ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Εκπομπή 09.08.20

Τέσσερις κατ εξοχήν ειδικοί, οι:

-Ελευθέριος Καραγιάννης, Πρέσβης ε.τ.

-Γεώργιος Γιακουμάκης, Πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

-Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς, Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου

-Σάββας Καλεντερίδης, Εκδότης, Συγγραφέας, Γεωπολιτικός Αναλυτής, Αντισυνταγματάρχης ε.α.

αναλύουν τη Συμφωνία με την Αίγυπτο και καταθέτουν τις απόψεις τους για τα υπέρ και τα κατά.

Συντονισμός: Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επειδή μόνο ο ναύαρχος κ.Γιακουμάκης-πληρέστατα ενημερωμένος και σκεπτόμενος των υπολοίπων τριών- εκτιμά και δήλωσε ότι μετά το Καστελόριζο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία με άγνωστη κατάληξη , ας θυμηθούμε ότι η Τουρκία πάντοτε αντιδρά κατά τρόπο ασύμμετρα βίαια σε ό,τι την ενοχλεί ,όπως το 1964 με τους διωγμούς στην Κων/πολη και την Ίμβρο , το 1967 με την απειλή πολέμου για την απόσυρση της παρά τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου αποσταλείσας ”κρυφά”το 1964 Ελληνικής Μεραρχίας (που τελικώς απεσύρθη ,με στρατιωτική κυβέρνηση στη Ελλάδα) και κυρίως το 1974 ,που με αφορμή την παρορμητική -αν μη τι άλλο-ενέργεια του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου κατέλαβε το 38% του Κυπριακού εδάφους ,παρ’ότι στις 24 Ιουλίου ανέλαβε Πρόεδρος της Κύπρου ο Γλαύκος Κληρίδης ,ο οποίος ως Πρόεδρος της Βουλής αντικαθιστούσε νομίμως τον απόντα Μακάριο ,που εκπροσωπούσε το Κράτος των Συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου από το 1960.
  Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι και ως λαός και ως Ελληνισμός ηθικά και πατριωτικά-αν μπούμε στο φρενοκομείο- να νικήσουμε ,ή,να δοξασθούμε με όποιες συνέπειες και για τον Ελληνισμό από την Κων/πολη και Θράκη μέχρι την Κυπρο και με ενδεχομένη νέα Μεταπολίτευση-,εκτός αν εντός και εκτός Ελλάδος μερικοί αυτά τα επιδιώκουν. Οι καιροί δεν είναι για ”μασάλια”,που λέμε στον Έβρο.

 2. Θα περιμέναμε και οι τρεις-πλην του Ναυάρχου κ .Γιακουμάκη-,καθώς και ο τέως ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ.Χριστοδούλου ,που -στο πρόσφατο άρθρο του στις Ανιχνεύσει”Κρείττον του σιγάν το λαλείν Ν2”-, έγραψε στο τέλος το αδιακαιολόγητο για την θέση και την ηλικία του ανέκδοτο του ”μπόμπο”όσον αφορά στην Συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου,να επανέλθουν και να κατακεραυνώσουν την στάση της Κυβερνήσεως έναντι της Τουρκικής προκλητικότητας με το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ,που μάλλον δεν ενοχλεί πολλούς Έλληνες ,που απολαμβάνουν (παρά και τον κορωνο-ιό) τα αποκληθέντα από κάποιον τέως πρωθυπουργό ”μπάνια του λαού”.
  Φυσικά και δεν περιμένουμε το αμίμητο ”βυθίσατε το Ορούτς Ρέις”από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Τσίπρα ,γιατί είναι ντροπή η σύγκρισή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου,αλλά και γιατί έχει ”καλή χημεία” με τον κ.Ερντογάν ,αφού συνωμίλησαν πέρυσι τον Μάιο τετ-ατέτ επί 2,5 ώρες.
  Τουλάχιστον ας εκμεταλλευθεί τώρα αυτήν την σχέση του με τον κ.Ερντογάν και αυτός και όποιος άλλος Έλλην πολιτικός.
  Πάντως ο κ.Ερντογάν θέλει την πρώτη τουφεκιά από έμάς ,”για να το παίξει και αμυνόμενος”στην αντίθετη γιαυτόν κοινή γνώμη της Ευρώπης και Αμερικής και λόγω της Αγιάς Σοφιάς.
  Φαναριώτικη πολιτική θα έλεγαν οι παλαιοί.

 3. Δεν μετράμε από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μετράμε από τις γραμμές βάσης και αυτό δεν το έχουμε καθορίσει οπότε χάνουμε πολλά

 4. @ Σ.Α.Ν.
  1. Ο Τσίπρας δεν είπε το 2018 οτι το BARBAROS «το έσπρωξε ο άνεμος» (όπως είπε το 2019 ο Μητσοτάκης). Ο Τσίπρας έστειλε την φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και το κλώτσησε έξω απ’ την Ελληνική ΑΟΖ. Τώρα με το ORUC REIS και τα καλώδια (υδρόφωνα) απλωμένα στην Ελληνική ΑΟΖ, ο Μητσοτάκης μας λέει πως «ο θόρυβος των πλοίων συνοδείας εμποδίζει την απόδοση των υδροφώνων». Συμπέρασμα του Μητσοτάκη: «Δεν γίνεται έρευνα» !!! Ομολογώ μιά πολύ γευστική συλλογιστική.
  2.Τώρα πώς οι ανωτέρω «τρείς» συμφωνούν ουσιαστικά με τον Πτέραρχο Χριστοδούλου, τις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες του, ελπίζω να μήν το εκλαμβάνεις ως συνωμοσία. ” Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια”.
  3. Αν σ’ ενόχλησε η καυστική διατύπωση του Καλεντερίδη οτι «ξεπουλάνε», (αυτή είναι η πικρή αλήθεια), προσπάθησε να το συνηθίσεις. Μ’ αυτούς (το μητσοτακέϊκο) η Χώρα έχει βγεί στο Σφυρί.

  • Αγαπητέ κ.Θέμελο δεν εκπροσωπείτε τους ”τρεις” ,που δεν απάντησαν ,αλλά και στα δύο μου σχόλια ουδόλως αναφέρθηκα στην Συμφωνία με την Αίγυπτο-αλλού τα έγραψα- ,αλλά περιέγραψα την ”περιρρέουσα κατάσταση” σε Τουρκία και Ελλάδα με αφορμή το έκτακτο αυτό γεγονός -για την οποίαν κατάσταση δεν εξέφρασαν γνώμη ούτε ο κ.Πτέραρχος ,ούτε και οι τρεις- και τέλος πουθενά δεν αναφέρθηκα στο ”Μητσοτακέικο”.
   Τα γενόμενα όμως ουκ απογίγνονται για όλους -και τον νυν και τους πρώην πρωθυπουργούς ,αλλά και για όλους όσους διετέλεσαν κρατικοί λειτουργοί ,όπως οι συμμετασχόντες στην συζήτηση και ο κ.Πτέραρχος ,με το ανέκδοτο για τον Τοτό. Ας είναι καλά όλοι τους .

 5. @ Σ.Α.Ν.
  Αγαπητέ Σ.Α.Ν., φυσικά και δεν εκπροσωπώ τους «τρείς», αλλά συμβαίνει να με καλύπτει η άποψη που εκφέρουν εδώ.
  1. Το γεγονός οτι ο πρέσβυς ε.τ. κος Καραγιάννης μιλά για «Στρατηγική Ήττα» που – σύν τοις άλλοις – υπονομεύει αφετηριακά την όποια μελλοντική διαπραγμάτευση με Αίγυπτο (συμπληρωματική ΑΟΖ), Λιβύη, Τουρκία, δεν είναι ένα μικρό και αδιάφορο γεγονός. Δεν είναι μόνον η τωρινή απώλεια των 7.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, αλλά η συνολική μελλοντική απώλεια…
  2. Το γεγονός οτι ο πρώην Αρχηγός της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Λεοντάρης αναφέρεται στην καταγγελία Ορλάνδη (πρώην ΥΠΕΞ Κύπρου)οτι Ελληνική Κυβέρνηση, ζήτησε να “τραβήξουν πίσω” (περί τα 15 km) το όριο στην γραμμή οριοθέτησης Κύπρου/Αιγύπτου για να μήν “ευθυγραμμίζεται” με την ΑΟΖ του Συμπλέγματος Καστελλορίζου,(πράγμα που δεν διαψεύσθηκε από τους Έλληνες τότε Κυβερνώντες)δείχνει οτι στην Ελλάδα υπάρχει ένα κατεστημένο “μειοδοσίας” που και σήμερα – με άλλη κομματική ταμπέλα – συνεχίζει το έργο. Βέβαια εκείνο το κατεστημένο αναφερόταν σε μιά “εν δυνάμει” ΑΟΖ, το σημερινό εκτελεί “εν τοις πράγμασι”, με έργα και υπογραφές.
  3. Ο Πτέραρχος Χριστοδούλου δυστυχώς επαληθεύεται μέχρι και σήμερα, τώρα δα, αυτήν την στιγμή – ακούμε δηλαδή οτι «ο θόρυβος των πλοίων συνοδείας του ORUC REIS εμποδίζει την ορθή καταγραφή των υδροφώνων», ενώ παραλείπει – Κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ – να μας πεί με σαφήνεια το γεγονός:«Με το άπλωμα των καλωδίων/υδροφώνων ήδη παραβιάζεται η εν δυνάμει Ελληνική Υφαλοκρηπίδα!!!». Δηλαδή Κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν αμήχανα την παραβίαση, και τα προ μηνών παχιά λόγια του σημερινού Α/ ΓΕΕΘΑ «θα τους κάψουμε» αποδεικνύονται ΣΗΜΕΡΑ απλές Πομφόλυγες !!! Σωστά λοιπόν ο Πτέραρχος Χριστοδούλου ξανάπε το «Κρείττον το σιγάν του λαλείν» (διορθώνω την δική σας λάθος απόδοση του τίτλου). Βέβαια ο νύν Α/ΓΕΕΘΑ δεν είναι κανένας ρίψασπις, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ενάντια στην θέση της Κυβέρνησης, διαψεύδοντάς την….Ούτε και μπορεί να πράξει κάτι που είναι αντίθετο με την γραμμή της Κυβέρνησης.
  Ιδού τί είπε πρίν λίγο ο κος Πρωθυπουργός: «Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί». Μα η πρόκληση έχει ήδη αρχίσει από χθές…αλλά προφανώς κρίνει πως “δεν χρειάζεται απάντηση”…
  4.Ο Ναύαρχος Γιακουμάκης έχει ένα πρακτικό σκεπτικό, που διέπεται από την αρχή της «ελάχιστης απώλειας». Δεν είναι κακό το σκεπτικό αυτό, αλλά είναι καταθλιπτικά ανεπαρκές όταν πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα όπως είναι η Δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος που εμπεριέχει και την στρατηγική παράμετρο “Κύπρος”.
  5. Για μιά συνολική θεώρηση της ΑΟΖ διαβάστε το άρθρο του Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, Γ. Πρεβελάκη «Η Εδαφοποίηση της Θάλασσας», στην Καθημερινή 12/7/2020.
  Όλοι μαθαίνουμε διαβάζοντας.

 6. Θα καταλάβατε με αυτά που ως τώρα έγραψα ότι είμαι -μια που την αναφέρατε-οπαδός ουδεμιάς ,η, τουλάχιστον της ελάχιστης απώλειας- ,όπως προσπαθούν ,αλλά δεν κατάφεραν από τον Φεβρουάριο του 1973 ,που ”βγήκαν ”στο Αιγαίο οι Τούρκοι μετά την ανακάλυψη των πετρελαίων της Θάσου ,πλην του ”μπάμπουρα” -εκεί κοντά- το 1987.
  Έκτοτε παρά τις καθημερινές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα ”δεν παραδώσαμε” ούτε σπιθαμή της επικρατείας μας εκτός από το ”γκριζάρισμα”των Ιμίων το 1996 ,που τόσο πρόχειρα το χειρίσθηκαν οι τότε κυβέρνηση και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
  θα είχα-είχαμε σε μεγαλύτερη υπόληψη τον επίτιμο πρέσβη κ. Καραγιάννη ,αν κατάφερνε να πείσει ως σύμβουλος του συγκυβερνήτη-υπουργού κ.Καμμένου να ”ρίξει” την κυβέρνηση προ της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ντρόπιασε όλο τον Ελληνισμό ,καθώς και τώρα ,εφόσον ετάσσοντο με τις απόψεις του η πλειονότητα των πρώην συναδέλφων του ,που δεν εκφράζεται .
  Όσον αφορά στον κ.Λεοντάρη ,που ”πιάστηκε” από μια καταγγελία του πολιτικού κ.Ορλάνδη ,-που μπορεί να διατυπώθηκε ,αλλά δεν υλοποιήθηκε από καμιά Ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα- θα ήταν πειστικώτερος ,εάν το κατήγγειλε αυτό όντας στην ενέργεια στην Κύπρο-που εστάλη με πολιτική επιλογή- και ”με τα πολλά καλούδια” στην 3ετία 2016-2019 .
  Τέλος για τον σοβαρό και ολιγόλογο πρώην ΓΕΕΘΑ κ.Χριστοδούλου θα τον προτιμούσα να μη γράψει τόσο γρήγορα μετά την αποστρατεία του και τόσο υποτιμητικά για την κυβέρνηση και τον διάδοχό του-που έμμεσα πλήττει-.
  Η σημερινή κυβέρνηση που είναι κυβέρνηση του πατριωτικού κόμματος της Ν.Δημοκρατίας ,με το Βουκουρέστι του 2008-και όχι μόνο-δεν είπε την τελευταία της λέξη ,αλλά -και εσείς θα προτιμάτε-να μη δώσει την αφορμή με”ένα μπαμ”στον κ.Ερντογάν και να κραυγάζει ”βοήθεια με δέρνουν οι Έλληνες” και να ξεσπάσει ”επι δικαίους και αδίκους ”Έλληνες ,εντός και εκτός Ελλαδικής επικρατείας,πράγμα που τηρεί η Αιατική Τουρκία από το 1919.
  Σε κάθε περίπτωση για τον σημερινό πρωθυπουργό θα γράψει η Ιστορία -με χρυσά ,η, μελανά γράμματα (όπως για τον κ.Τσίπρα για τις Πρέσπες) και αυτή η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κόστος για τις παραλείψεις της ,από ένα λαό ,που προς το παρόν ”απολαμβάνει -παρά τον κορωνο-ιό -τα μπάνια του.
  Εμείς-εσείς και εγώ και πολλοί άλλοι ανησυχούμε ,αλλά λιγοστεύουμε.

 7. @ Σ.Α.Ν.
  Αγαπητέ κύριε Σ.Α.Ν. μπορούμε να φλυαρούμε “πετώντας την μπάλα στην εξέδρα”. Ωστόσο, και για να το κλείσουμε εδώ:
  1. Ο κος Πρέσβυς ήταν σαφής, η Συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο ήταν Στρατηγική Ήττα. Οι λόγοι εξηγήθηκαν και ήταν σαφείς .Τα υπόλοιπα περί του Πρέσβεως σχόλια είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε»
  2. Ο Στρατηγός Λεοντάρης, όντας εν ενεργεία στρατιωτικός,του απαγορεύεται να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Στην Κύπρο ως Αρχηγός ΓΕΕΦ, ήταν εν ενεργεία στρατιωτικός. Τώρα είναι Πολίτης και μπορεί να ομιλεί και να σχολιάζει. Τέλος! Όσο για τα “καλούδια”, κύριε να μου πείτε πώς θα νιώθατε αν με 10.000 Εθνοφύλακες είχατε να αντιμετωπίσετε(καθημερινά) 45.000 Τούρκους Στρατιώτες στην Μεγαλόνησο ?? Άνετα και όλο πάρτι??? «Έξω απ’ τον χορό, πολλά τραγούδια λέμε» , κι αυτό κάνετε . Ο Στρατηγός Λεοντάρης δεν είναι Στρατηγός Κωσταράκος που γκρίνιαξε κι έκανε εθνικό θέμα γιατί του κόψανε στις Βρυξέλλες – όπου τα έξυνε, στην κυριολεία – δυό ορντινάντσες. “Ήθος ανθρώπω δαίμων”, κατά τους αρχαίους.
  3. Κύριε το τί έγινε και πώς στο Βουκουρέστι, ας μη το μεγαλοποιούμε. Ουσιαστικά Τίποτα. Αλλά ήταν η ίδια Κυβέρνηση που αρνήθηκε – με κραυγές μάλιστα της Μπακογιάννη – την ΑΟΖ Κύπρου να “νομιμοποιεί” την ΑΟΖ/ ένωση Καστελορίζου, που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτηση. Αυτή την ΔΕΙΛΙΑ (για να μην πώ ΠΡΟΔΟΣΙΑ) πληρώνουμε σήμερα έμμεσα. Το γνωρίζετε αυτό??? Ψάξτε το- μαθαίνει κανείς διαβάζοντας. Και – θεία δίκη??- τη ΔΕΙΛΙΑ της Μπακογιάννη την πληρώνει η Ελλάδα και ο αδελφός της τώρα….
  4. Για την απώλεια των 7.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων ΑΟΖ στην Συμφωνία με την Αίγυπτο, βέβαια ούτε μιά λέξη δεν βρήκατε να αρθρώσετε. Σωστά. Η απώλεια είναι απώλεια. Η…Ιστορία θα δείξει, αλλά τι με νοιάζει η Ιστορία όταν εγώ (ή και ΄σείς) θα έχουμε απέλθη ??? Η κρίση γίνεται τώρα!
  Αυτά γιά το εδώ θέμα – τα ξαναλέμε σε ένα επόμενο
  φιλικά Α.Θ.

 8. Φυσικά και διαφωνούμε φιλικά στις εκτιμήσεις ,αλλά να είστε βέβαιος ότι όλοι τους -κυρίως ο κ.Καραγιάννης- αν γυρνούσε πίσω ο χρόνος, προ των Πρεσπών ας πούμε-, διαφορετικά θα ενεργούσαν ,ή, τουλάχιστον θα είχαν παραιτηθεί ,αν δεν συμφωνούσαν ,οπότε θα είχαν και την παραδοχή όλων ,- οι δε στρατιωτικοί δεν επεστρατεύθηκαν , ούτε πέτυχαν σε εξετάσεις , αλλά επελέγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ,ενώ άλλοι συνάδελφοί τους με καλύτερες επιδόσεις ”απολακτίζονταν”νεώτατοι ,με κατώτερους βαθμούς .
  Στην Ελλάδα ζούμε και όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας.
  Ας ξεκινούσαμε- από το τίποτε για σας κεκτημένο -του Βουκουρεστίου να δούμε αν και ποια Συμφωνία θα είχαμε (δεν νομίζω ότι σας ικανοποίησε η των Πρεσπών).
  Τέλος πουθενά δεν αναφέρθηκα στην κ.Μπακογιάννη ,που όσο συνυπήρχε στην κυβέρνηση Καραμανλή ”δεν ξέφευγε εύκολα” ,ενώ τότε τις ΑΟΖ τις διαπραγματευόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Βαληνάκης με ομάδα επιστημόνων.
  ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ.

 9. Το Βουκουρέστι και το περίφημο Βέτο που δεν ισχύει στο ΝΑΤΟ απλά η αποδοχή ή μη κάποιας απόφασης επηρεάζει την λήψη ή μη της απόφασης αυτής και που δυστυχώς για πολιτικούς εσωτερικούς λόγους ξεστόμισαν τόσο ο τότε Πρωθυπουργός όσο και η Υπουργός Εξωτερικών μας οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση του 2011 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων.
  Αυτά, εν ολίγοις, για τους ημιμαθείς γνώστες ιστορικών γεγονότων.

  • Η απόφαση του 2011 δεν μας υποχρέωσε σε τίποτε και η ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι παρέμεινε ισχύουσα.
   Το ΝΑΤΟ -όλοι θυμόμαστε -ότι εξακολουθούσε να μη δέχεται τα Σκόπια μέχρις να υπάρξει Συμφωνία για την τελική ονομασία ,που έγινε όταν οι Αριστεροί -παρά την αντίθεση των ορίτζιναλ των κομμουνιστών και δυστυχώς μαζί με τον ”ξεκομμένο” δεξιό κ.Καμμένο υπέγραψαν αυτήν την Συμφωνία και προτού κυρωθεί ”εβαλαν” τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.
   Αυτά για την ντοκουμενταρισμένη Ιστορία. ,χωρίς να επιδιώκεται η διαγραφή της δικής σας μυθΙστορίας.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,659ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα