«Ένας ακόμα βουλευτής του CSU παραιτείται λόγω αμφισβητούμενων δοσοληψιών – Ο Tobias Zech και η ανάθεση από τα Σκόπια»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

SPIEGEL Online

«Σύμφωνα με έρευνα του SPIEGEL, παρείχε υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων για το κόμμα ενός διεφθαρμένου πολιτικού της Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα ο βουλευτής του CSU Tobias Zech προτίθεται να παραιτηθεί από την έδρα του»

Το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Sven Becker, Martin Knobbe, Sven Röbel, Gerald Traufetter, Keno Verseck και Wolf Wiedmann-Schmidt αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Για πολύν καιρό, ο Μακεδόνας (sic) πρώην Πρωθυπουργός Nikola Gruevski μπορούσε να βασιστεί στους φίλους του στο CSU. Το μέλος του Bundestag Tobias Zech από την Άνω Βαυαρία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αφοσιωμένος υποστηρικτής.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο τότε 35χρονος ταξίδεψε στα Σκόπια σε προεκλογική εκδήλωση του εθνικιστικού-συντηρητικού κόμματος του Gruevski VMRO-DPMNE. Ο Zech ανέβηκε στη σκηνή και εκφώνησε έναν φλογερό λόγο μπροστά σε χιλιάδες ακροατές. «Κυρίες και κύριοι, αν ψηφίσετε για αυτό το κόμμα, εάν επανεκλέξετε τον Nikola Gruevski, τότε επιλέγετε τον δρόμο του μέλλοντος για την Μακεδονία! (sic)», φώναζε από μικροφώνου ο πολιτικός του CSU.

Όμως ο Gruevski δεν επέστρεψε στην διακυβέρνηση της χώρας, αλλά κατέληξε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στα Σκόπια. Αφότου καταδικάστηκε για διαφθορά, ο πολιτικός διέφυγε στην εξορία στην Ουγγαρία. Τεσσεράμισι χρόνια μετά, η εμπλοκή του Zech στα Βαλκάνια εγείρει ερωτηματικά: Είναι ασυνήθιστο, ένας βουλευτής του Bundestag να κάνει εκστρατεία υπέρ ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού στην Μακεδονία (sic). Όμως ο Zech δεν ήταν μόνο σε πολιτικό επίπεδο στη υπηρεσία του κόμματος του Gruevski, αλλά και επιχειρηματικά. Σύμφωνα με την έρευνα του SPIEGEL, η τότε ιδιωτική εταιρία του στελέχους του CSU, η Scaliger Strategy Consulting GmbH, παρείχε το 2016 συμβουλευτικές υπηρεσίες στο VMRO-DPMNE.

Γι’ αυτές έλαβε πενταψήφιες αμοιβές. Κατόπιν σχετικού αιτήματος, ο Zech παραδέχθηκε ότι εκείνη την περίοδο η εταιρεία του είχε λάβει «ανάθεση παροχής συμβουλών στρατηγικής» από το VMRO-DPMNE. Αυτή η υπηρεσία «παρασχέθηκε και πληρώθηκε σύμφωνα με τη σύμβαση». Ωστόσο, οι παράλληλες δραστηριότητες «ήταν αυστηρά διαχωρισμένες από την άσκηση της βουλευτικής εντολής μου», είπε ο Zech.

Παρ’ όλα αυτά, μια μέρα αφότου το SPIEGEL τον έφερε αντιμέτωπο με τις κατηγορίες, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί. Η υπόθεση έρχεται σε άβολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες. Το CDU και το CSU αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση τους εδώ και είκοσι χρόνια. Από τότε που έγινε γνωστό ότι βουλευτές του κόμματος συμμετείχαν σε αμφισβητούμενες συναλλαγές σχετιζόμενες με τις προστατευτικές μάσκες για τον κορωνοϊό ή ότι εργάζονταν υπέρ των συμφερόντων του αυταρχικού Αζερμπαϊτζάν, τα κόμματα της Καγκελάριου Angela Merkel και του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Markus Söder καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις.

Μια ακόμη μεγαλύτερη ήττα στις εκλογές στην Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Ρηνανία-Παλατινάτο πιθανότατα απετράπη από το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι είχαν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο πριν να ξεσπάσουν τα σκάνδαλα. Αλλά πλέον το ζήτημα δεν είναι μόνο οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές με τις μάσκες, αλλά το κατά πόσον οι Χριστιανοδημοκράτες επί μακρόν παρέβλεπαν το γεγονός ότι βουλευτές τους είχαν οικονομικά οφέλη από παράλληλες δραστηριότητες -και μερικές φορές κέρδιζαν περισσότερα από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι για καιρό αντιστέκονταν στους περαιτέρω περιορισμούς των παράλληλων δραστηριοτήτων, τώρα σχεδιάζουν να αναλάβουν σκληρή δράση. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Bundestag, Ralph Brinkhaus (CDU), και ο επικεφαλής των βουλευτών του CSU, Alexander Dobrindt, ανακοίνωσαν αυστηρούς κανόνες σε μια «επίθεση διαφάνειας δέκα σημείων».

Η «Ομάδα Συμμόρφωσης» θα επιτηρεί την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η πρωτοβουλία δεν αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό του κόμματος μόνο με ενθουσιασμό. Ήδη έχει σχηματιστεί μια ομάδα αντιφρονούντων. Βουλευτής παραπονέθηκε ότι το εγχείρημα δεν συμβιβάζεται με την ελευθερία άσκησης των βουλευτικών καθηκόντων. Ένας άλλος μάλιστα έκανε λόγο για «Κοινοβουλευτική Ομάδα – Stasi» που πάει τώρα να δημιουργηθεί.

Οι επικριτές δεν θέλουν να αναφερθούν ονομαστικά, αλλά στην επόμενη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο, η περίπτωση του απερχόμενου βουλευτή του CSU Tobias Zech δείχνει πόσο επειγόντως απαιτείται περισσότερη διαφάνεια.

Μετά από οκτώ χρόνια στον γερμανικό στρατό και τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην Airbus, ο Zech εισήλθε στο Bundestag το 2013, σε ηλικία 32 ετών. Ως βουλευτής συμμετείχε στην Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Σύντομα εκπροσωπούσε το CSU και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Zech ανέπτυξε μία συμπάθεια για την Μακεδονία (sic), η οποία επεδίωκε τότε να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δημιούργησε σχέσεις με το VMRO-DPMNE του αμφιλεγόμενου Nikola Gruevski, ο οποίος μετά από μια φάση μεταρρυθμίσεων οδηγούσε το βαλκανικό κράτος σε έναν ολοένα και πιο αυταρχικό δρόμο. Στις αρχές του 2016 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, καθώς η αντιπολίτευση δημοσίευσε ηχογραφήσεις τηλεφωνικών κλήσεων, στις οποίες ο Gruevski και άλλοι πολιτικοί της κυβέρνησης συζητούσαν για εκλογικές απάτες, εκβιασμούς και την επιρροή τους σε ΜΜΕ και Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν μαζικές διαμαρτυρίες. Αλλά στο παρασκήνιο ο Gruevski εξακολουθούσε να λειτουργεί ως ο ισχυρός άνδρας της Μακεδονίας (sic), ενώ επιχείρησε να κερδίσει την υποστήριξη της Δυτικής Ευρώπης εμφανιζόμενος ως ο πυλωρός των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Τον Απρίλιο του 2016, ο Zech ίδρυσε μαζί με έναν φίλο του από το κόμμα την συμβουλευτική εταιρεία Scaliger Strategy Consulting GmbH με έδρα το Garching an der Alz. Ο ιστότοπος της εταιρείας ανέφερε αργότερα ότι η εταιρεία διαθέτει «πρακτική εργασιακή εμπειρία» τόσο στην Οικονομία όσο και στην Πολιτική: «Δεν καυχιόμαστε για τις γνωριμίες μας, τις χρησιμοποιούμε προς όφελός σας».

Η μικρή εταιρεία κέρδισε ως πελάτη το κόμμα του Gruevski. Σύμφωνα με την έρευνα του SPIEGEL, οι εταιρείες του Zech έλαβαν από λογαριασμούς του VMRO-DPMNE έως τον Αύγουστο του 2016 πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 50.000 Ευρώ. Στην αιτιολογία των εμβασμάτων αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, «υπηρεσίες Δημοσίων Σχέσεων».

Παρά την σωρεία κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας, ο Gruevski ήταν το φθινόπωρο του 2016 ακόμη ευπρόσδεκτος επισκέπτης στη Γερμανία -ειδικά για το CSU. Τον Σεπτέμβριο ταξίδεψε στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία του κόμματός του και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους πολιτικούς του CSU, συμπεριλαμβανομένου του Gerd Müller, Ομοσπονδιακού Υπουργού για την Οικονομική Συνεργασία. Στις 16 Νοεμβρίου, ο Gruevski έγινε δεκτός από τον τότε επικεφαλής του CSU Horst Seehofer στην έδρα του κόμματος στο Μόναχο.

Σε ποιο βαθμό ο βουλευτής Zech ή η εταιρεία του συμμετείχαν στην οργάνωση αυτών των ραντεβού, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Συμμετέχων σε μία από τις συναντήσεις ανέφερε ότι έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας του Zech. Το γεγονός είναι ότι ο Zech συνέχισε να εργάζεται υπέρ του πελάτη του από τα Βαλκάνια. Στα τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και χρήσιμο» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE είχε «συναντήσεις με φίλους» στο Βερολίνο και το Μόναχο. Το γεγονός ότι η εταιρεία του Zech λάμβανε αμοιβή από το κόμμα του Gruevski το 2016, ήταν μέχρι τώρα κρυφό. Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία αναφερόταν τότε στην ιστοσελίδα του Zech στο Bundestag. Όμως δεν απεκάλυπτε το ποιες υπηρεσίες παρείχε και σε ποιους πελάτες. Ο Zech τόνισε ότι σε όλη του την θητεία ως μέλους του Κοινοβουλίου «συμμορφωνόταν πάντοτε σε όλα του τα καθήκοντα για την αναφορά των παράλληλων δραστηριοτήτων του».

Για τον πολιτικό του CSU, η θητεία του στο Bundestag έληξε αρχικά το φθινόπωρο του 2017. Λόγω του κακού εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα του δεν επανεξελέγη. Για τον Gruevski τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα: Στην Μακεδονία (sic) ξεκίνησαν έρευνες για διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μελών της αντιπολίτευσης. Όταν το 2018 επρόκειτο να ξεκινήσει να εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών μετά από μια πρώτη δικαστική απόφαση, κατέφυγε στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση του Viktor Orbán του παρείχε πολιτικό άσυλο.

Την ίδια χρονιά ο Zech προχώρησε σε εκκαθάριση της Scaliger Strategy Consulting GmbH «υπέρ άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», όπως δήλωσε. Ο Zech ξεκαθάρισε ότι «δεν γνώριζε τίποτα για ποινικές διώξεις» εναντίον του Gruevski «πριν και κατά την διάρκεια της παροχής υπηρεσιών». Ο διεθνής Τύπος αναφερόταν στις καταγγελίες ήδη από το 2015. Ο Zech εξήγησε ότι πληροφορήθηκε την καταδίκη του Gruevski από τα ΜΜΕ «πολύ μετά την ολοκλήρωση της συμβατικής σχέσης» με το μακεδονικό (sic) κόμμα. «Η διαφθορά και η αποφυγή εκτέλεσης της ποινής δεν τυγχάνουν σε καμία περίπτωση της επιδοκιμασίας μου», δήλωσε ο πολιτικός του CSU.

Κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για όλα αυτά, εάν ο Zech δεν είχε επιστρέψει στο Bundestag τον Μάιο του 2020 αντικαθιστώντας συνάδελφό του στο CSU που αποχώρησε. «Ποιος θα το περίμενε -εγώ ποτέ», δήλωνε σε τοπική εφημερίδα εκείνη την εποχή. Λόγω της υπόθεσης με τις μάσκες, οι συναλλαγές όλων των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο 39χρονος Zech, ο οποίος είναι ακόμα μέλος του Κοινοβουλίου, ασκεί καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου σε μία εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει «κομψές λύσεις» ακόμη και για τα «πιο περίπλοκα» προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 -πριν από την επανένταξή του στο Bundestag- δραστηριοποιήθηκε και σε μια επιχείρηση που δεν θα συνδέονταν αυτομάτως με έναν πολιτικό του CSU: Την καλλιέργεια κάνναβης. Ένας από τους επιχειρηματικούς του εταίρους στην PharmCann Deutschland AG είναι ο Zlatko Keskovski, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των μακεδονικών (sic) μυστικών υπηρεσιών UBK και παθιασμένος καρατέκα.

Ο Keskovski είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου και διαθέτει άδεια για την καλλιέργεια κάνναβης στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία. Το φθινόπωρο, ο πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών δημιούργησε μια νέα φυτεία σε αποθήκη κοντά στα Σκόπια, η οποία αναμένεται να παράγει 15,5 τόνους κάνναβης ετησίως. Στόχος είναι να «αναπτυχθεί ένα δίκτυο πωλήσεων στην Γερμανία», είπε ο Zech.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα