Παρέμβαση εισαγγελέα για το Μάτι

20/7/20 | 1 | 0 | 225 εμφανίσεις
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη και πολιτική θύελλα.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία λεπτομερώς αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυσή του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Παράλληλα ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Πάντως η δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών για τους 102 νεκρούς στο Μάτι μετά από δύο χρόνια μόλις τώρα έφθασε στην ολοκλήρωση της ανάκρισης ενώ η προσπάθεια που είχε εκδηλωθεί σε υψηλό δικαστικό επίπεδο για σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών και ανάθεση των ερευνών σε εφέτη ανακριτή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, δεν προχώρησε καθώς το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε.

Ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση  πριν από λίγο καιρό απέστειλε αίτημα για δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά χαμηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής για έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.

“Καθημερινή”

Μήνυση Γεροβασίλη κατά της «Κ» – Όχι κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας «Η Καθημερινή» που έφερε στο φως ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για απόπειρα συγκάλυψης των υπευθύνων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε στην Εισαγγελία η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, εντολή της οποίας επικαλείται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κατά τη συνομιλία του με αξιωματικό του Σώματος στον οποίο ασκεί πιέσεις για απόκρυψη της αλήθειας.

Η τέως υπουργός κάνει λόγο για «κατάφωρα δυσφημιστικές και συκοφαντικές αναφορές» που όπως τονίζει «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και προσβάλλουν και θίγουν την τιμή και την πολιτική της ακεραιότητα».

Η μήνυση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, όχι όμως ευθέως κατά του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου που επικαλείται άνωθεν εντολές.

Νωρίτερα, η κ. Γεροβασίλη είχε αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία κατά της «Κ». Διαβάστε την απάντηση της «Καθημερινής».

Η απάντηση της «Καθημερινής» στο εξώδικο Γεροβασίλη

Η «Κ» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Επισυνάπτεται η εξώδικη διαμαρτυρία της κ. Γεροβασίλη.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Σ.Α.Ν. says:

    Ό,τι δικαιούται ο κάθε εμπλεκόμενος σαυτήν την υπόθεση ,δικαιούται να το κάνει -κράτος Δικαίου έχουμε-και ας ”βγάλει τα κάστανα από την φωτιά” η Δικαιοσύνη, η οποία δυστυχώς εξετάζει εκ των υστέρων αδικήματα ,που δεν μπορεί να προλάβει- και επιδή- συν τοις άλλοις- πολλοί την αγνοούν και έπαυσαν να την φοβούνται,όπως παληά που ”ο φόβος φυλούσε τα έρμα”.
    Τώρα κεντρικό πρόσωπο είναι ο τέως Αρχηγός της Πυροσβεστικής ,που μπορεί να μη κρατήσει μυστικά.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας