Ούτε σε 30 χρόνια δεν μπαίνει η Τουρκία στην ΕΕ, λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ: Μη μας ξεγελούν τα κόλπα Ερντογάν

8/11/20 | 0 | 0 | 129 εμφανίσεις

“Για πολύ καιρό η Αυστρία είναι της γνώμης ότι οι ήδη παγωμένες ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να τερματισμού πλήρως και επισήμως”, λέει ο Σάλενμπεργκ, παραπέμποντας στην πρόσφατη αναφορά της Κομισιόν για την πρόοδο των διαβουλεύσεων που δείχνουν σοβαρή πτώση στην συμμόρφωση της Τουρκίας στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Αντί για ενταξιακές συνομιλίες, η ΕΕ θα πρέπει “τώρα να αρχίσει να επεξεργάζεται μια εταιρική σχέση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών” αναφέρει ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σάλενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για να λυθούν οι διαφορές για το φυσικό αέριο και τα θαλάσσια σύνορα είναι οι διαπραγματεύσεις ή το Διεθνές Δικαστήριο. “Οχι με στρατιωτικά μέσα. Δεν πρέπει να επιδείξουμε αφέλεια ή ν’ αφεθούμε να μας ξεγελάσουν τα κόλπα του Ταγίπ Ερντογάν”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει πως “δεν υπάρχει αμφιβολία” σχετικά με την υποστήριξη της Αυστρίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα σημειώνει: “Απ’ την άλλη, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να γίνουν διαπραγματεύσεις”.

Μιλώντας για τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στην Βιέννη, ο Σάλενμπεργκ έκανε έκκληση για καλύτερη επικοινωνία και διασύνδεση μεταξύ Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων στον εντοπισμό και την καταγραφή πιθανών απειλών. “Οι τρομοκράτες είναι εξαιρετικά καλά συνδεδεμένοι, πρέπει να συνδεθούμε κι εμείς πολύ καλύτερα”, τονίζει.

Το πολιτικό ισλάμ “δεν έχει θέση στην Ευρώπη”, λέει ο Σάλενμπεργκ, ωστόσο, η σύγκρουση δεν αφορά “ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών ή καταγωγής. Είναι ένας αγώνα μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν στην ειρήνη, την δημοκρατία και τα δικαιώματα και την αξιπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, κι εκείνων των λίγων που δεν πιστεύουν σ’ αυτά¨”.

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. EPA/FLORIAN WIESER

Με πληροφορίες από Die Welt

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. EPA/FLORIAN WIESER

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    4/12/20 | (0 σχόλια)
    της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας