“Έμπορος του Θανάτου”: Ποιος είναι ο Βίκτορ Μπουτ, ο έμπορος όπλων που πρόσφερε ο Μπάιντεν στη Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κρυμμένος σε ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα βαθιά στην καρδιά του Ιλινόις στις ΗΠΑ, βρίσκεται ένας διαβόητος Ρώσος έμπορος όπλων ονόματι Βίκτορ Μπουτ, ένας άνθρωπος που η κυβέρνηση Μπάιντεν φημολογείται ότι αντιμετωπίζει ως διαπραγματευτικό χαρτί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δύο Αμερικανών κρατουμένων, όπως γράφει η Washington Examiner.

Ο Μπουτ έχει αποκτήσει πολλά προσωνύμια όλα αυτά τα χρόνια, όπως “Merchant of Death” και “Sanctions Buster” – τίτλοι που κέρδισε για την υποτιθέμενη αδίστακτη και έξυπνη διακίνηση όπλων από την Ανατολική Ευρώπη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα κατορθώματά του στη μαύρη αγορά ενέπνευσαν την ταινία του Νίκολας Κέιτζ, “Lord of War” και τελικά τον οδήγησαν στη σύλληψή του το 2008 με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε για να σκοτώσει Αμερικανούς.

“Το μόνο που απομένει είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει το θάρρος να παραδεχτεί το προφανές – να πάρουμε ό,τι μπορούμε για τον Βίκτορ Μπουτ”, δήλωσε ο δικηγόρος του Μπουτ, Στιβ Ζισού, σύμφωνα με την Washington Post. “Η εναλλακτική θα πρέπει να είναι προφανής – κανένας Αμερικανός δεν θα ανταλλάσσεται αν δεν σταλεί μαζί τους ο Βίκτορ Μπουτ”.

Το Κρεμλίνο ζητούσε εδώ και καιρό την απελευθέρωση του Μπουτ από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά από τις αρχές στην Ταϊλάνδη το 2008 μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τώρα, υπάρχουν δύο υπήκοοι των ΗΠΑ που κρατούνται στη Ρωσία, ο Paul Whelan και η Brittney Griner, τους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να αφήσει ελεύθερους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν μια “σημαντική πρόταση” για την απελευθέρωσή τους – μια πρόταση που το CNN ανέφερε ότι ήταν η απελευθέρωση του Μπουτ σε ανταλλαγή κρατουμένων, όπως φημολογούνταν εδώ και καιρό.

Ο Μπουτ ξεκίνησε στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις λίγο πριν την κατάρρευσή τους και κατάφερε να μάθει τουλάχιστον έξι γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, αγγλικών, γαλλικών, πορτογαλικών, περσικών και ρωσικών. Υπηρέτησε ως μεταφραστής και κατείχε τον βαθμό του υπολοχαγού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο στρατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Πιστεύεται ότι απολύθηκε από το στρατό ΄περίπου την εποχή που έπεσε η ΕΣΣΔ.

Τότε ξεκίνησε την επιχείρησή του στις αεροπορικές μεταφορές, στις οποίες παρέδιδε ανθρώπους και αγαθά για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι μετέφερε όπλα σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αιματηρών “καυτών σημείων” όπως η Σιέρα Λεόνε και το Αφγανιστάν.

Ο Μπουτ κέρδισε την αναγνώριση μεταξύ των πελατών του για την ικανότητά του να μεταφέρει παράνομα όπλα σε κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της Αφρικής κατά παράβαση των εμπάργκο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Economist. Μια πρώην κυβέρνηση τον περιέγραψε κάποτε ως “Ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Μπιλ Γκέιτς” του λαθρεμπορίου όπλων, σύμφωνα με ένα προφίλ των Los Angeles Times του 2002 για αυτόν.

“Ο Βίκτορ Μπουτ είναι ο νούμερο ένα εχθρός – έμπορος όπλων εδώ και πολλά χρόνια, οπλίζοντας μερικές από τις πιο βίαιες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε το 2012 ο Πριτ Μπαράρ, ο τότε δικηγόρος των ΗΠΑ στο Μανχάταν που άσκησε ποινική δίωξη κατά του Μπουτ (ο Μπαράρα επίσης ενεπλάκη στην υπόθεση του Τουρκο-ιρανού λαθρεμπόρου χρυσού και ταμία του Ερντογάν, Ρεζά Ζαράμπ), σύμφωνα με το CNN.

Ο “Sanctions Buster” (αυτός που σπάει τις κυρώσεις) έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς εναντίον του.

“Ο Βίκτορ Μπουτ αναφέρεται ότι είναι ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων στον κόσμο για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα· ωστόσο, κανένας όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό ή να ασκήσει κατηγορίες εναντίον του Βίκτορ”, αναφέρει ο ιστότοπός του.

Οι διεθνείς αρχές πάλευαν να συλλάβουν τον Μπουτ για πολλά χρόνια λόγω της συχνής πρακτικής του να επανακαταχωρεί αεροσκάφη και να πλαστογραφεί έγγραφα, σύμφωνα με τον Economist. Οι αξιωματούχοι φέρεται να απέφυγαν μέχρι στιγμής να τον κατηγορήσουν χρησιμοποιώντας μερικές από τις πιο εντυπωσιακές κατηγορίες σχετικά με τις συναλλαγές του στην Αφρική, επειδή το ίχνος που οδηγεί στον Ρώσο έμπορο όπλων είναι ιδιαιτέρως ισχνό.

Τελικά, ένα αίτημα κόκκινης ειδοποίησης από τις ΗΠΑ τον εντόπισε ενώ βρισκόταν στην Ταϊλάνδη. Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι παρείχε “υλική υποστήριξη ή πόρους σε μια καθορισμένη ξένη τρομοκρατική οργάνωση” και σημείωσαν ότι ήταν ύποπτος ότι εξόπλισε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τη σύλληψή του. Ο Μπουτ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι όπλισε είτε τη μία είτε την άλλη οργάνωση, ανέφερε το CNN.

Μετά τη σύλληψή του, εκδόθηκε στις ΗΠΑ παρά τις διαμαρτυρίες της ρωσικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση το 2012 για τις κατηγορίες της συνωμοσίας για να σκοτώσει Αμερικανούς, τη διανομή αντιαεροπορικών πυραύλων και την παροχή βοήθειας σε καθορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη συνέχεια, εφετείο επικύρωσε την καταδίκη του.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το Κρεμλίνο θεωρεί τον Μπουτ ως “πραγματικά σημαντικό για τις στρατιωτικές πληροφορίες”, δήλωσε ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Σολντάτοφ, σύμφωνα με την Washington Post. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχτηκε πίεση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Γουίλαν και Γκρίνερ, αλλά φαινομενικώς δυσκολεύτηκε να σημειώσει πρόοδο καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας κυμαίνονται κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γκρίνερ κρατείται στη Ρωσία για κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, ενώ ο Γουίλαν καταδικάστηκε για κατηγορίες κατασκοπείας που ο ίδιος αρνείται. Ο Μπλίνκεν είπε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον ομόλογό του, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, “τις επόμενες ημέρες” στο πρώτο τους επισήμως γνωστό τηλεφώνημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα