ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

31/3/20 | 1 | 0 | 276 εμφανίσεις

Λουκάς Αξελός

Ο Μανώλης Γλέζος έφυγε από κοντά μας.

Στο εξής θα αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της πολυκύμαντης ιστορίας αυτού του τόπου.

Ως μαθητής, φίλος, σύντροφος και εκδότης του, θα ήθελα να επισημάνω αυτό που εισέπραξα ο ίδιος ως πυρηνικό και διαχρονικό στοιχείο της προσωπικότητάς του.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε ένας παθιασμένος πατριώτης. Οι βαθιές ρίζες που έχει απλωμένες το δέντρο Γλέζου στην πατρώα γη και που ως ζωντανός οργανισμός απλώνεται στο Αρχιπέλαγος, συναντιέται ιστορικά με την υπόλοιπη Ελλάδα και Κύπρο, τον καθόλου Ελληνισμό ως διακριτή πρόταση-κοσμοσύστημα, αίσθηση ζωής και πράξης Δημοκρατικού Πατριωτισμού μέσα στον χρόνο.

Με κέντρο πάντα τον άνθρωπο ο Μανώλης Γλέζος συνάντησε τον δεύτερο έρωτα της ζωής του τον κομμουνισμό.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας πατριώτης Αριστερός, ένα παιδί της Εαμικής Αντίστασης λόγω και έργω.

Ο κομμουνισμός του ριζικά διαφοροποιούνταν από τις τρέχουσες κυρίαρχες εκδοχές, παραμένοντας βαθύτατα πατριωτικός, ελευθεριακός, αμεσο-δημοκρατικός, ισονομικός, οικολογικός και αντιεξουσιαστικός, που στόχευε πάντα και αταλάντευτα στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου. Του ανθρώπου, που σε όλο του τον βίο σταθερά υπηρέτησε βοηθώντας τον στο να γίνει ενεργός πολίτης. Γιατί ο Μανώλης Γλέζος δεν κατέβασε την σβάστικα μόνο όταν ήταν νέος. Σε όλη του την ζωή κατέβαζε τις σβάστικες της καταπίεσής μας και αυτό είναι η μεγαλύτερή του δόξα.

Η άποψή του όπως σταθερά και αμετακίνητα μας τη διατύπωνε ήταν σαφής: ” Η μόνη ελπίδα του Έθνους είναι ο Έλληνας πολίτης. Όχι τα κόμματα. Τα κόμματα έχουν χρέος να προβούν στα μέτρα εκείνα που θα ενεργοποιήσουν τον πολίτη και θα του προσφέρουν την δυνατότητα συμμετοχής του στα κέντρα των αποφάσεων.”

 

 

Στην γυναίκα του και φύλακα άγγελό του

Τζώρτζια

και στα παιδιά του Νίκο και Μαρία

 

Θερμά Συλλυπητήρια

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Όταν όλες οι Αρχές του Κράτους εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια για τον κοιμηθέντα πλήρη ημερών Μανώλη Γλέζο δεν δικαιούσαι ως απλός πολίτης αυτού του Κράτους να μη εκφρασθείς ομοίως στην οικογένεια του, γιατ’ι και πάντα ”ο νεκρός δεδικαίωται”.
  Βεβαίως τέτοιας τιμής δεν έτυχε και ο φίλος και ίσως πρωταγωνιστής στην υποστολή της Γερμανικής σημαίας στις 31 Μαίου 1941 -τότε που ούτε το ΕΑΜ και καμιά άλλη αντιστασιακή ομάδα είχε συσταθεί- αείμνηστος Σαντάς ,ίσως -και μάλλον- γιατί δεν ακολούθησε τον Γλέζο στην ΕΑΜοποόιηση και κομμουνσιστοποίηση του ,αλλά παρέμεινε -όπως όλοι οι σωστοί και άδολοι πατριώτες ,που κάνουν το καθήκον τους προς την Πατρίδα- στην αφάνεια.
  Προσέφερε πολλά ο Γλέζος ,αλλά ούτε ”αποκήρυξε” την κομμουνιστική ανταρσία και ούτε προειδοποίησε το 2015 τους συνέλληνες για την ποιότητα της ΣυριζΑνέλ κυβερνήσεως ,που ξαναψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.
  Δεν ήταν διορατικός ,η, δεν ήθελε να βοηθήσει τους δημοκράτες και ευρωπαιστές συνέλληνες εκείνη την δύσκολη χρονική συγκυρία;;;.
  Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας