Ένδεκα βήματα στην άμμο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο προβληματισμός του τι κάνουμε με την Τουρκία επανέρχομαι:
1.-Πιστεύω πως μεθοδευμένα θα πρέπει να κηρύξουμε χωρικά ύδατα 12 ή 10 ναυτικά μίλια (να υπάρχει αντιστοιχία χωρικών υδάτων και εύρους εναέριου χώρου). Δεν έχει νόημα να κυνηγάμε εξ αποστάσεως τους τούρκους κάθε φορά που βγαίνουν στο Αιγαίο. Εν ολίγοις, αν αξίζει μια ένταση στο Αιγαίο είναι καλύτερα να γίνει λόγω επέκτασης των χωρικών υδάτων.
2.-Πρέπει να αναλύσουμε τι σημαίνει το casus belli της Τουρκίας. Θα παρατάξει την αρμάδα της και θα καταλάβει ελληνικά νησιά; Ή θα καταπατά, με την ελπίδα ότι θα ακυρώσει, την θαλάσσια περιοχή στην οποία η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της.
3.-Πιστευω πως θα περιοριστεί στο δεύτερο. Δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να καταλάβει ελληνική εθνική επικράτεια.
4.-Το αμέσως επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η κατάθεση των νέων συντεταγμένων χωρικών υδάτων στον ΟΗΕ. Να υπάρξει νομικό τετελεσμένο. Και ας καταπατά η Τουρκία.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με παράλληλη διεθνή κινητοποίηση και αναζήτηση ερεισμάτων στήριξης της ελληνικής πολιτικής.
5.-Για να ληφθούν όλες οι προφυλάξεις, ας γίνει λεπτομερής μελέτη και ας παρουσιαστεί σε ΗΠΑ και Ρωσία ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας δεν βλάπτονται τα συμφέροντά τους. Και ας δεσμευθεί η χώρα (Ελλάδα) σε απαιτήσεις ελεύθερης ναυσιπλοϊας. Και η Τουρκία είναι δεσμευμένη στα στενά.
6.-Ας έχουμε υπόψη μας πως έτσι που είναι σήμερα τα πράγματα το τουρκικό ναυτικό μπορεί να φτάσει μέχρι έξω από το Σούνιο χωρίς να έχει προσβάλει ούτε κυριαρχία, ούτε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δεν μπορεί κάθε φορά που βγαίνουν τουρκικά πλοία να ζητάμε τη βύθισή τους. Το αν δεν έχουμε ασκήσει τα δικαιώματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο φταίμε εμείς και όχι οι Τούρκοι.
7.-Τα παραπάνω δεν είναι ανάγκη να εφαρμοστούν αύριο. Ας περιμένουμε να εξοπλιστούν λίγο καλύτερα η αεροπορία και το ναυτικό.
8.-Τα περί αποτροπής είναι καλά αλλά σε περίπτωση που η Τουρκία καταλάβει εθνικό χώρο, θα πρέπει να υπάρξει ανακατάληψη. Ελπίζω να υπάρχουν τέτοια σχέδια. Τόσο η πολιτική αποτροπής όσο και ανακατάληψης πρέπει να γίνει σαφές στον αντίπαλο ότι υπάρχουν. Όχι, βεβαίως, με την αποκάλυψη των σχεδίων.
9.- Η Τουρκία δεν θα ηρεμήσει ποτέ. Αυτή είναι η φύση του καθεστώτος. Θα είναι μια διαρκής απειλή. Αντιμετωπίζεται με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, υψηλού επιπέδου διπλωματία, ενός θεσμού που θα μπορεί να προβάλει, αποτελεσματικά, τις θέσεις τη χώρας διεθνώς και όχι γραφειοκρατικά.
10.-Κυρίως, όμως, χρειάζεται η διαμόρφωση μιας πολιτικής ηγετικής ομάδας που θα είναι αποφασισμένη- και θα γνωρίζει πως- να αντιμετωπίσει τον τουρκικό τυχοδιωκτισμό.
11.-Εάν αυτά δεν τα απαιτήσουμε, μονίμως, θα σερνόμαστε. Αξίζει να ζεις σερνόμενος;
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Πιστεύω πως μεθοδευμένα θα πρέπει να κηρύξουμε χωρικά ύδατα 12 ή 10 ναυτικά μίλια”

    Από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την διεθνή πρακτική, δικαιούμεθα χωρικά ύδατα 12 νμ και σε τόσα πρέπει να επεκτείνομε τα χωρικά μας ύδατα και μάλιστα … χθες. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος μας.

    Τα περί περίκλειστης θάλασσας δεν είναι ανάγκη να εξηγηθούν σε κανέναν. Η Βαλτική δεν έχει διεθνή ύδατα. Είδατε κανέναν να παραπονείται;

    Ας κάνουν οι Τούρκοι πόλεμο. Θα πάθουν και οι ίδιοι τέτοιες ζημιές, που θα τούς στείλουν 50 χρόνια πίσω κι έχουν και αρκετά ανοικτά μέτωπα. Κάφροι είναι, αλλά όχι και βλάκες, όπως έχουν αποδείξει.

    “Αξίζει να ζεις σερνόμενος;”

    Το επεσήμανα και προσφάτως. Αν είναι να πεθάνομε μετά από 5000 χρόνων ιστορία, ας πεθάνομε τουλάχιστον αξιοπρεπώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα