Ευρωπαίοι και αμερικανοί ιδιώτες κινητοποιούνται και ενισχύουν με δωρεές τον ουκρανικό στρατό αγοράζοντας drones, προστατευτικά γιλέκα και κουτιά πρώτων βοηθειών.
48 ώρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο ολλανδός επιχειρηματίας Φαρίντ Μπεκίροφ με καταγωγή από το Καζακστάν αποφάσισε να ιδρύσει από κοινού με τρεις συναδέλφους του την πρωτοβουλία συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding) EyesOnUkraine.eu. Στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε μια ακόμα μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία: ένα τετρακίνητο όχημα και 86 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα drones είναι τα «μάτια» του ουκρανικού στρατού. Από τις αρχές του πολέμου στόχος τους ήταν να καταγράψουν τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού, δηλώνει ο Φαρίντ Μπεκίροφ στη DW.
Σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να δουν που βρίσκονται ρωσικά τανκς. Χάρη στα drones εντοπίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μια οχηματοπομπή τεθωρακισμένων, τα οποία κινούνταν προς το Κίεβο. Γνωρίζοντας την ακριβή θέση των τανκς, οι Ουκρανοί κατάφεραν να τα καταστρέψουν με αντιαρματικές ρουκέτες.
Υπάρχουν εκατοντάδες πρωτοβουλίες όπως αυτή του Φαρίντ Μπεκίροφ σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο επιστήμονας Καμίλ Γκαλέεφ από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Wilson Center δημοσίευσε στο Twitter αναλυτική λίστα με ονόματα στρατιωτικών μονάδων με τραπεζικούς λογαριασμούς, που ζητούν δωρεές. Εκτός από drones χρειάζονται συσκευές νυχτερινής όρασης, προστατευτικά γιλέκα και κουτιά πρώτων βοηθειών.
5.000.000 ευρώ σε μόλις 48 ώρες
Στα τέλη Μαΐου η στρατιωτική βοήθεια από τους Ουκρανούς και τους υποστηρικτές τους εντός και εκτός της χώρας κατέρριψε ρεκόρ. Ο ιδρυτής του διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού Laisves TV ζήτησε δωρεές για την αγορά του τουρκικού drone Bayraktar. Το μη επανδρωμένο είναι εξοπλισμένο με όπλα ακριβείας και λέγεται ότι συνέβαλε σημαντικά στην υπεράσπιση του Κιέβου.
Μέσα σε 48 ώρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο αργότερα ο λιθουανός υπουργός Άμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας ανακοίνωνε στο Twitter ότι ο Τούρκος κατασκευαστής θα διέθετε δωρεάν το drone στην Ουκρανία.
Φτάνει όμως η οικονομική βοήθεια εκεί που πρέπει; Αρχές Ιουνίου δημοσιογράφος της DW μίλησε με ουκρανό αξιωματικό, ο οποίος πολεμά στο Ντονμπάς. Ο άνδρας θέλησε να παραμείνει, για ευνόητους λόγους, ανώνυμος. Ο δημοσιογράφος της DW τον γνωρίζει ωστόσο προσωπικά. Ο αξιωματικός του πυροβολικού διαβεβαίωσε τον δημοσιογράφο ότι οι πρωτοβουλίες συλλογικής χρηματοδότησης είναι «καθοριστικές». Και μετά απαριθμεί: «Οχήματα εκτός δρόμου, δηλαδή τζιπ. Δεν προβλέπονται για την μονάδα μας. Μας τα παρέχουν εθελοντές. Είναι αδύνατο να διεξαγάγεις πόλεμο χωρίς τέτοια οχήματα», λέει ο ουκρανός αξιωματικός. Και προσθέτει: «Ουδέποτε ο στρατός προμηθεύθηκε μη επανδρωμένα. Νομίζω ότι οι διοίκηση του στρατού δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν».
Κουράζουν οι ειδήσεις από τα μέτωπα
Ο Φαρίντ Μπακίροφ διαπιστώνει ωστόσο το τελευταίο διάστημα μια κόπωση: «Δεν έχουμε λάβει καμία δωρεά τις τελευταίες εβδομάδες», λέει ο επιχειρηματίας: «Οι άνθρωποι από τις χώρες της Δύσης δείχνουν να κουράζονται πλέον από τις ειδήσεις στα μέτωπα του πολέμου. Ο ίδιος διαπιστώνει την απογοήτευση των επαφών του στην Ουκρανία, οι οποίες περιμένουν ακόμα την παράδοση όπλων που τους έχουν υποσχεθεί. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο από την υπεράσπιση της ουκρανικής πρωτεύουσας: αντί για αντάρτικο, στην ανατολική Ουκρανία οι μαχητές στηρίζονται στο πυροβολικό.
Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι οι Ρώσοι έχουν καταφέρει σημαντικά χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές, όπως οι μονάδες παραγωγής πυρομαχικών. Με κάθε καταστροφή από τους Ρώσους, η χώρα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις προμήθειες εξοπλισμού από τη Δύση. Για τον Φαρίντ Μπακίροφ υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βοηθηθεί η Ουκρανία: «Συνεχίστε να κάνετε δωρεές για drones, ώστε οι στρατιώτες να μπορούν τουλάχιστον να δουν από πού προέρχεται η απειλή».
Φρανκ Χόφμαν, Μίκολα Μπέρντνικ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
DW