«Άρχισε η δίκη του ζεύγους François και Penelope Fillon στο ποινικό δικαστήριο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Μπορεί η επιδημία του Κορωναιού να σκεπάζει παγκοσμίως την ειδησεογραφία, η έναρξη της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης «Penelopegate» δεν παύει να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου αφού αφορά έναν πρώην πρωθυπουργό, που έχασε το 2017 τις προεδρικές εκλογές, τη σύζυγό του και τον κοινοβουλευτικό αναπληρωτή του Marc Joulaud.

Ο γράφων που είναι οικονομολόγος, κι όχι νομικός, δεν θα εμπλακεί σε νομικισμούς που αγνοεί. Επιπλέον ασπάζεται την νομική αρχή ότι μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη των κατηγορουμένων αυτοί θεωρούνται αθώοι. Κι αυτό οφείλουν να αποδείξουν οι κατηγορούμενοι «στο σκαμνί» στο οποίο θα κάθονται μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020, όπως έχει προβλεφθεί.

Ποιες είναι οι κατηγορίες ;

Ο François και η Penelope Fillon δικάζονται από την περασμένη Τετάρτη για «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων» και «κατάχρηση κοινωνικών περιουσιακών στοιχείων». Υποθέσεις στις οποίες το ζευγάρι ανακάτεψε και τα παιδιά του, τα οποία όμως τελικά δεν κατηγορούνται. Οι κατηγορούμενοι είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι η κ. Πηνελόπη απασχολήθηκε πραγματικά, κι όχι εικονικά (δηλαδή ότι δεν ήταν αργόμισθη), ως κοινοβουλευτικός βοηθός του συζύγου της και του Marc Joulaud. Εξ ου και η παρουσία στη δίκη,  ως πολιτική αγωγή, της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (η οποία πλήρωσε στην κ. Πηνελόπη μισθούς) για να διεκδικήσει το ποσό των 1.081.219 ευρώ ως αποζημίωση και τόκους από τον François Fillon, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δημοσιεύθηκε στις 19-2-2020 με τίτλο : «Η Εθνοσυνέλευση θα διεκδικήσει 1.081.219 ευρώ ως αποζημίωση και τόκους από τον François Fillon» (L’Assemblée nationale va demander 1 081 219 euros de dommages et intérêts à François Fillon).

Ποιες είναι οι προβλεπόμενες ποινές ;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Pascal Ceaux στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στις 23 Φεβρουαρίου 2020, «ο πρώην πρωθυπουργός François Fillon και η σύζυγός του  αντιμετωπίζουν μέχρι δέκα χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 1 εκατ. Ευρώ» (L’ancien Premier ministre et sa femme encourent jusqu’à dix ans d’emprisonnement et 1 million d’euros d’amende).

Ο γράφων υπενθυμίζει στους αναγνώστες του ότι είχε γράψει σχετικά στις Ανιχνεύσεις στις 26-4-2019 : «Αν δεν είχε συμβεί το σκάνδαλο Penelopegate, πιθανόν να μην είχε εκλεγεί ποτέ ο Μακρόν στη γαλλική προεδρία. Όπως και αν δεν είχε συμβεί πρωτύτερα το δονζουανικό σκάνδαλο του Ντομινίκ Στροσκάν (το μεγάλο φαβορί τότε των σοσιαλιστών), δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος ο François Hollande. Οι χιλιάδες υποψήφιοι, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ας προσέξουν λοιπόν τον νεποτισμό και το κολλητιλίκη. Αν δεν θέλουν φυσικά μια μέρα να βρεθούν στη θέση των François και Penelope Fillon». https://www.anixneuseis.gr/?p=206491

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα