Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τις πιθανότητες ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του με τη γερμανική εφημερίδα Bild που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Με τη Ρωσία αποφασισμένη να σταματήσει την ένταξή της, η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και φρενήρεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποφευχθεί μια στρατιωτική σύρραξη. 

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην Bild ότι ενώ η Ουκρανία ήθελε για χρόνια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία δεν προχωρά. 

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντίθετη στην ένταξή (μας). Κάποια μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοινό μυστικό», είπε. 

Ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές, λέγοντας ότι συνεχίζει να ελπίζει στη στήριξή τους. 

«Δεν μας είναι εύκολο με αυτούς τους γείτονες και δεν θέλουμε κινδύνους ή διπλωματικές διαμάχες», είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν για πιθανή ένταξη αλλά δεν υπάρχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να διενεργηθεί δημοψήφισμα. 

«Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε στην Bild, παροτρύνοντας τα μέλη της συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία. 

https://www.militaire.gr/oykrania-zelenski-poio-nato/