Αποτροπή, μια διαφορετική προσέγγιση. Εάν η Τουρκία γνώριζε ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει, δεν θα προκαλούσε ξανά.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Χατζηθεοφάνους.*

Πριν λίγους μήνες παρακολουθήσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου να επιμένει με προκλητικό τρόπο να αποκαλεί ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» τη γείτονα Χώρα κι όχι Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπως πλέον είναι η επίσημη ονομασία της,  επιπλήττοντάς τους μάλιστα δημόσια διότι συμφώνησαν στην  αλλαγή του ονόματός τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα για μετεγκατάσταση 30.000 μουσουλμάνων μεταναστών από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και συγκεκριμένα δίπλα σε συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Τελευταίες πληροφορίες όμως, από την Βόρειο Ήπειρο, κάνουν λόγο όχι απλά για δημιουργία «δομών φιλοξενίας» σε παραμεθόριες περιοχές αλλά για εγκατάσταση μουσουλμάνων εποίκων εντός των χωριών Βουλιαράτες και Πέπελη του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης (Himara.gr)

Και βέβαια,  βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση του Τουρκικού κράτους διάσπασης των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και διοχέτευσης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Είναι μια απροκάλυπτα εχθρική ενέργεια, ένας ιδιόμορφος  πόλεμος, που διεξάγεται από το στρατό, τη στρατοχωροφυλακή και παραστρατιωτικές ομάδες. Οι τελευταίες δρουν υπό την υποστήριξη του κράτους όπως αυτές των γεγονότων του 1955 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα με την ένταση στα χρόνια της μεταπολίτευσης σταθερά αυξανόμενη εξαιτίας των αναβαθμισμένων τουρκικών προκλήσεων-διεκδικήσεων παρά την κατά διαστήματα ύφεση-εκτόνωση εξαιτίας κυρίως των ελληνικών υποχωρήσεων.  Η συνεχής αυτή αναβάθμιση των προκλήσεων θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να απασχολήσει σοβαρά τους διαχειριστές των εθνικών θεμάτων της Χώρας και να αναζητηθούν τρόποι ανάσχεσης. Τα γεγονότα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτό δεν έγινε ή έγινε με τις γνωστές αναποτελεσματικές, κρινόμενες εκ του αποτελέσματος,  πολιτικές-στρατηγικές επιλογές του κατευνασμού και της επίδειξης ψυχραιμίας.

Η σταδιακή αναβάθμιση των προκλήσεων σημαίνει πως έχει χαθεί η αποτροπή. Δεν αναφέρομαι στην αποτροπή πολέμου για την οποία έχουν γραφεί πολλά άρθρα και βιβλία. Αναφέρομαι στην αποτροπή των προκλήσεων για την οποία καμιά κουβέντα μέχρι σήμερα δεν έγινε. Αναφέρομαι στην προβολή μιας απειλής  σε κάθε τουρκική πρόκληση, χωρίς την εμπλοκή ενόπλων δυνάμεων,  που δύναται να επιφέρει σημαντικό κόστος στην Τουρκία.  Τέτοιων διαστάσεων που θα λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμη και στη σκέψη εχθρικής προς τη Χώρα μας ενέργειας.  Εάν π.χ. η Τουρκία γνώριζε ότι στη Συμφωνία με τη Λιβύη, που αποτέλεσε μια μονομερή σε βάρος της Χώρας μας ενέργεια, κατά παράβαση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα θα αντιδρούσε άμεσα με επέκταση των χωρικών της υδάτων, αναφαίρετο δικαίωμά σύμφωνα με την προαναφερθείσα διεθνή σύμβαση, στα 12 νμ πιστεύει κανείς πως θα υπέγραφε ποτέ αυτή τη Συμφωνία;  Αν η Τουρκία γνώριζε πως στις εχθρικές της  ενέργειες σε βάρος της Χώρας μας όπως αυτές που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου, η Ελλάδα θα απαντούσε με αντίστοιχες ενέργειες όπως καταγγελία της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς και πρωτίστως στην ΕΕ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως φυλακίσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, διαφθορά, δολοφονίες Κούρδων κ.α. θα προέβαινε και μάλιστα τόσο απροκάλυπτα σε αυτές;  Υπάρχουν πολλά πολιτικά-διπλωματικά τέτοια μέσα με τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να γεμίσει τη φαρέτρα της πέρα από το να κλαψουρίζει εδώ και χρόνια στο ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλήσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που η Τουρκία υπογράφει αυτή την κατάπτυστη με βάση το διεθνές δίκαιο συμφωνία με την Λιβύη, προσαρτώντας ελληνικές θαλάσσιες ζώνες (Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) στην κυριαρχία της (αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα), εμείς να συνεχίζουμε να συζητάμε για ΜΟΕ. Συμφωνώ πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε και πως πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όχι όμως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπως τελευταία πολλοί εννοούν στην Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί η Τουρκία πως σε κάθε εχθρική της ενέργεια θα αντιμετωπίζει συνέπειες.

Στο δια ταύτα η Ελλάδα οφείλει  άμεσα να φροντίσει για το είδος αυτό της αποτροπής  στο πλαίσιο της ανάσχεσης των τουρκικών εχθρικών ενεργειών μέσα από έναν αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό (Εθνική Στρατηγική) η πληρότητα του οποίου υποχρεωτικά  περιλαμβάνει ένα εξαντλητικό risk management για την αντιμετώπιση των απειλών και εκμετάλλευση των ευκαιριών,  που μπορούν να προκύψουν κατά την εφαρμογή των σχεδίων της (βήμα-βήμα),   με την εκπόνηση και εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων (Contingency plans).  Αν δεν το πράξει και μάλιστα άμεσα, πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Ψυχραιμία δεν σημαίνει απραξία.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ είναι υποστράτηγος ε.α., οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο», η Β’ έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.  

Hellas Journal

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τουθ’όπερ σημαίνει ότι δεν κλαψουρίζεις ,αλλά δέρνεις ,αλλά να μη υπολογίζει κάθε υπεύθυνος πρωθυπουργός-γιατί αυτός θα πάρει την τελική απόφαση -ότι μπορεί και ”να φας το περισσότερο ξύλο και να καταλήξεις” ,όπως στην Μικαρασιατική καταστροφή ,όταν έλαβε την απόφαση ”να δείρει” μόνος του -τον βοηθούμενο από όλους τους συμμάχους και τον Λένιν ΚΕΜΑΛ- ο αείμνηστος Βενιζέλος το 1919, παρά την αντίθετη άποψη του Μεταξά του ΟΧΙ του 1940 ,που ήταν ανίκητος μέχρι τον θάνατό του;;;.
    Όπως και στην τραγική 20ετία 1915-1935 ,έτσι και τώρα στην Μεταπολίτευση ,ξεχάσαμε σχεδόν όλες τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας και τελευταία ”σχίσαμε” και όλες τις σελίδες του Μακεδονικού Ελληνισμού με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ,χωρίς να αντιδράσουν μάλιστα όσοι είναι έτοιμοι να θυσιασθούν γιαυτήν την Πατρίδα και την ένδοξη Ιστορία της και μάλιστα ανέλαβαν και κυβερνητικές θέσεις ”μάχης”.
    Πόση υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση να έχεις για να ”δώσεις ξύλο”;;;.

    • Μαλλον κάποιο αλλο άρθρο διάβασες ΣΑΝ. 1)Ανέφερα ξεκάθαρα πως η απειλή δεν θα αφορά ένοπλες δυνάμεις αλλά πολιτικά – διπλωματικα μετρα. Αρα τα περί ξυλου ειναι αστοχα. 2) Επισήμανα πως αυτο που προτείνω απαιτει στρατηγικό σχεδιασμό κι εσύ όχι επιπολαιες αποφάσεις που για να είναι πλήρης πρέπει να περιλαμβάνει Risk management που σημαίνει εντοπισμό ολων των κινδύνων και εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων για την αντιμετώπισή τους ευθύς μόλις εμφανιστούν.
      Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το άρθρο. Αν δεν έγραφες ανώνυμα θα ήσουν πιο προσεκτικός νομίζω.Τέλος με αυτες τις φοβίες φθάσαμε εδω που φθάσαμε. Με τις απόψεις αυτές πριν ενα μήνα θα ησουν αντίθετος στην προστασία των συνορων που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός.

  2. Μαλλον κάποιο αλλο άρθρο διάβασες ΣΑΝ. 1)Ανέφερα ξεκάθαρα πως η απειλή δεν θα αφορά ένοπλες δυνάμεις αλλά πολιτικά – διπλωματικα μετρα. Αρα τα περί ξυλου ειναι αστοχα. 2) Επισήμανα πως αυτο που προτείνω απαιτει στρατηγικό σχεδιασμό κι όχι επιπολαιες αποφάσεις που για να είναι πλήρης πρέπει να περιλαμβάνει Risk management που σημαίνει εντοπισμό ολων των κινδύνων και εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων για την αντιμετώπισή τους ευθύς μόλις εμφανιστούν.
    Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το άρθρο. Αν δεν έγραφες ανώνυμα θα ήσουν πιο προσεκτικός νομίζω.Τέλος με αυτες τις φοβίες φθάσαμε εδω που φθάσαμε. Με τις απόψεις αυτές πριν ενα μήνα υπο το φόβο του ξυλου θα ησουν αντίθετος στην προστασία των συνορων που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός.

    • Δεν παραπονιέμαι για την ευθέως προσβλητική πρώτη φράση της απαντήσεως σας ,αλλά ΔΕΝ θεωρώ αποτρεπτική και αμυντική Ελληνική ενέργεια την ανακήρυξη ΑΟΖ-όπως δικαιούμεθα ,αλλά δεν κάναμε από το 1982 ,ή, από το 1994 που επικυρώσαμε την Συμφωνία του Δικαίου της Θάλασσας- ,γιατί ακριβώς από τότε η τουρκική εθνοσυνέλευση μας το είπε ”ορθά κοφτά ” .ότι αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ενώ και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ , θεωρούν -με πρώτες τις ΗΠΑ-το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενιαίο χώρο του και δεν θα ”τζογάρουν” για να μας ”διασώσουν” ”όταν τσακωθούμε”,γιατί μη αμφιβάλετε ”θα τσακωθούμε ”οπωσδήποτε,γιατί αλλοιώς ακυρώνεται όλη η τουρκική πολιτική των 40 τελευταίων ετών.
      Δεν είναι ίδια η περίπτωση της άμυνας μας στον Έβρο μου -μας(πάλι με προσβάλατε) ,γιατί εκεί αμυνόμεθα του πατρίου εδάφους ,κάτι που κάναμε από το 1940-49 και με την βοήθεια των συμμάχων μας.
      Ανέφερα την περίπτωση της Μικαρασιατικής εκστρατείας το 1919-θα αναφέρω τώρα και το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου το 1974-γιατί αυτές οι δύο ενέργειες προκάλεσαν ολόκληρη την ”Τουρκιά” και γιαυτό είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα εις βάρος μας.
      Όλα αυτά ,αλλά και το γεγονός ότι θεωρείτε ως κλαψουρίσαματα μας στο ΝΑΤΟ τις συνεχείς καταγγελίες μας για τις”παρεκτροπές”της Τουρκίας, από τις οποίες σημειωτέον ουδενός κυριαρχικού μας δικαιώματος στερηθήκαμε ,(Μαδρίτη και Ιμια τα δώσαμε) με εξέπληξαν ,λόγω της επαγγελματικής ιδιότητός σας και των λοιπών αξιολόγων σπουδών και γνώσεων σας.
      Νομίζω ,τέλος ότι όταν είσασταν στην ενεργό υπηρεσία δεν εισηγηθήκατε σε κανένα ανώτερο κλιμάκιο την πολιτική ,που τώρα υποστηρίζετε.
      Τώρα ”εξω από το χορό”,αλλά τώρα δεν έχουμε ένα έθνος ”σύσσωμον και πειθαρχούν” ,ιδιαίτερα μετά τον διχασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών,που όσο υπάρχουν ο Μ.Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες -που έζησαν και ζούνε μόνο στην Ελλάδα- ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα ξεχασθεί και ας φαίνεται ότι κοιμάται τώρα.
      Εν κατακλείδι αποτροπή με τα λόγια -μια σου και μια μου- είναι προαναγγελία ποινής ,χωρίς ποινή ,για να θυμηθείτε και το επάγγελμά σας .
      Συμφωνώ να το ”παίζαμε -παίξουμε Δαβίδ ”,αλλά πότε και με ποιους πρωθυπουργούς και αρχιστρατήγους -μην επεκταθώ-;;;.
      Υ.Γ Θα θέλαμε να μας παραθέσετε με έγγραφα και τις αλυσιτελείς και περιττές διπλωματκές προσπάθειες του Ελληνικού ΥΠΕΞ ,τουλάχιστον μετά την Μεταπολίτευση.
      ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα