Είναι λογικό οι κυβερνήσεις να θέλουν να διαχειριστούν τις αποτυχίες τους αλλά και δική μας δουλειά είναι να τις αποκαλύπτουμε.

Σε τρία ζητήματα που θα μας απασχολήσουν η κυβερνητική πολιτική χωλαίνει. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Δεν έχει να κάνει με την σημερινή κυβέρνηση, μόνο, αλλά με την διαχρονική λειτουργία του κράτους. Το γιατί δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες αλλαγών είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Η εμβέλεια της σκέψης τους εξαντλείται στα όρια της Αττικής. Θεωρούν αδιανόητο ότι κάτι μπορεί να γίνεται στην περιφέρεια χωρίς να ελέγχεται απολύτως από το κέντρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:

1.-Φίλα προσκείμενοι προς την κυβέρνηση ή την πολιτική του Ισραήλ αναλυτές ερμηνεύουν τον απαξιωτικό τρόπο που ο ισραηλινός υπουργός άμυνας αντιμετώπισε την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες (ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στο αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας) ως αναγκαιότητα να παραμείνει ο κ. Γκάντζ στο Ισραήλ, όπως έλεγε και η επίσημη διαρροή πηγών της χώρας αυτής.

Οι λόγοι που επικαλούνται είναι μια κινητικότητα σε ζητήματα ασφαλείας που, δυστυχώς για την περιοχή, και όσους τους επικαλούνται ως επιχείρημα της μη έλευσής του, αποτελούν την κανονικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Θα δούμε αν την Τετάρτη που ο κ. Γκάντζ επισκεφθεί, τελικά, την Τουρκία σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα ζητήματα ασφαλείας.

2.-Στο Λονδίνο το διάστημα από 26- 28 Οκτωβρίου θα συνέλθει τεχνική διάσκεψη για τη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν οι ειδικοί απεσταλμένοι τριών δυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο ευρωπαϊκά κράτη που εμπλέκονται στον φάκελο της Λιβύης, η Ιταλία και η Γερμανία και φυσικά η Τουρκία και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά εκτός. Η εικόνα αποτυπώνει την εμβέλεια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας η οποία είναι στατική. Η στατικότητα αυτή αρχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ιδιαιτέρως προβληματική είναι η πολιτική της Αθήνας στο Λιβυκό όπου ενώ λειτουργεί πρεσβεία, δεν υπάρχει πρέσβης. Ο πρέσβης ο οποίος εστάλη να αναλάβει καθήκοντα εκλήθη να επιστρέψει στην Αθήνα, πριν παραδώσει τα διαπιστευτήριά του, ως ένδειξη δυσαρέσκειας της κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης επειδή υπέγραψε την δεύτερη συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην Τρίπολη βρίσκεται αυτήν την στιγμή στα χέρια της Ντίνας Πανέτη, μιας άξιας υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Τύπου η οποία δεν είναι διπλωμάτης.

3.-Η Ελλάδα ενώ είχε αναπτύξει πριν μερικά χρόνια μια πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και διαμόρφωσε ένα πλαίσιο το οποίο πέρασε στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2004, σήμερα υστερεί σε δραστηριότητες σε βαθμό που την σχετική πρωτοβουλία να έχει αναλάβει η Γερμανία. Δεν είναι σαφές αν η αδράνεια της Αθήνας έχει να κάνει με αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικής στο θέμα, με την κικρή εμβέλεια της πολιτικής της ή με τον φόβο αθηναϊκών κέντρων μήπως από μια τέτοια πρωτοβουλία ευνοηθεί κάποιο άλλο αστικό κέντρο της χώρας πλην της πρωτεύουσας. Η είσοδος των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα δώσει μια δυναμική στον βορειοελλαδικό χώρο που σήμερα δεν την έχει.

4.-Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν προσπάθεια να δικαιολογήσουν την απόσυρση της τροπολογίας Μενέντεζ-Πάππας σε ό,τι αφορά την προμήθεια των F-16 από την Τουρκία.

Σε όσους παρακολουθούν στενά τις σχετικές εξελίξεις η απόσυρση της τροπολογίας δεν αποτέλεσε έκπληξη. Τα χρήματα είναι πολλά για να αρνηθούν οι Αμερικανοί να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία αλλά και πολιτικά είναι προτιμότερο να έχει την σχετική ευελιξία η αμερικανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το θέμα με την Άγκυρα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει επιρροή στις αποφάσεις των αμερικανικών οργάνων. Παραβλέποντας αυτήν την πραγματικότητα το προηγούμενο διάστημα, οι διαμορφωτές της εικόνας της ελληνικής κυβέρνησης μιλούσαν για επιτυχία σε ένα θέμα του οποίου η εξέλιξη φαινόταν προδιαγεγραμμένη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Ένα άλλο σημείο στο οποίο η κυβέρνηση και οι διαχειριστές της εικόνας της δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις στην κοινωνία είναι η οικονομία.

Παραθέτω αυτούσιο δημοσίευμα του Νικηφόρου Βαρονέτου στις «Ανιχνεύσεις»:

Σε εποχή έντονου πληθωρισμού, όπως η σημερινή, αυξάνονται τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους. Αυτό γίνεται όταν η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για να αυξήσει τις εισπράξεις του προϋπολογισμού. Στην Ελλάδα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξανόταν με ρυθμό 12%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος, πριν ένα χρόνο, αγόραζε ένα προϊόν αξίας 100 ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα πλήρωνε συνολικά 124 ευρώ. Αν σήμερα αγοράσει το ίδιο προϊόν με την αξία του να έχει ανέλθει σε 112 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ θα πληρώσει 138,9 ευρώ. Θα πληρώσει, δηλαδή, 14,9 ευρώ περισσότερα από τα οποία τα 12 θα είναι για το προϊόν και τα 2,9 ευρώ θα είναι πρόσθετος ΦΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αρέσκονται να δηλώνουν συχνά: «Το είπαμε, το κάναμε» αναφερόμενοι στη μείωση κάποιων άμεσων φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ και η Εισφορά Αλληλεγγύης (θα γίνει από το 2023 που είναι χρονιά εκλογών) όμως «ποιούν την νήσσαν» για την πολλαπλάσια αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν επιβάλλει, αρνούμενοι να μειώσουν τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης».

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ:

grafima.png

Η Θεσσαλονίκη βίωσε τις τελευταίες ημέρες, λόγω της Αγρότικα, με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την πόλη η εγκατάλειψή της από την κεντρική κυβέρνηση. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο ήταν τρομερό. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής δήλωνε πόσο αναγκαίες είναι οι επενδύσεις στην Αττική για να προληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Επένδυσαν και επενδύουν δισεκατομμύρια στην Αθήνα, επεκτείνουν, τώρα, το ενδιαφέρον τους και σε ολόκληρη την Αττική.

Η λοιπή Ελλάδα έχει αφεθεί στη μοίρα της. Το Σάββατο βρέθηκα στο Κάτω Νευροκόπι όπου οι κάτοικοι εξέφραζαν την αγωνία τους πως θα βγάλουν τον χειμώνα.

Στο Νευροκόπι, λόγω των γνωστών καιρικών συνθηκών μια οικογένεια χρειάζεται 25 τόνους ξύλα για να περάσει τον χειμώνα ο οποίος διαρκεί ως τον Μάϊο. Με τις σημερινές τιμές κάτοικοι οι οποίοι έχουν μηνιαία έσοδα 500 ευρώ της σύνταξής τους πρέπει να διαθέσουν 5000 ευρώ για να ζεσταθούν.

Ο Δήμος Νευροκοπίου έχει αποθεματικά 25 εκ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να ασκήσει κάποια κοινωνική πολιτική αλλά η διάθεσή τους προϋποθέτει κρατική έγκριση η οποία δεν παρέχεται.

Το σχήμα που παρατίθεται, επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς γράφουμε για την μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων και παραγωγικών επενδύσεων στην Αθήνα. Είναι του 2015 αλλά από τότε ως σήμερα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Δεν έχουν βελτιωθεί.

Τι δείχνει το γράφημα;

Πόσο θα μειωθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων αν εξαιρεθεί απο τον υπολογισμό η πρωτεύουσά του.

Η Ελλάδα είναι πρώτη με σχεδόν 20%. Δηλαδή αν εξαιρεθεί η συμμετοχή της Αθήνας στον υπολογισμό του ΑΕΠ, εκείνο που θα μας μείνει είναι 20% λιγότερο.

Την μικρότερη επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας έχει στην Ιταλία η Ρώμη όπου ένα αποκεντρωτικό σύστημα που λειτουργεί εδώ και χρόνια έχει σώσει επανειλημμένως τη χώρα. Όχι, μόνο, οικονομικά αλλά και πολιτικά.

makthes.gr