Πισώπλατη μαχαιριά: Πηγαίνοντας “στη φίλη Τουρκία” ο Ζάεφ θυμήθηκε ότι η χώρα του λέγεται …”Μακεδονία”

7/6/21 | 0 | 0 | 103 εμφανίσεις

Eπίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντ, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων και της Τουρκίας και η δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac, τα οποία αναμένεται να φτάσουν σε επτά με δέκα ημέρες.

«Συζητήσαμε και πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε τουλάχιστον δέκα νέες τουρκικές επενδύσεις στη ζώνη, την οποία αναπτύσσουμε κατά μήκος του Διαδρόμου 10 στη Γευγελή. Πρόκειται για επενδύσεις όλων των ειδών στη βιομηχανία μεταποίησης, οι οποίες θα είναι στρατηγικά τοποθετημένες για την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι για το οποίο τα Επιμελητήριά μας μιλούσαν εδώ και πολύ καιρό και τώρα το επιβεβαιώσαμε. (…)

“Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται πολύ με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές στρατιωτικού εξοπλισμού στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτή τη φορά κάνουμε αγορά με χρήματα από τον προϋπολογισμό μας, αλλά ασφαλώς περιμένουμε συμπληρωματική συνεισφορά από την Τουρκία, επειδή είναι καλή μας φίλη», ανέφερε ο Zoran Zaev. Αναφορικά με τη δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac, ο ίδιος σημείωσε:

«Ασφαλώς εξαιτίας της μεγάλης αγάπης προς τη “Μακεδονία” (sic) τόσο εκ μέρους του Προέδρου Erdogan, όσο και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της φίλης Τουρκίας, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας με 30.000 εμβόλια. Ενόσω περιμένουμε νέες ποσότητες (σ.σ.: εμβολίων προς παράδοση), αυτά είναι καλοδεχούμενα».

Σύμφωνα με το “MIA”, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan συζητήθηκαν, επίσης, η θέση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Ιουνίου, στην οποία, όπως ανέφερε ο Zoran Zaev, θα αναπτυχθούν σοβαρές πολιτικές σχετικά με το νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, όπου ανήκουν η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ο ίδιος τόνισε ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την προσεχή περίοδο θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στρατηγικού χαρακτήρα στην Κωνσταντινούπολη, στα Τίρανα, στο Παρίσι και στη Βιέννη με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που επηρεάζουν το ρυθμό της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι η Σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) θα διεξαχθεί στην Antalya στις 17 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Προέδρου, Stevo Pendarovski, αλλά και των Προέδρων της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών. «Θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία, για να συνεχιστούν η φιλία, η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, κ.λπ.», σχολίασε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Zoran Zaev διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Σαββάτου με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά αποτελούν μέρος των στρατηγικών και των σχεδίων που προετοιμάζονται.

Πρόσθεσε δε ότι «ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει περισσότερα τις ερχόμενες ημέρες γύρω από την παραγωγή των τουρκικών εμβολίων, θα παρουσιαστούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τους προβληματισμούς σχετικά με τα drones για την ασφάλεια των συνοριακών ζωνών και πολλές ακόμα λεπτομέρειες».

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο “MIA”– ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ

Πισώπλατη μαχαιριά: Πηγαίνοντας “στη φίλη Τουρκία” ο Ζάεφ θυμήθηκε ότι η χώρα του λέγεται …”Μακεδονία”!

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    14/6/21 | (2 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο