ΥΠΑΡΧΕΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚΤΡΟΠΗΣ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Παντελή Σαββίδη
Ο Σάκης Μουμτζής, αναλυτής και φίλος, θεωρεί με άρθρο του, χθες, στο liberal πως ξένα κέντρα απεργάζονται πολιτική εκτροπή στην Ελλάδα για να κοντύνουν τον πρωθυπουργό και ως κοντό, σχολιάζω εγώ, να μπορούν να τον διαχειριστούν προς το συμφέρον τους.
Ούτε τα ξένα κέντρα μας προσδιορίζει, ούτε τον λόγο που τα παρακινεί να κοντύνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Απο τις νύξεις που κάνει δεν παραπέμπει στην Τουρκία που, μάλλον, αδυνατεί να επηρεάσει την ελληνική κοινή γνώμη. Αναφέρεται σε δημοσιεύματα, προφανώς, εννοεί το δημοσίευμα των New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα, πράγματι, έγραψε ένα σκληρό, αλλά πραγματικό, άρθρο αναφερόμενη σε σήψη στην καρδιά του ελληνικού κράτους. Το άρθρο ήταν σκληρό αλλά πραγματικό. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως δεν υπάρχει σήψη και διαφθορά στην καρδιά του ελληνικού κράτους;
Το άρθρο υπεγράφη απο αμερικανό δημοσιογράφο με έδρα την Αθήνα, ο οποίος παρουσιάστηκε ως freelancer. Με τον τίτλο αυτό εννοείται ο δημοσιογράφος που δεν είναι δεσμευμένος σε ένα έντυπο. Κάνει ένα θέμα ή γράφει ένα άρθρο και το πουλά όπου κρίνει καλύτερα. Αλλά ο κ. Μουμτζής, ως παλιό μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Θούρειου, γνωρίζει πως τα άρθρα εγκρίνονται απο την διεύνθυνση του εντύπου. Δεν περνά άρθρο κάποιος αν το έντυπο δεν κρίνει ότι θέλει να το δημοσιεύσει.
Απο το κείμενο του κ. Μουμτζή,δύο είναι οι πιθανές κατευθύνσεις των κέντρων που θα ήθελαν να υπονομεύσουν τον κ. Μητσοτάκη. Η πρώτη αναλύθηκε με το γνωστό δημοσίευμα. Αλλά απορεί κανείς ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος υπονόμευσης του κ. Μητσοτάκη απο τις ΗΠΑ όταν ό,τι ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης το πραγματοποιούσε πριν το ζητήσει η Ουάσιγκτον.
Μένει ένα άλλο κέντρο, η Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μέλος του πυρήνα της Ε.Ε. και μερικά δημοσιεύματα πριν λίγο καιρό έφεραν τον κ. Μητσοτάκη να προτείνεται να υπηρετήσει αξιόλογη ευρωπαϊκή θέση. Τι έκανε ο Μητσοτάκης αντίθετο προς την βούληση του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου για να θελήσει το διευθυντήριο να τον υπονομεύσει;
Η Γαλλία δεν έχει κανέναν λόγο. Πρέπει να είναι ικανοποιημένη απο την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Γερμανία;
Η Γερμανία φέρεται δυσαρεστημένη διότι, όπως υπενόησαν δημοσιεύματα, στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν προτιμήθηκε σε τίποτε αλλά και διότι θέλει, κατά τις πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση απο την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν τα έργα σε γερμανικές και μερικές ευρωπαϊκές εταιρείες και ο κ. Μητσοτάκης αντιδρά.
Είναι ένα παλαιό σενάριο το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα το περασμένο φθινόπωρο και απέδιδε την πρόθεση στην κομισιόν, αλλά διαψεύσθηκε επισήμως. Οι πληροφορίες, επιμένουν πως ο βασικός πυρήνας του σεναρίου, ισχύει.
Κατά το σενάριο αυτό, αν συνεχίσει να αντιδρά ο κ. Μητσοτάκης, θα επιδιωχθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα αδιεξόδου στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση τεχνοκρατών για να προκύψει πρέπει να στηριχθεί απο τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση.
Με τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρήσει την πρώτη θέση. Ούτε ο Συριζα, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα θελήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί της.
Και τα δύο κόμματα, αν συνέπραταν με την Νέα Δημοκρατία, θα ήταν η τελευταία πολιτική τους πράξη. Θα εξαφανίζονταν απο το πολιτικό σκηνικό. Αλλά και η μεταξύ τους σύμπραξη θα είναι αδύνατη. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν την πίεση περί γερμανοτσολιάδων που υπέστησαν απο τους πρώην συντρόφους τους που προσχώρησαν στον Συριζα αλλά και τους άλλους Συριζαίους. Θεωρούν, επίσης, πως μια συνεργασία με τον Συριζα θα τους έβλαπτε.
Η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να κυβερνηθεί. Αν δεν αποδόσει ένα σενάριο παρέμβασης Καραμανλή που εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Συριζα (όχι για να αναλάβει ο ίδιος αλλά για να διευκολύνει μια λύση) το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η με επικεφαλής τεχνοκράτη, είναι πιθανό.
Το ερώτημα είναι τι θα εξυπηρετήσει μια τέτοια κυβέρνηση η οποία για να συγκροτηθεί πρέπει να υποστηριχθεί απο τα κόμματα;
Υπάρχει τεχνοκράτης που να μπορεί να γίνει αποδεκτός απο τα κόμματα;
Στην Εστία, πριν μερικές ημέρες εμφανίσθηκαν ορισμένα ονόματα γι αυτόν τον ρόλο τα οποία, δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά. Και άλλα, στον ορίζοντα δεν φαίνονται.
Δεν υπάρχει, για να γίνω αντιπληπτός, Έλληνας Ντράγκι. Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός ή τεχνοκράτης με το εκτόπισμα του Ντράγκι στην Ευρώπη ή και παγκοσμίως. Οι Ιταλοί έκαναν λάθος που δεν στήριξαν μια προσωπικότητα όπως ο Ντράγκι ο οποίος και μόνο με την παρουσία του στην πρωθυπουργία της χώρας του, συγκαταλεγόταν στην ηγετική τριανδρία της Ε.Ε. Όποιον και να αναδείξουν πρωθυπουργό, αυτός ο ρόλος δεν θα του δοθεί.
Πάνω κάτω αυτό είναι το σκηνικό που αναμένεται να διαμορφωθεί.
Αλλά για την διαμόρφωση του σκηνικού αυτού δεν χρειάζεται κανένας να παρέμβει για να δημιουργήσει εκτροπή στη χώρα. Η δυναμική των πραγμάτων οδηγεί εκεί.
Ο κ. Μουμτζής είναι ένας αξιόλογος Έλληνας αναλυτής και αρθρογράφος και δεν του αποδίδω προθέσεις στις επισημάνσεις του. Αλλά τα σενάρια περί εκτροπής,περισσότερο διαμορφώνονται για να δικαιολογήσουν ενδεχόμενη δημοσκοπική πτώση του κ. Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. και την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι κάποιοι καταδιώκουν τον κ. Μητσοτάκη, επειδή ανθίσταται στις επιδιώξεις τους στα ελληνοτουρκικά. Όποιος έχει νουν μπορεί να κρίνει.
Εκείνο που μου κάνει εντύπωση στις αναλύσεις αρθρογράφων επιπέδου Μουμτζή είναι η μικρή σημασία που δίνουν στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το επισημαίνουν αλλά ούτε επιμένουν, ούτε αναζητούν ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Το σκάνδαλο είναι σοβαρό και μας δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσουμε σε άλλες αναλύσεις γιατί. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Είναι τόσο σοβαρό που θα επέβαλε παραίτηση του πρωθυπουργού ή προσφυγή στις κάλπες. Για να υπογραμμισθεί η σοβαρότητα τέτοιων θεμάτων.
Τέλος, ανακύπτει το ερώτημα, τι προτείνει η στήλη, κυβέρνηση πολιτικών ή τεχνοκρατών;
Η στήλη, εδώ, είναι υπέρ των πολιτικών κυβερνήσεων. Διότι κατ αρχάς έχουν αντιστοιχία με την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Δεύτερον διότι δεν υπάρχουν τεχνοκράτες εμβέλειας που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και τρίτον, διότι για να εμπιστευτείς έναν τεχνοκράτη πρέπει να γνωρίζεις τι πρεσβεύει πολιτικά. Ακόμη και ο τεχνοκράτης δεν είναι ρομπότ. Μπορεί να υλοποιεί το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί απο τα κόμματα που θα τον στηρίξουν αλλά θα βάλει και την προσωπική του σφραγίδα.
Εν κατακλείδι, τα περί εκτροπής είναι φαντασιώσεις. Η κυβέρνηση, και ο κ. Μητσοτάκης, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπων βρίσκονται σε δύσκολη θέση και μηχανεύονται διάφορα για την πολιτική τους επιβίωση.
Εμάς μας ενδιαφέρει η λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών. Και δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν αναντικατάστατοι. Τα μνήματα είναι γεμάτα απο αυτούς.
spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωστές οι επισημάνσεις του κυρίου Σαββίδη, όσο για το σχόλιο του κυρίου Μουμτζή κινείται στην γνωστή πεπατημένη των πρώην ούλτρα αριστερών που με μεγάλη ευκολία, (για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Κονδύλη), περνούν από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο. Χωρίς να διαφωνήσουμε με τον κύριο Σαββίδη για τη σοβαρότητα του σκανδάλου των υποκλοπών, πιστεύουμε ότι σε μιά χώρα που δέν αφήνει τους πολίτες να αναπνεύσουν οικονομικά, ( όχι πολυτέλειες στύλ διακοπών αλλά επιβίωσης και εκπλήρωσης των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους), αυτό είναι το μέγα ζήτημα και εκεί θα κριθούν όλοι, κόμματα και πολιτικοί.

 2. Eγω πάλι αυτό που παρατηρώ -αν και δεν είμαι η πρώτη, το έχουν επισημάνει προ πολλού άλλοι- είναι ότι υφίσταται μια γενικότερη πολιτική ρευστότητα σε όλον τον Δυτικό κόσμο!

  Σαν μολυσματικός ιός μεταδίδεται από χώρα σε χώρα το φαινόμενο οι πολιτικοι- κυβερνητικοί σχηματισμοί στην καλύτερη περίπτωση εάν δεν καταρρέουν να βρίσκονται με την πλάτη τους εντελώς στον τοίχο και να κλαδεύονται…

  Σχέδια εκτροπής υπήρχαν και για τις κυβερνήσεις πχ της Βρετανίας ή της Ιταλίας ?
  Ή μήπως οι Γαλλικές και Γερμανικές κυβερνήσεις δεν πορεύονται ασθμαίνουσες και δίχως την βέβαια στήριξη του εκλογικού σώματος τους ?
  Περιμένω να δω τι θα γίνει και στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου…

  Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τι , ποιος και για ποιους λόγους προκάλεσε και συντηρεί το συγκεκριμένο φαινόμενο ?

  Στην αναμπουμπουλα, λέει η παροιμία, οι λύκοι χαίρονται .
  Ποιοι είναι αυτοί οι λύκοι ?

  Προσωπικά δεν τους κατατάσσω στην σφαίρα των πολιτικών και ηγετικών μερίδων που σφετερίζονταν ως τώρα την εξουσία των δυτικών κρατών, οι οποίοι βάλλονται τελευταίως ανηλεώς και συνεχώς αποδυναμώνονται .

  Αν και δεν μου αρέσουν διόλου τα συνομωσιολογικά σενάρια , με κάθε επιφύλαξη , ωστόσο όλο και περισσότερο έχω αρχίσει να διαπραγματεύομαι μέσα μου την ιδέα ότι εξωθεσμικοί κύκλοι που κρατούν τον παγκόσμιο έλεγχο του χρήματος , τους οποίους ίσως η κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης τους θίγει ή το ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε προσβάλλει βίαια τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα τους ή τα αδιέξοδα του ίδιου του οικονομικού μοντέλου που ως τώρα συντηρούσαν ή ίσως για άλλους, δικούς τους κι αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, επιχειρούν να μεταβάλλουν ευρύτερα το δυτικό πολίτευμα και σύστημα , στέλνοντας τους διάφορους δυτικούς πολιτικούς,που το εξυπηρέτησαν και το έφεραν στην προκείμενη κατάσταση, μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες , στις εξέδρες. Χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τα άπλυτα τους κι απομυθοποιώντας κάθε πιθανότητα πλέον επιρροής τους στις μάζες των λαών τους, ώστε οι κύκλοι αυτοί να τις οδηγήσουν, χωρίς κώλυμα, όπου επιδιώκουν αυτοί

  .Εδώ που τα λέμε τα σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα.
  Ποιος τα προωθεί μέσω διεθνούς τύπου ? Οι πολιτικοί? Οι περισσότεροι από αυτούς , ειδικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύονται συνεχώς κατώτεροι των περιστάσεων !

  Φυσικά εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σημαίνει τον θάνατο της ελπίδας έστω των λαών , για έλευση κάποτε πραγματικής Δημοκρατίας στις χώρες τους .

  Το δημοσίευμα που περιέλαβε τώρα τον κύριο Μητσοτάκη δεν προήλθε από την BUILT ή από την DW, αλλά από τους NYT.
  Δεν είναι ολίγον τι ανακόλουθο στα μέσα Μαϊου 2022 τον κύριο Μητσοτάκη να τον καταχειροκροτεί το Αμερικανικό Κογκρέσο και 3 μόλις μήνες αργότερα να τον στέλνουν Αμερικανικά ΜΜΕ στον Καιάδα ?!!?

  Κι ας μην γελιομαστε εδώ στην Ελλάδα , το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι τωρινό φαινόμενο.
  Είναι σαφώς κι αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, γιατί καταλύει κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του πολίτη , κι ως τέτοιο δεν θα έπρεπε να γίνεται αποδεκτό οποτεδήποτε.
  Αλλά το στοχευμένο κι εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του κυρίου Πικραμένου μας απέδειξε ότι κρύβουμε εδώ και κάποιες δεκαετίες αντίστοιχους σκελετούς στις ντουλάπες μας και ανεχόμασταν να σηκώνουμε το χαλί και να κρύβουμε την βρωμιά κάτω από κάτω του παριστάνοντας πως δεν υπάρχει.Τωρα μας πείραξε ?!!
  Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ότι δήθεν “ανακαλύψαμε τώρα την Αμερική”!!!

  Είδε κανείς την τελευταία 20ετια τον οποιοδήποτε κομματικό σχηματισμό που ανέλαβε θέσεις εξουσίας να μην συντήρησε και να έλυσε το πρόβλημα ?

  Κατά την άποψη μου, το εθνικό ξεκατίνιασμα μέσω ΕΥΠ ήταν το σπορ της κάθε μας παρελθούσας ηγεσίας!
  Ο κύριος Μητσοτάκης απλώς φρόντισε να το κατοχυρώσει μόνον για τον εαυτό του..

  Η Ελληνική Βουλή στις 5.4.2018 δεν ήταν αυτή που ψήφισε τον νόμο 4531/2018 (ΦΕΚ 47 Α) ,που κατήργησε την αρμοδιότητα του ιεραρχικως ανώτερου Εισαγγελέα Εφετών να εγκρίνει ή μη εντός 24 ωρών το προαπαιτούμενο αίτημα προς αυτόν του αποσπασμένου στην ΕΥΠ Εισαγγελέα για έκδοση ή μη,από τον τελευταίο, σχετικής Διάταξης του για άρση απορρήτου τηλεφωνικών και λοιπών επικοινωνιών κι επιστολών προσώπων ,καθώς και καταγραφής της δραστηριότητας τους με τεχνικά μέσα ?

  Εάν τα πράγματα τελικά ακολουθούν ένα εξωθεσμικό παγκόσμιας εμβέλειας σχέδιο, για το οποίο (να το τονίσω αυτό) δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιεσδήποτε αποδείξεις παρά μόνον υπόνοιες κι ενδείξεις, τότε για εμένα ουδείς αναντικατάστατος , όπως κατέληξε κι ο κύριος Σαββίδης.
  Μόνο που αυτή την φορά κανείς πολιτικός μην προσδοκά πως υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει. Θα τους υποκαταστήσουν διορισμένοι τεχνοκράτες . Ο δε αυταρχισμός θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
  Για αυτό , καλού κακού, ας είναι υποψιασμένοι από σήμερα οι λαοί κι ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα αντιδράσουν…

 3. Θεωρώ ότι υπερβάλει ο κ. Μουμτζής. Είμαστε αμελητέα ποσότητα για τον Uncle Sam. Απλά ένας κόπανος έγραψε την παρόλα του.

  https://www.athensvoice.gr/epikairotita/politiki-oikonomia/769107/gia-to-arthro-tou-alexander-clapp-stous-new-york-times/

  κ. Παπαδοπούλου

  δεν ξέρω αν υπάρχει στο παρασκήνιο σε εξέλιξη κάποιο μεγάλο σχέδιο (grand master secret plan), είναι γεγονός πάντως ότι όλος ο πλανήτης είναι σε αναταραχή. Προσωπικά σκέφτομαι ότι μάλλον δεν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση σε σχέση με το κλίμα (δηλ έχουμε υπερβεί το σχετικό σημείο ισορροπίας), οπότε αυτοί οι λίγοι που γνωρίζουν, μάλλον το έχουν ρίξει έξω σε φάση ότι φάμε κι ότι πιούμε.

  Διαβάσαμε αρκετές φορές ωραία κείμενα στις Ανιχνεύσεις ότι είμαστε στο μεταίχμιο σαν σημείο της ιστορίας κλπ και σε τέτοιες περιόδους, συνήθως εμφανίζονται και τα τέρατα. Well, είδαμε Trump και πιθανόν να ξαναδούμε! Ίσως πάλι να μην έχουμε δει τίποτα ακόμα, αν π.χ. προκύψει μεγάλη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, όπου εκ των πραγμάτων θα εμπλακούν και οι υπόλοιποι.

  Άσχετο:

  έλεγα σ’ ένα φιλαράκι που την είχε ψωνίσει με το Ethereum και είχε βάλει 3 PCs στο σπίτι να δουλεύουν 24/7 για mining….. ρε συ, μήπως τελικά αυτός ο Elon Musk είναι ο Satoshi Nakamoto? (insert laughing smiley)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Satoshi_Nakamoto

  Το λέω διότι νομοτελειακά πάμε για κατάργηση φυσικού χρήματος κάποια στιγμή. Τώρα αν οι κάρτες στη συνέχεια εξελιχθούν σε embedded bio chip, εντάξει δε νομίζω να προλάβω τη φάση.

  Αυτό για τα συνομωσιολογικά που είπατε.

  Χαιρετώ

 4. Ἄν θέλουμε πολιτική, χρειαζόμαστε πολιτικούς. Κι ἄν δέν ἔχουμε τώρα, θά πρέπει νά προβλέψουμε νά ἔχουμε στό μέλλον. ῾Ο Κ. Καραμανλής εἶχε καμμιά δεκαριά ῾Υπουργούς πρωθυπουργήσιμους, χωρίς τό διεθνές κῦρος του ἀλλά ἱκανώτατους. Τουλάχιστον οἱ ἄνθρωποι τῆς γενιᾶς μου, τά θυμῶνται.
  Μέγας ᾿Αλέξανδρος δέν γεννιέται κάθε μέρα, παιδί Διός, μὲ ἐκπαίδευση ἀπό τόν Αριστοτέλη καί θεός, δέν φτάνουν εὔκολα τό μυαλό του. ῾Ο ῾Ελληνισμός δέν ἔχει κανένα ἔνοχο μυστικό νά κουκουλώσει, ἔχει ὄμως θέματα στρατηγικῆς, ἱστορικού βάθους, πνευματικά θέματα, πού γιά νά τύχουν ἀνάγνωσης χρειάζεται ῾Ελληνική Παιδεία πού συμπεριλαμβάνει τήν γεωμετρία. Τυχαίνει νά ἔχουν καί κάποιοι ξένοι ῾Ελληνική Παιδεία.
  ῾Ο ποιητής Καβάφης τό ´χει γράψει.

  Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
  τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
  τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
  αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
  συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
  Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
  τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
  αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
  αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

  Γιά τίς παρακολουθήσεις τί νά ποῦμε; Δέν αἰσθάνονται οἱ πολιτικοί ὅτι μπορεῖ νά παρακολουθοῦνται; Τόσοι φάκελοι τά πιό παλιά χρόνια, ξεχάσθηκαν; Δέν νομίζω ὅτι ὁ λαός ἔπεσε ἀπό τά σύννεφα. Ἄλλωστε ὁ καθένας πού ἐργάζεται π.χ. στόν τουριστικό τομέα, περιμένει καλή ἀπόδοση ἀπό τήν ἱκανότητά του, ἀπό τίς καλές κριτικές στό διαδίκτυο, ἀπό τήν συνεχῆ καλυτέρευσή του στόν τομέα αὐτό ἀφοῦ εἶναι ὅλα συγκρίσιμα, καί ὄχι, ἀποχαυνωμένοι δέν εἶναι ὅσοι ἑργάζονται. Δέν ἀποδίδει τυχαῖα ὁ τουρισμός, οὔτε μόνο λόγω τῆς φυσικῆς ὀμορφιᾶς, ἔχουν γίνει θαυμάσιες μονάδες, πού χρειάζονται κόπο καί ἀγάπη καί μυαλό γιά νά σταθοῦν ἐπάξια σέ μιά διεθνῆ πελατεία, πού μπορεῖ καί ἐνημερώνεται ἀπό τό διαδίκτυο.
  Κι ἐκεῖ τρέχουμε πίσω ἀπό τίς ἐξελίξεις καί τυχαίνει νά γίνει καί κανένα βοηθητικό ἔργο ὅπως τό μετρό καί τό ἀεροδρόμιο.
  Τῖ εἴμαστε, μιά δημοκρατία 10 ἑκατομυρίων, ἔβλεπα ἔνα θαυμάσιο ντοκυμαντέρ, στό N.G. ἡ ᾿Ινδία ἀπό ψηλά, ἔδειχνε ἐκλογές στήν χώρα αὐτή μέ πληθυσμό πάνω ἀπό 1 δις, πληθυσμό πού σέβεται τίς παραδόσεις καί προχωράει καί στήν τεχνολογία. ῾Η Δύση μπορεῖ νά γερνάει, ἀλλά ὑπάρχουν καί οἱ Ἀνατολικοί λαοί, πού σκέφτονται ἴσως ἀλλιῶς.

 5. Banned_Member:

  Ούτε εγώ είμαι σίγουρη αγαπητέ μου.
  Όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα, πέφτει στην δεινή των εικασιών.

  Απλά η λογική μου δεν μου επιτρέπει να στηριχθώ στην τυχαιότητα.
  Κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει που να συνδέει τις περιστάσεις
  Tην σχέση αιτίου -αιτιατου ψάχνω να βρω και δεν μπορώ να διαβεβαιώσω κανέναν ότι την βρήκα.

  Τα δεδομένα όμως λένε :

  1- Σε όλη την γηραιά ήπειρο επικρατεί απίστευτη πολιτική ρευστότητα. Τα σκάνδαλα πολιτικών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια το ένα πίσω από το άλλο. Πολλές συμπτώσεις μαζεμένες, παύουν να είναι συμπτώσεις.
  Αφήστε τα εγχώρια άπλυτα που αποτελούν σοβαρές καταγγελίες, εδώ έφτασαν να εγκαλούν ως και την Φιλανδή πρωθυπουργό γιατί χόρευε και τραγούδαγε λέει και φόραγε προκλητικά εφαρμοστό κολάν , δημιουργώντας για τις αιτίες αυτές πολιτική ανωμαλία στην χώρα !!!

  Έτσι πως πάνε τα πράγματα σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να στέκεται ακόμα όρθια!
  Το αποσταθεροποιητικό φαινόμενο είναι γενικευμένο, κάπου πρέπει να υπάρχει μια λογική εξήγηση. Δεν είναι ούτε τα Ρωσικά ,μήτε τα Κινέζικα , συστηματικά ΜΜΕ αυτά που διαχέουν τις πληροφορίες, τα Δυτικά είναι..

  2) Από την άλλη ,πριν μας προκύψει η ενεργειακή κρίση, διάβαζα για το αδιέξοδο που βρίσκεται το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο. Το διεθνές εμπόριο δοκίμαζε ήδη ύφεση της τάξης του -34%, ενώ τα κέρδη των consortium είχαν κατρακυλήσει στο -34,5%.
  Τέτοια κατάσταση ούτε την περίοδο του μεσοπολέμου !
  Φανταστείτε τώρα που ενέσκηψε κι η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγηθεί το πράγμα, σε τι βαθμό παγκόσμιας ύφεσης…
  Στο κραχ του ’29 δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη με μοναδική τους περιουσία το κοστούμι που φορούσαν. Φανταστείτε την σημερινή ανασφάλεια ορισμένων..

  Δεν μπορεί κάπου αυτά τα δύο πρέπει κάπως να συνδέονται.
  Ποιον ευνοεί αυτή η αποσταθεροποίηση?
  Μοιάζει σαν να ξηλώνονται οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές ηγεσίες .

  Ακούω πως η κινητήρια δύναμη της Γερμανικής οικονομίας , δηλαδή οι μεγάλες Γερμανικές βιομηχανίες υπολειτουργούν και κατεβάζουν ρολά τις μισές μέρες της εβδομάδας κι αναρωτιέμαι, εάν θα μπορούσαν , ακόμα κι αν τους δίναμε τις παραγγελίες, να τις εκπλήρωναν ώστε να έχουν κάποια δικαιολογητική βάση οι τυχόν πιέσεις τους ?

  Όταν γενικώς δείχνει να επικρατεί ο παραλογισμός , τότε στο παράλογο ψάχνεις να βρεις τις απαντήσεις.. Ακολουθείς την λογική του παραλόγου.
  Εγώ αυτό προσπάθησα να κάνω. Αν κι όπως είπα περιμένω τα αποτελέσματα της 8ης Νοεμβρίου …

  Πάντως σε ένα πράγμα φαίνεται να έχετε δίκιο. Σε αυτήν την διασύνδεση του Elon Musk με τον Satoshi Nakamoto! Την περασμένη Κυριακή χάκαραν τον λογαριασμό Ιg δικού μου φίλου και τον εμφάνισαν σε story του να ευχαριστεί τον Musk για τα 3BTC που κέρδισε σε giveaway 100.000 BTC transfer από τον Musk !!!
  Εντωμεταξύ να σημειώσω ότι ο δικός μου φίλος , αντίθετα με τον δικό σας καμία σχέση με το σπορ..

  Κι εγώ σας χαιρετώ
  Καλό σας βράδυ

 6. Αφού δεν βλέπουμε κανένα εξωτερικό παράγοντα που να επιβουλεύεται την χώρα…Καιρός είναι να μας πείτε ότι οι Ρώσοι υποκίνησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

 7. Περίεργος :

  Λέτε να έχουν τόσο δύναμη οι Ρώσοι ?!!

  Να έχουν φτάσει οι Ρώσοι σε σημείο να χρησιμοποιούνται τα Δυτικά ΜΜΕ, τύπου New York Times??!!

  Όποιος την εμπνεύστηκε αυτή την μπαρουφα – γιατί την διάβασα κι εγώ – δύο τινά του συμβαίνουν , είτε είναι περιορισμένης φαντασίας , είτε πριμοδοτεί τους Ρώσους επιδιώκοντας να τους εμφανίσει πανίσχυρους και παντοδύναμους !!!

  Όπως δείχνουν τα πράγματα αποσταθεροποιούνται και πριονιζονται η μία μετά την άλλη, τρίζοντας συθέμελα οι καρέκλες των Ευρωπαίων κυβερνητικών και το φαινόμενο λαμβάνει γενικευμένο χαρακτήρα τύπου ντόμινο.

  Αλλά αυτή η προχειρότητα είτε ανωνύμων ντόπιων κυβερνητικών κύκλων, είτε επωνύμων εγχώριων δημοσιογραφικών κύκλων που προσπαθούν να τραβήξουν από τα μαλλιά ο ένας τις δηλώσεις του άλλου για να δικαιολογήσουν το φαινόμενο και να το αποδώσουν σε δάκτυλο του γνωστού -αγνώστου αντιπάλου (Ρώσοι/Κινέζοι κλπ) αγγίζει πλέον τα όρια της γελοιότητας!!!
  Ούτε στον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο τέτοια ένδεια επιχειρημάτων κι έλλειψη φαντασίας !

  Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τα ακούν κι ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν !!!

 8. ΜΑΡΙΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ:

  Ότι συμβαίνει σε Ιταλία, Βρετανία, Eσθονία, Βουλγαρία και Φιλανδία μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Είναι λογικό τα έμμισθα παπαγαλάκια να βρουν πάτημα και να ρίξουν το φταίξιμο στο “ρωσικό μπαμπούλα”. Γιατί σας κάνει εντύπωση;

  Η αλήθεια όμως κρύβεται κάπου αλλού και έχει σχέση με οργανωμένο -υπερεθνικό- σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης σε ευρεία κλίμακα, το οποίο θα συνδυαστεί με την οξεία ενεργειακή, επισιτιστική και οικονομική κρίση που πολλοί την βλέπουν να πλησιάζει αλλά λίγοι κατανοούν την κλίμακά της. Ο Μακρόν ήδη τα λέει χωρίς περιστροφές…

  “Ζούμε το τέλος της αφθονίας και της ξεγνοιασιάς. Οι ελευθερίες μας έχουν κόστος και απαιτούν θυσίες. Ρευστότητα και προϊόντα που έμοιαζαν διαθέσιμα στο διηνεκές δεν είναι πια δεδομένα. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πια δεδομένα” είπε πρόσφατα.

  Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Είναι φαντασίες των “ψεκασμένων”. Προφανώς και ο Μακρόν αρέσκεται να ραντίζεται…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα