφήτες του ελληνικού εθνικισμού όπως είναι ο Παύλος Μελάς και ο Ιων Δραγούμης».

Ο Στίγκας και ο πανδαμάτωρ χρόνος

Ίσως από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του Προέδρου του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλη Στίγκα, είναι το «φιλί του Ιούδα» στον Ηλία Κασιδιάρη. Τι και αν αποτέλεσε καύσιμο και συγκεκριμένα κηροζίνη σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του του ίδιου στα ΜΜΕ, από το βήμα της Βουλής διαχώρισε την θέση του με τον καταδικασθέντα κάνοντας λόγο για fake news όσον αφορά τα όσα λέγονται για τους Σπαρτιάτες και την σχέση τους με την Χρυση Αυγή: «Καταφέραμε να μπούμε στην Βουλή παρά την σύντομη προεκλογική περίοδο και την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δήθεν είμαστε συνεχιστές ενός άλλου κόμματος».

Εξέφρασε δεν τα παράπονά του στις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, λέγοντας ότι δεν υπήρξε κάποιο καλωσόρισμα «ως είθισται». «Κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν χαρακτηρισμούς συκοφαντικούς και υβριστικούς. Βιάστηκαν, γιατί έτσι τους βόλευε. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα αποδείξει του λόγου το αληθές», υπογράμμισε .

Μάλιστα, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του ως σύνολο είναι «κάθετα απέναντι από τον ναζισμό και τον φασισμό και σε οτιδήποτε εκπορεύεται από αυτές τις ξένες προς εμάς ιδεολογίες», μιλώντας μάλιστα και για «ενωμένη Ευρώπη», με έναν λόγο άκρως διχαστικό. Πρόσθεσε δε ότι «ενοχλεί που δακρύζουμε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου».

Η ατζέντα των «Σπαρτιατών» επικεντρώνεται, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο τους, στη «καλλιέργεια συνειδητοποιημένων πολιτών με σεβασμό στην θρησκεία και την παιδεία» στον «τερματισμό της ισλαμοποίησης, αλλά και των πλειστηριασμών», στην «ανακήρυξη ΑΟΖ με Κύπρο», αλλά και στην απέλαση των παράτυπων μεταναστών, για τους οποίους ζήτησε από την κυβέρνηση να «σταματήσει να μοιράζει εύκολα άδειες παραμονής».

Ως χριστιανοί σεβόμαστε τον πόνο, αλλά…

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ανέδειξε το δημογραφικό ως το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ φυσικά δεν έλειπαν οι αναφορές στην θρησκεία. Διερωτήθηκε δε ποιο θα είναι το αντικείμενο αυτού του ειδικού υπουργείου Οικογένειας: «Τι είναι αυτό που δεν κάλυπταν ως σήμερα τα άλλα πολλά συναρμόδια υπουργεία; Αυτό το υπουργείο θα αναλάβει να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, προστατεύοντας και ενισχύοντας την πυρηνική οικογένεια; Θα προστατέψει, σύμφωνα με την παράδοση και τις επιταγές της εκκλησίας μας, το απολύτως σεβαστό δικαίωμα στη ζωή που έχει, εξ άκρας συλλήψεως, το αγέννητο παιδί;».

Φυσικά, τάχθηκε εναντίον των γάμων ομοφυλοφίλων και τόνισε ότι «θα καταψηφίσουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση νόμου», αφού όπως ανέφερε «τα αστικά δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα από το σύμφωνο συμβίωσης».

Ειδική αναφορά έκανε και το Μεταναστευτικό, συμπάσχοντας με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ένα αλλά μέσα στον λόγο του. Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι «ως χριστιανοί, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων, όσων από πόλεμο, από κατατρεγμό, από πικρό καημό άφησαν βωμούς κι εστίες στην πατρίδα τους και αναζητούν ζωή και πατρίδα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε χώρο ασταμάτητης αποθήκευσης ψυχών».

Οι κύριοι Στίγκας και Νατσιός, εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί και «νοικοκυραίοι». Όμως, τα ψιλά γράμματα στις ομιλίες του δεν αφήνουν αμφιβολία. Το πρόσωπο του νέου ακραίου συντηριστιμού και μια ατζέντα που παραπέμπει σε θέσεις των ακροδεξιών σχηματισμών της Ευρώπης, είναι εδώ. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αφήσει να φανούν τα δόντια του και οι πραγματικές του προθέσεις.

tovima.gr