Το κορίτσι πίσω από τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου

25/7/19 | 0 | 0 | 226 εμφανίσεις

Ακόμα και εν μέσω προεκλογικού πυρετού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σταμάτησε να ανεβάζει φωτογραφίες του σκύλου του στα σόσιαλ μίντια. Ο πρωθυπουργός είναι λάτρης των τετράποδων και δη των αδέσποτων. Στο παρελθόν είχε εντοπίσει ένα εγκαταλελειμμένο κουτάβι στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας στη Νάουσα. Το πήρε μαζί του, ελπίζοντας ότι θα του βρει τους κατάλληλους ιδιοκτήτες, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα. Πριν, όμως, φτάσει στη Βέροια, το καφέ σκυλάκι είχε υιοθετηθεί.

Την “τρέλα” του αυτή μοιράζεται με την Κύρα Κάπη, τη νεαρή γυναίκα που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει “σκιά” του και όχι αδίκως! Τον ακολουθεί στα περισσότερα ταξίδια του, έχοντας αναλάβει την επιμέλεια της δημόσιας εικόνας του. Βρίσκεται, μάλιστα, στο πλευρό του, πριν εκείνος αναλάβει τα ηνία της ΝΔ. Τότε που ακόμα οι περισσότεροι τον αντιμετώπιζαν σαν “αουτσάιντερ”.

Για το επιτελείο Μητσοτάκη, το γεγονός ότι Κυριάκος και Κύρα περιθάλπτουν ή απλά χαϊδεύουν για ώρα ένα ζωάκι που θα βρεθεί στο δρόμο τους, φωνάζοντας ο ένας τον άλλον για τις επί τόπου χνουδωτές ανακαλύψεις τους, ακόμα και εις βάρος του φρενήρους προγράμματός τους, είναι πλέον σύνηθες. «Παιδιά πάλι βρήκαν σκυλάκι. Θα αργήσουμε», λένε στωικά.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, η Κύρα όχι μόνο παραμένει στο επιτελείο του, αλλά αναβαθμίζεται σε κομβικό μέλος της επικοινωνιακής ομάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν πρόλαβε να καθίσει στην “καρέκλα” του και κλήθηκε να διαχειριστεί επικοινωνιακά μία τραγωδία. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τη θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική, στερώντας τις ζωές εφτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός που έχει επωμιστεί τα βάρη της επικοινωνιακής πολιτικής. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ορίστηκε ο Γιώργος Μυλωνάκης, στενός σύμβουλος και συνεργάτης του. Διευθύντρια επικοινωνίας, όμως, αναμένεται να αναλάβει η Κύρα Κάπη, μέχρι σήμερα αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία αυτή, καθώς Κύρα και Κυριάκος έχουν μία ιδιαίτερη σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από ωμή ειλικρίνεια. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται άνθρωποι που τους έχουν δει να συνεργάζονται. Χωρίς προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, η επικοινωνιολόγος «λέει τα πράγματα με το όνομά τους», όπως σχολίασε κοινός συνεργάτης, συμπληρώνοντας: «Κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για έναν πολιτικό αρχηγό, πόσο μάλλον για έναν πρωθυπουργό που βρίσκει τον εαυτό του συχνά πυκνά περιστοιχισμένο από “γιες μεν”».

Η “παιδική” χαρά της

Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν αρκετά χρόνια νωρίτερα. Τότε που η Κύρα εργαζόταν στον χώρο των Μίντια. Είχε ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές της στην επικοινωνία και στα Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά συνέχισε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στο περίφημο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, σε ένα από τα επίλεκτα τμήματά του: αυτό της δημοσιογραφίας.

Η αμερικανική μεγαλούπολη μετατράπηκε στην παιδική χαρά της. Είχε, μάλιστα, την τύχη να ζει σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του “μεγάλου μήλου” –έτσι αποκαλούν το Μανχάτταν– το Τσέλσι. Στην καρδιά του περίφημου κέντρου που βρίσκεται χαμηλά, ένα απέραντο μωσαϊκό από εικόνες, ήχους, αρώματα και καταστήματα.

Αφού πέρασε από την εφημερίδα New York Times, επέστρεψε στην Ελλάδα, δουλεύοντας σχεδόν στα περισσότερα Μέσα, στην ΕΡΤ, στον Αθήνα 9.84, στο STAR, στο ΣΚΑΪ και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Στο κανάλι του Αμαρουσίου έχει αναλάβει πολιτικές εκπομπές, τα μαγκαζίνο, τα σόσιαλ μίντια και πολλά ακόμα. Ήταν εν έτει 2013, όταν ένας στενός συνεργάτης του Κυριάκου την ξεχώρισε και μεσολάβησε για το πρώτο τους ραντεβού.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διένυε μία δύσκολη περίοδο και ένιωθε ότι χρειάζεται στήριξη στον επικοινωνιακό τομέα, καθώς συχνά πυκνά έβλεπε το μήνυμά του να διαστρεβλώνεται. Η νεαρή δημοσιογράφος προσήλθε στο κάζουαλ ραντεβού φορτωμένη με ντοσιέ, προτάσεις, γραφήματα και όλα τα συναφή. Αμέσως μετά μπήκε πανηγυρικά στην ομάδα, αναλαμβάνοντας τα σόσιαλ μίντια του Κυριάκου.

Ήταν μία ενδιαφέρουσα μετάβαση για την κοπέλα που πάντα διατηρούσε ιδεολογικούς δεσμούς με τη ΝΔ, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει ενεργό μέλος της. Χωρίς καθυστέρηση, τα καθήκοντά της διπλασιάστηκαν. Ανέλαβε το μισό Γραφείο Τύπου και τα σόσιαλ μίντια. Αργότερα, έγινε αναπληρώτρια του Μακάριου Λαζαρίδη.

Η δημόσια εικόνα του Κυριάκου

Η Κύρα Κάπη εγκατέλειψε σταδιακά τα σόσιαλ μίντια και επικεντρώθηκε στην δημόσια εικόνα του Κυριάκου και δη την ανθρώπινη. Ήταν, άλλωστε, και τα θέματα που την ενδιέφεραν περισσότερο. Όταν δε –σύμφωνα με συνεργάτες της– συνειδητοποίησε ότι και ο Κυριάκος δεν ταίριαζε με το αποστειρωμένο μοντέλο που είχαν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, το έβαλε πείσμα να προωθήσει στη δημόσια σφαίρα αυτό που και η ίδια έβλεπε σ’ αυτόν.

Οι δυό τους επέλεξαν κάποιες δράσεις που τον εξέφραζαν. Εξάλλου, είχαν εξαρχής συμφωνήσει ότι θα κάνουν πράγματα, τα οποία μπορεί να υπερασπιστεί, ώστε να είναι αυθεντικός. Η Κύρα είχε την αποκλειστική ευθύνη της οργάνωσης όλων αυτών των κινήσεων, την προβολή τους και την κάλυψή τους. Η εικόνα ήταν το πιο απαιτητικό κομμάτι, λένε οι συνεργάτες της, μιας και έπρεπε να παραχθεί με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους που συμμετείχαν.

Μία ιδέα ήταν να συναντήσει ο Μητσοτάκης άτομα σε απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Έτσι, ένα βράδυ των Χριστουγέννων βρέθηκαν με άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης. Η Κύρα το σκέφτηκε και αυτή ήταν που κατέγραφε τον τότε πρόεδρο της ΝΔ να έχει μαζί τους μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση σε ένα καφενείο στην Πλατεία Βάθης.

Ακόμα και όταν κάποιοι συνεργάτες του, λίγο πιο διστακτικοί, του εξέφραζαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις αντισυμβατικές κινήσεις, η Κύρα επέμενε. Το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι εφόσον και ο ίδιος πιστεύει τον σκοπό και δεν προσποιείται δεν υπάρχει περίπτωση να τον βλάψει τίποτα από αυτά. «Αρκεί να είσαι πάντα αληθινός» του έλεγε πάντα.

Οι πρώην χρήστες έδωσαν έμφαση και στο πρόβλημα της μετάδοσης του HIV, καθώς, όπως είπαν, οι δωρεάν σύριγγες που παρέχονται δεν επαρκούν και έτσι οι χρήστες ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένες. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν υπό την επίβλεψη της Κύρας με φυλακισμένους και οροθετικούς. Μαζί με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praksis πέρασε ο Κυριάκος από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία η ΜΚΟ κάνει καθημερινά παρεμβάσεις, βοηθώντας ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών, αλλά και παρεμβάσεις υπέρ άλλων ομάδων, όπως οι άστεγοι, τα εκδιδόμενα άτομα και τα θύματα διεθνικής σωματεμπορίας.

The 2night show

Η Κύρα ήταν που εμπνεύστηκε και τη διαφορετική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου στη βραδινή ψυχαγωγική εκπομπή “The 2night show”. Εκεί, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε χαλαρό ύφος για την προσωπική του ζωή, για τα χόμπι του, για τη σχέση του με τα παιδιά και τη γυναίκα του. Όλες αυτές οι κινήσεις αποφασίζονταν πάντα με την έγκρισή του σε μία ειδική σύσκεψη.

Όταν ρωτάται από φίλους και συνεργάτες πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία της με τον σημερινό πρωθυπουργό, η Κύρα απαντά ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, αρκεί κανείς να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και επιχειρήματα. Ακολουθεί το ένστικτό του, ακόμα και αν πολλοί τον συμβουλεύουν να μην προβεί σε κάποιο αμφιλεγόμενο βήμα, ενώ εμπιστεύεται ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Η Κύρα, άλλωστε, δεν είναι η μόνη που ήταν δίπλα του. Μέχρι τις εκλογές εργάστηκε στενά με την εκπρόσωπο του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, σήμερα υφυπουργό Παιδείας. Οι δύο γυναίκες, μάλιστα, έγιναν γρήγορα σε στενές φίλες,λειτουργώντας ως ομάδα. Και αυτό, παρ’ ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν να υπάρξει υποφώσκουσα ένταση, ή ακόμα και σύγκρουση. Απογοητεύτηκαν, όμως. Κύρα και Σοφία συνέπλευσαν μάλλον αρμονικά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ σήμερα η πρώτη δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη για την αναβάθμιση της φίλης της.

Κάτι άλλο που φαίνεται να ξεχωρίζει ο Κυριάκος στη συνεργάτιδά του είναι ότι είναι μία κανονική εργαζόμενη νέα γυναίκα, που συναναστρέφεται απλό κόσμο εκτός κομματικού μηχανισμού και η οποία επιδιώκει να βλέπει τα πράγματα πάντα από μία απόσταση. Θεωρεί ότι έτσι μπορεί να μεταφέρει τον παλμό της κοινωνίας και να είναι χρήσιμη.

Όσοι την γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα άτομο με χιούμορ, διάθεση για δουλειά και μοντέρνες αντιλήψεις, όπως οι περισσότεροι συνομίληκοί της. Δηλώνει παιδί του κέντρου, συχνάζει στο Παγκράτι, στην πλατεία Προσκόπων, αλλά για το καλοκαίρι αγαπάει την Πάτμο, την οποία επιλέγει συχνά για τις διακοπές της. Φέτος, όμως, μάλλον δεν θα έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει εκεί, καθώς οι ευθύνες και τα καθήκοντά της έχουν πολλαπλασιαστεί.

Αρκετοί, όμως, επιμένουν ότι δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει την προβολή που συνοδεύει τη νέα επαγγελματική της περίοδο. Μία προβολή που η ίδια λέει ότι δεν πολυσυμπαθεί. Όπως δηλώνει ότι πιστεύει στον Κυριάκο πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως πολιτικό. Όταν φίλοι της, απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας και το υπάρχον πολιτικό σύστημα της, υποστηρίζουν ότι “όλοι είναι ίδιοι”, εκείνη τον υπερασπίζεται μετά μανίας.

Είναι υπέρμαχος της τοποθέτησης γυναικών σε καίριες θέσεις και μαχητική αντικαπνίστρια. Αν την αναζητήσει κανείς στο τηλέφωνο ακόμα και μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, έστω κι αν βρίσκεται στην “ουρά” μίας κουραστικής ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα θα το σηκώσει.

/slpress.gr/politiki/to-koritsi-piso-apo-ti-dimosia-eikona-toy-kyriakoy/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/9/20 | (3 σχόλια)
    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας