ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΗΧΙΩΤΗ

Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, στη σύζυγό του-Κατερίνα, τίς κόρες του-Άσπα Αγνή.Τον ηξερα,μιλούσαμε,διεκδικώ την εκτίμησή Του και Εκείνος την ιδιαίτερη αγάπη που Τού έτρεφα.Έφυγε νωρίς,το πάλαιψε αλλά έχασε αυτή τη μάχη,άνιση μάχη.Άλλες-πολλές μάχες έδωσε και κέρδισε πολλές,τιμώντας τον όρκο και την στολή που φορούσε.Χαίρε,αγαπητέ μου Μιχάλη,υποκλίνομαι στην μνήμη σου-φωτοδότη γιά εμάς τους περιλειπόμενους….

 
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ
ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟ
ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ
“Όχι Μιχάλη! Όχι!Καλό σου ταξίδι, Μιχάλη μας! Ήσουν αγγελος στη γη και άγγελος θα παραμείνεις στην καρδιά μου.Η Θεσσαλονικη θρηνεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις!, Αλησμόνητος καλέ μου Μιχάλη.Κουράγιο και δύναμη στην εξαίρετη οικογένεια σου.Σ’ αγαπάμε!”
Μεταφέροντας τον προηγούμενο σχολιασμό από τα κοινωνικά δίκτυα, από τους πάμπολλους που έχω δει αυτό το τριήμερο, όπου, όπου Μιχάλης, δεν πρόκειται παρά γιά τον Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, επιχειρώ, με αυτό το σημείωμα τιμής και έκφρασης αναγνώρισης κορυφαίας προσφοράς υπηρεσιών στην Πατρίδα, να αναδείξω των προσωπικότητα του εκλιπόντος Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή.
Ο Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, τέκνο Στρατηγού του Πεζικού και ήρωος του πολέμου στην Κορέα, Μανιάτης στην καταγωγή και περήφανος γι’ αυτήν, γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρούσε πάντοτε την κατοικία του.
Εκεί, στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, άφησε την τελευταία του πνοή, στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη.

Η εξόδιος ακολουθία γιά τον εκλιπόντα Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη-6 Ιουνίου 2023 στις 12:00 από τον Ιερό Ναό Αγίας Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Θέρμης.

Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, στη σύζυγό του-Κατερίνα, τίς κόρες του-Άσπα Αγνή.Τον ηξερα,μιλούσαμε,διεκδικώ την εκτίμησή Του και Εκείνος την ιδιαίτερη αγάπη που Τού έτρεφα.Έφυγε νωρίς,το πάλαιψε αλλά έχασε αυτή τη μάχη,άνιση μάχη.Άλλες-πολλές μάχες έδωσε και κέρδισε πολλές,τιμώντας τον όρκο και την στολή που φορούσε.Χαίρε,αγαπητέ μου Μιχάλη,υποκλίνομαι στην μνήμη σου-φωτοδότη γιά εμάς τους περιλειπόμενους….
Με τον υποκειμενισμό μίας προσωπικής κατάθεσης γιά τον εξαιρετικό δημόσιο άνδρα, που απεφοίτησε με την τάξη 1978 της ΣΣΕ, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός(ΠΒ), θα επιχειρήσω,στη συνέχεια να φωτίσω σταθμούς της ζωής του, αρχίζοντας από τους δύο κορυφαίους:
-Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από την 1η Νοεμβρίου 2011 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2015
-Πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EU/MC) τριετούς θητείας, στο χρονικό διάστημα από 06/11/15-06/11/18
Και να τονίσω, σε αυτό το σημείο, ότι προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην Πατρίδα υπό συνθήκες οξείας κρίσης, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης τριών διαδοχικών διαφορετικών κυβερνήσεων στον τόπο, δύο μονοκομματικών και μιάς πολυκομματικής…
Προηγουμένως, ως ανώτατος αξιωματικός στους βαθμούς του Υποστρατήγου-Ταξιάρχου, διετέλεσε:
· Bοηθός Επιτελάρχη στο Γ’ΣΣ/NDC-GR,
· Διοικητής της 96 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής “ΧΙΟΣ”,
· Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ,
· Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων του ΓΕΣ,
· Διευθυντής του Α’ Κλάδου/ΓΕΣ,
· Διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης ΜΠ “ΕΒΡΟΥ”,
· Διοικητής του Γ’ΣΣ “Μέγας Αλέξανδρος”,
· Διοικητής του NATO Deployable Corps Greece
Και.όπως διαβάζω σε άλλη ανάρτηση που μεταφέρω, επισης: Υπήρξε προσηνής, ανθρώπινος προς όλους τους υφιστάμενους του , εύστροφος, εργατικός, ευπροσήγορος και βέβαια πολύπλευρα μορφωμένος και καταξιωμένος σε διεθνές επίπεδο. Πάντα θεσμικός και με απόλυτο σεβασμο προς τους Αρχηγούς των Κλάδων !!!!! Και βέβαια Αριστος Επιχειρησιακός Αξιωματικός .
Ακόμη, ήταν πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού «Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών».
Αισθανόμενος υποχρέωση να παρουσιάσω συνοπτικά το έργο του Στρατηγου Μιχάλη Κωσταράκου, μεταφέρω την καταγραφή του εξαιρετικού μου συναφέλφου-στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη:
Αν και Πυροβολητής ο ίδιος πολλές φορές δρούσε ως «Καταδρομέας» σε σκέψη, ταχύτητα ενεργείας και πρακτικότητα!
Σε αυτόν οφείλεται η πρωτοβουλία της διενέργεια και τελικώς πραγματοποιήσεως της πρώτης και μοναδικής έκτοτε βολής αποδοχής των βλημάτων S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης, όταν το εισηγήθηκε και έγινε αμέσως δεκτό από τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σε αυτόν οφείλεται η ενεργοποίηση της διακλαδικής δύναμης αμέσου αντιδράσεως «Δέλτα» και οι αιφνιδιαστικοί συναγερμοί που τούς έδινε για ταχεία ανάπτυξη σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας (π.χ. Ασκήσεις «Πυρπολητής»).
Σε αυτόν οφείλεται η συγκρότηση του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ) με μία διμοιρία από κάθε Κλάδο για να εκτελεί καθήκοντα αποδόσεως τιμών σε υψηλούς προσκεκλημένους και όχι να καλούνται κάθε τρεις και λίγο για τα καθήκοντα αυτά οι Αμφίβιοι Καταδρομείς της τότε 13ης ΔΕΕ ή οι αλεξιπτωτιστές της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, αφήνοντας έτσι τα άλλα σοβαρά τους καθήκοντα. Τότε τον κορόϊδευαν, αλλά τώρα, όταν είδαν τα επιχειρησιακά οφέλη από την κίνηση αυτή τον ευγνωμονούν και βεβαίως το συνεχίζουν.
Σε αυτόν οφείλεται η επαναφορά των επισήμων στολών των στελεχών του Πυροβολικού και του Ιππικού – Τεθωρακισμένων στην προτέρα της αίγλη, κάτι που επίσης τότε κατηγορήθηκε αλλά σήμερα είναι αποδεκτή από όλους.
Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία λογαριασμού στο τουίτερ ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να ενημερώνει τον κόσμο για τις καθημερινές δραστηριότητές του, κάτι που επίσης τότε κατηγορήθηκε από πολλούς, αλλά σήμερα όλοι τον μιμούνται.
Και όταν έγινε Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ γύριζε όλο τον κόσμο φορώντας τη στολή παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού και έχοντας στο ένα μανίκι το σήμα της Ε.Ε. και στο άλλο το patch με την Ελληνική Σημαία και την Αγία Βαρβάρα, την Προστάτιδα των Πυροβολητών!
Ο Στρατηγός είχε αληθινό πάθος και τεράστιες γνώσεις με την Ιστορία, ενώ είχε μία τεράστια και πολύτιμη συλλογή με μολυβένια στρατιωτάκια, για την οποία ήταν πολύ περήφανος και την οποία είχε εμπλουτίσει κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Μάλιστα όπως μας είχε αποκαλύψει μέσα στις μελλοντικές του προθέσεις, που δεν μπόρεσε δυστυχώς να υλοποιήσει, ήταν και η συγγραφή ενός βιβλίου – παρουσιάσεως της συλλογής του αυτής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη στολή του στρατηγού πατέρα του, που ως υπολοχαγός φορούσε στα πεδία των μαχών της Κορέας παρέδωσε ενώ ήταν ακόμα εν ζωή στο Πολεμικό Μουσείο, όπου και εκτίθεται.
Και ακόμη, όπως μού εμπιστεύθηκε ένας άλλος καλός συνάδελφος, ο Κυριάκος Ζηλάκος, Μανιάτης στην καταγωγή, γιά πρώτη φορά, επί των ημερών του Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ως Α/ΓΕΕΘΑ, τιμήθηκε στη Μάνη, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, η επέτειος της νικηφόρας μάχης των μανιατισσών γυναικών, οι οποίες με μόνα “όπλα” τα δρεπάνια τους απέτρεψαν το 1826 την αποβίβαση των δυνάμεων του Ιμπραήμ στον κόλπο Δυρού, σε μία άπελπι προσπάθειά αντιπερισπασμού στην από ξηράς πολιορκία από τη Βέργα Αλμυρού, στα περίχωρα της Καλαμάτας.Τρία αγήματα αποκλειστικώς γυναικείας σύνθεσης και από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ ήταν η συμβολή του ίδιου του Στρατηγού Κωσταράκου στον εορτασμό στην Μάνη “του”, το 2015.
Είχε τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του.
Ο Στρατηγός ήταν ο άνθρωπος των υπεύθυνων λόγων και της ευθύνης. Δεν μασούσε τα λόγια του, δεν δίστασε να διαφωνήσει δημοσίως ακόμη και με τον ΥΕΘΑ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Παν. Καμμένο, πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Ποιός δεν θυμάται αυτό που αντέτεινε με εξαιρετική παρρησία γνώμης:
“ Θεωρώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή, προσθέτοντας μάλιστα δικά του υπουργικά διακριτικά. Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι το δικαίωμα να φέρεις τη στολή δεν είναι καθόλου εύκολο να το αποκτήσεις. Ο κ. ΥΕΘΑ, ως πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ είναι ένας Υπουργός, απόλυτα σεβαστός, που ως εντεταλμένο μέλος της νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης είναι αυτός που ασκεί τον πολιτικό έλεγχο των ΕΔ, γεγονός που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα της Δημοκρατίας. Δεν είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι πολύ περισσότερο ούτε Αξιωματικός ούτε Υπαξιωματικός ούτε στρατιώτης, ναύτης ή σμηνίτης. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι πρέπει να εμφανίζονται όπως προκύπτει από την ιδιότητά τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να πάψουν να είναι πολιτικοί και εφόσον δεν είναι ούτε στρατιωτικοί, γίνονται κάτι άλλο που εγώ δυσκολεύομαι να προσδιορίσω.
Νομίζω ότι για να φέρεις διακριτικό ιπτάμενου, όπως έκανε ο κ. Καμμένος δεν αρκεί να γνωρίζεις να πιλοτάρεις πολιτικό ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Όπως δεν αρκεί να είσαι κορυφαίος ψαροντουφεκάς ή δύτης για να φοράς το διακριτικό των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ). Ειδάλλως τα διακριτικά αυτά χάνουν την αξία τους.
Πέρα όμως από το τυπικό μέρος, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι δεκάδες παλληκάρια έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να το αποκτήσουν και εκατοντάδες λεβέντες έχασαν την ζωή τους ή τη θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι ικανοί και άξιοι να το φέρουν. Όλα αυτά, πέραν από τον αυτονόητο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας και την υπερηφάνεια που μας προκαλούν, απαγορεύουν κατά τη γνώμη μου, σε οποιονδήποτε δεν δικαιούται να φέρει αυτό το «τιμημένο και πανάκριβο σε αίμα» διακριτικό να το κάνει, μόνο και μόνο επειδή έχει τη δύναμη (και το θράσος) να το κάνει και επειδή ο περίγυρός του δεν θέλει να του στερήσει τη χαρά να παριστάνει ότι είναι ένας από αυτούς. Αποτελεί ύβρη προς εκείνους που το κέρδισαν και που το τιμούν καθημερινά και κυρίως ασέβεια προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας».
Ο εκλιπών Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος παρέμεινε και μετά την αποχώρησή του από τα κοινά, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όταν παρέδωσε τα καθήκοντα του Προέδρου της EU/MC, μία πληθωρική δημόσια φωνή ευθύνης για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας «φωνή της Θεσσαλονίκης» σε πληθώρα περιπτώσεων και ευκαιριών.
Αμέτρητες είναι οι ομιλίες του με την ιδιότητα του Επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία εθνικών επετείων ή ιστορικών συνεδρίων (π.χ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών), όπως επίσης και με την ιδιότητα του προσκεκλημένου  εισηγητή σε ημερίδες του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα και της ΑΔΙΣΠΟ στη Θεσσαλονίκη. Πυκνότατες, επίσης, ήσαν οι προσωπικές του παρεμβάσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων, ως τοποθετήσεων αιχμής απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα και τον εν γένει αναθεωρητισμό της γείτονος.
Σαν περιοχή Σαχέλ (Sahel) ορίζεται η στεπική γεωγραφική περιοχή νότια της ερήμου Σαχάρας μέχρι την έναρξη της αφρικανικής σαβάνας και εκτείνεται από τον Ατλαντικό ωκεανό μέχρι την Ερυθρά θάλασσα. Πέντε μόνο από τις χώρες τις οποίες περιλαμβάνει χαρακτηρίζονται σαν χώρες της περιοχής του Σαχέλ: Η Μαυριτανία, το Μάλι, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο. Χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη φτώχεια (το Μάλι έχει ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα 859 δολάρια ενώ ο Νίγηρας 565) και η εξαιρετικά χαμηλή μέση ηλικία του πληθυσμού τους. (Ο Νίγηρας είναι πρώτος παγκοσμίως με Μ.Ο. Ηλικίας τα 15 έτη, ενώ το Τσαντ είναι δεύτερο με 15,8 και το Μάλι τέταρτο με 16,3 έτη.) Το Μάλι αποτελούμενο από δυο εθνικές ομάδες, τους Τουαρέγκ Βερβερίνους στο Βορρά και τις Αφρικανικές φυλές στο Νότο, αντιμετώπισε μια ισλαμική εξέγερση στο βορρά υποκινούμενη από την Αλ Κάιντα, η οποία διέλυσε τον εθνικό, κυρίως αφρικανικό στρατό και απείλησε απευθείας τον αφρικανικό νότο. Η Γαλλία επενέβη με την επιχείρηση Cerval που αναχαίτισε τους ισλαμιστές, τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν μια δύναμη 12.000-15.000 στρατιωτών (MINUSMA) αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκές μονάδες (Γερμανοί, Σουηδοί, Ολλανδοί, Δανοί κ.ά) και δυνατότητες (Ε/Π, drones, κλπ), και η ΕΕ έστειλε δυο μόνιμες πολιτικές αποστολές για την πολιτική/οικονομική υποβοήθηση των κρατών, την EUCAP Sahel Mali και την EUCAP Sahel Niger και μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή, την ΕU Training Mission (EUTM) Mali.
Η κατάσταση φάνηκε ότι σταθεροποιήθηκε, καθώς υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των αντιμαχομένων, οπότε και η Γαλλία αντικατέστησε την Επιχείριση Cerval με μια νέα Επχση Berkhane. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στο Μάλι συνεχίστηκε με πραξικοπήματα και εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ πολιτικά προβλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες σημειώθηκαν και στο Τσαντ, στη Μπουρκίνα Φάσο καθώς και στον Νίγηρα. Οι χώρες του Σαχέλ συνασπίστηκαν και δημιούργησαν την ομάδα G5 Sahel. Οι στρατιωτικές δυνάμεις όμως των πέντε τοπικών χωρών φάνηκε ξεκάθαρα ότι αδυνατούν να αναχαιτίσουν τους ισλαμιστές και εμφανίστηκε και πάλι η ανάγκη για Ευρωπαϊκή παρουσία.
Ο λόγος είναι εμφανής. Οι χώρες του Σαχέλ συνιστούν πάμφτωχες δημογραφικές βόμβες που αν δεν σταθεροποιηθούν και δεν μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά, τα δεκάδες εκατομμύρια των νεαρών κατοίκων τους θα αναζητήσουν την επιβίωση τους είτε σαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες ή θα μετάσχουν σε τοπικές ομάδες που με ή χωρίς ιδεολογική κάλυψη, θα αποσταθεροποιήσουν βίαια την περιοχή. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει μέτρα και να μην επιτρέψει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση των χωρών αυτών και την άλωση τους από τους ισλαμιστές. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε ανάπτυξη και τελικά την αποκατάσταση κάποιου επιπέδου ζωής αλλά κυρίως της ελπίδας στους λαούς των χωρών αυτών.
Στις 27 Μαρτίου 2020, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Μάλι, του Νίγηρα, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν μια πολιτική δήλωση εκφράζοντας υποστήριξη για τη δημιουργία μιας Τακτικής Δύναμης (Task Force) ενσωματωμένης στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης Barkhane, με στόχο την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή. Υπό το όνομα Takuba (τοπικό πολεμικό ξίφος) η Τακτική αυτή Δύναμη θα συμβουλεύει, θα βοηθά και θα συνοδεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι, σε συντονισμό με τις λοιπές χώρες της G5 Sahel και άλλους προαναφερθέντες διεθνείς παράγοντες που έχουν αναπτυχθεί επί τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την Επχση Berkane το καλοκαίρι του 2022.
Η Τακτική Δύναμη Takuba συνεργάζεται στενά με την Επχση Berkhane και τις τοπικές δυνάμεις του G5 Sahel. Στις 2 Απριλίου 2021 η Τακτική Δύναμη Takuba κηρύχθηκε Πλήρως Eπιχειρησιακή (FOC) και έκτοτε μετέχει σε επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών.
Η οργάνωση της Takuba περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διοίκησης με έδρα τη Menaka στο Μάλι με επικεφαλής τη Γαλλία και επάνδρωση από Βέλγους, Τσέχους, Εσθονούς, Ιταλούς, Ολλανδούς, Πορτογάλους και Σουηδούς αξιωματικούς. Μια Γαλλική Δύναμη (που ενδεχομένως στο μέλλον να αντικατασταθεί από Έλληνες Καταδρομείς) αποτελεί την Δύναμη Προστασίας του Στρατοπέδου του ΚΔ. Επιπλέον, υφίσταται μια Χειρουργική Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOST) και πέντε Τακτικές Ομάδες εκ των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί ήδη οι τρεις (Μια Σουηδική ως Δύναμη Αμέσου Αντιδράσεως, μια Γάλλο-Εσθονική και μια Γάλλο-Τσεχική). Η Δύναμη αποτελείται κυρίως από ευρωπαϊκές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων με υψηλό επίπεδο αυτονομίας. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί συνεισφορές στρατιωτικών τμημάτων και επιτελών αξιωματικών.
Εν κατακλείδι, κατά τη γνώμη μου η αναγκαιότητα της συμμετοχής στα δρώμενα του Σαχέλ είναι ξεκάθαρη για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Υπο αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε και υλοποιείται η συμμετοχή της Ελλάδος στην EUTM Mali ήδη από 2013 με δυο τουλάχιστον εκπαιδευτές. Δεν είμαστε ξένοι στη περιοχή, ούτε το πρόβλημα είναι πρωτόγνωρο. Οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή, (όπως και σε άλλες παρόμοιες περιοχές φτώχειας και ελλείμματος ασφαλείας) μας αφορούν και μας επηρεάζουν. Είναι καιρός να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και «πονηρά» να προσπαθούμε πάντα να αφήνουμε τους άλλους να λύσουν προβλήματα που αφορούν και εμάς. Δεν είμαστε οι μόνοι «ξύπνιοι». Εξάλλου όταν ζητάμε και χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από φίλους, εταίρους και συμμάχους, για να είμαστε δικαιολογημένοι και «εν δικαίω» θα πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε δείξει αλληλεγγύη και υποστήριξη στους άλλους όταν την χρειάζονται, ιδίως σε διεθνή θέματα που μας αφορούν.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2018, με την ιδιότητα της προσκεκλημένης προβεβλημένης προσωπικότητας, ο Στρατηγός Κωσταράκος εισηγήθηκε στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ το θέμα «Νέος Υπεύθυνος Πατριωτισμός». Στην τότε ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη τότε Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ανέφερε καταχειροκροτούμενος: “Ήταν μία αναίτια ήττα, την οποία υποστήκαμε χωρίς καν να πολεμήσουμε, σε μία μάχη από την οποία δεν είχαμε τίποτε να κερδίσουμε και την οποία κανείς δεν μάς πίεσε να δώσουμε.Με τη διαδικασία επικύρωσης να προχωρεί κανονικά από την άλλη πλευρά, παράγονται μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.Είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες, καταφέρνοντας να απεμπολήσουμε δικαιώματά μας και να αδρανοποιήσουμε κάθε πλεονέκτημά μας και να παρουσιάσουμε μία άνευ όρων παράδοση ως υπερήφανη διαπραγμάτευση γιά την επίλυση ενός προβλήματος που ήταν, κατά βάση, πρόβλημα των άλλων”.
 

Προσωπικώς,  τέλος κρατώ ως κίνηση προσωπικής εκτίμησης και φιλίας την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση των Εκδόσεων “Κασταλία” να είναι εκ των συνεισηγητών στην εκδήλωση παρουσίασης της επετειακής έκδοσης-συλλογικού τόμου “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Διεθνείς, θεσμικές και πολιτικές προσεγγίσεις” που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της  εκεί  Διεθνούς ‘Εκθεσης Βιβλίου.
Θα κλείσω αυτό το σημείωμα τιμής προς τον εκλιπόντα Στρατηγό Κωσταράκο,με την επισήμανση του Λεωνίδα Μπλαβέρη, στον οποίο αναφέρθηκα και πιό πριν: Ελπίζω να θελήσουν οι δικοί σου, κάποτε, να προχωρήσουν στην έκδοση του βιβλίου – παρουσίαση της πολύτιμης συλλογής σου με τα μολυβένια στρατιωτάκια που τόσο πολύ αγαπούσες και φρόντιζες!
ΓΑΙΑΝ ΕΧΟΙ ΕΛΑΦΡΑΝ…
Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα