Τι είναι αυτά που λέει ο Τσαβούσογλου;

20/6/20 | 0 | 0 | 180 εμφανίσεις

Τι θέλει ο Τσαβούσογλου; Τι είναι αυτά που λέει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες ακόμη και με την Ελλάδα; Και το σπουδαιότερο, τι σημαίνει η ρητορική ερώτηση “θα συνεχίσουμε να δρούμε μονομερώς”; Εννοείται η Τουρκία.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά κεραίαν τις θέσεις της. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Η Συμφωνία με την Ιταλία έστειλε ένα μήνυμα. Ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Αλλά, η Ιταλία αποδέχθηκε πως αυτά τα δικαιώματα ανήκουν στην Ελλάδα. Θα κάνει το ίδιο και η Τουρκία;
Αδύνατον.
Απο τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ΥΠΕξ βγαίνει μια αίσθηση ανησυχίας για το επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε. Και αυτήν τη στιγμή με τα προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία, η περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρώπη θα προκαλέσει πρόσθετες οικονομικές παρενέργειες.
Μπορεί η Ευρώπη να αποτελεί παράγοντα νουθεσίας του τούρκου προέδρου; Υπο προϋποθέσεις, ναί.
Το σπουδαιότερο, μάλλον, που μπορεί να συντρέχει είναι ότι η τουρκία ξεδίπλωσε όλες τις κινήσεις που θα ήθελε να κάνει στη Μεσόγειο. Σε άλλες πέτυχε, σε άλλες είναι σε αναμονή. Και διαμόρφωσε ένα καινούριο status. Αμφισβήτησε εν τοις πράγμασι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απολαμβάνοντας της ανοχής της διεθνούς κοινότητας.
Με μια νέα πολιτική, στρατιωτική και γεωπολιτική κατάσταση που νομίζει η Άγκυρα ότι διαμόρφωσε στη Μεσόγειο, καλεί απο θέση ισχύος σε διαπραγματεύσεις. Ελπίζοντας ότι οι θέσεις της θα γίνουν αποδεκτές και απο την Αθήνα.
Δεν πιστεύω πως στην τουρκική πολιτική θα αλλάξει κάτι. Θα έχει τις ίδιες επιδιώξεις. Απλώς, περιμένει υποχωρήσεις απο την άλλη πλευρά και της παρέχει, ίσως, το περιθώριο αναζήτησης εύσχημου τρόπου.
Περιμένω να δω πως θα αντιδράσει η Αθήνα.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    11/8/20 | (6 σχόλια)
    Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής. Μέχρι στιγμής: -Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας