Οργανώνεται το ISIS στην Τουρκία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Τουρκία είναι το βασικό καταφύγιο του ISIS

του Alican Uludag

Χάρη στο βίντεο που καταγράφηκε από ένα μέλος του ISIS που συνελήφθη στο Çorum, διαπιστώθηκε ότι πολλά μέλη του ISIS βρίσκονταν στην Τουρκία. Οι αυξανόμενες επιχειρήσεις ενισχύουν τη θέση ότι το ISIS είναι οργανωμένο στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των αλλοδαπών υπόπτων που κρατούνται στις πρόσφατες επιχειρήσεις κατά της ριζοσπαστικής προκατόχου οργάνωσης ISIS στην Τουρκία.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 19 υπόπτους, 16 από τους οποίους ήταν ξένοι υπήκοοι, στην επιχείρηση του ISIS, η οποία κάλυψε χθες 12 συνοικίες της πόλης. Ενώ 4 από τους υπόπτους ήταν Τούρκοι πολίτες, διαπιστώθηκε ότι 16 αλλοδαποί ύποπτοι εργάζονταν σε θέσεις όπως μανάβης, εργάτης σε υφαντουργία, έμπορος, οδηγός, κατασκευαστής υποδημάτων στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Ali Ghanim Yonus Younus, συντάκτης του Al-Rafidain TV με έδρα το Ιράκ.

Τέτοιες επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες, προκαλούν το ερώτημα: «Ο ISIS οργανώνεται στην Τουρκία αφού έχασε την παρουσία του στη Συρία;» Ο İlke Işık, ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης της σφαγής στο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, επισημαίνει ότι το ISIS άλλαξε μορφή μετά την αποχώρησή του από τη Συρία.

 

Πώς αποκρυπτογραφήθηκαν τα μέλη του ISIS;

Η παρουσία υπόπτων που κρατούνται σε σχέση με το ISIS στην Τουρκία αποκαλύφθηκε από ψηφιακό υλικό που αποκτήθηκε από ένα μέλος της οργάνωσης, τον Mohammed al Ali, ο οποίος συνελήφθη στο Corum το 2021. Πολλά μέλη του ISIS συμμετείχαν στο βίντεο, το οποίο καταγράφηκε σε ζώνες συγκρούσεων στη Συρία. Εκτός από τις εικόνες συγκρούσεων και εκτελέσεων που ανήκουν στο ISIS, στον φάκελο περιλαμβάνονταν οι ομιλίες των υπόπτων που επαινούσαν την οργάνωση, ομιλίες προπαγάνδας που παρακινούσαν τα μέλη της οργάνωσης να δράσουν και να έχουν πίστη στην οργάνωση. Αναφέρεται ότι το βίντεο περιέχει εικόνες περίπου 3 χιλιάδων μελών της οργάνωσης. Οι αστυνομικές δυνάμεις  κατά την έρευνά τους διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα από τα άτομα που απεικονίζονται στα βίντεο βρίσκονταν στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ξένης υπηκοότητας συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και τη Σανλιούρφα τον Μάιο. Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Προύσα, τη Σακαρύα και τα Άδανα συνελήφθησαν ανώτερα στελέχη του ISIS.

Όλες αυτές οι πληροφορίες που προέκυψαν, ενίσχυσαν τη θέση ότι τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν πλέον στην Τουρκία, αφού το ISIS έχασε τα εδάφη τους στη Συρία.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο του δολοφονηθέντος ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ήταν αξιοσημείωτο ότι στο βιβλιαράκι που κρατούσε έγραφε «Βιλαέτιον Τουρκίας».

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi, Ekim 2019'de ABD'nin düzenlediği operasyonda Suriye'nin kuzeyinde öldürülmüştü

Ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr Baghdadi σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019 Φωτογραφία: picture-alliance/AP Photo

«Τα μέλη του ISIS αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια»

Ο İlke Işık, ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης όπου τα μέλη του ISIS δικάζονται για την επίθεση, η οποία είναι γνωστή ως «Σφαγή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άγκυρας», επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το ISIS άλλαξε μορφή αφού έχασε τα εδάφη του στη Συρία και τα μέλη του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Στην αξιολόγησή του στη DW Turkish, ο Işık δήλωσε ότι τα μέλη του ISIS που πέρασαν από την Τουρκία καθοδόν προς τη Συρία χρησιμοποίησαν την ίδια διαδρομή στην επιστροφή τους.

Είπε συγκεκριμένα:

«Στην ακρόαση της Σφαγής στο σιδηροδρομικό σταθμό ακούσαμε πολλά μέλη και γυναίκες του ISIS, διαβάσαμε τα εισερχόμενα αρχεία. Σε αυτές τις ακροάσεις επισημαίνεται ότι το πιο άνετο μέρος για να πάτε είναι η Τουρκία, αφού το ISIS έχασε την περιοχή και δέχτηκε την ήττα στη Συρία. Άρα, η Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη χώρα, όσον αφορά την τρομοκρατική απειλή από το ISIS. Προφανώς, οι πρόσφατες επιχειρήσεις δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός μελών του ISIS βρίσκεται στην Τουρκία».

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που οργάνωσαν δύο βομβιστές αυτοκτονίας, μέλη του ISIS, στοχεύοντας τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαλήλωση με την ονομασία «Συλλαλητήριο για την Ειρήνη», που έγινε μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Άγκυρα.

Πού είναι οι φυγάδες της υπόθεσης της σφαγής που έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Άγκυρα;

Η παρουσία μελών του ISIS δημιουργεί επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια στην Τουρκία. Για παράδειγμα, το ψηφιακό υλικό που απέκτησε ο Kasım Güler, ένας από τους διαχειριστές του ISIS που συνελήφθησαν στα σύνορα με τη Συρία τον Ιούνιο του 2021, περιελάμβανε σκίτσα των όπλων που είχε θάψει η οργάνωση σε 6 πόλεις της Τουρκίας. Και πάλι, ο Güler ανακοίνωσε τους στόχους του να νοικιάσει ένα σαλέ και να δημιουργήσει κατασκηνώσεις σε Osmaniye, Adana και Hatay.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος», είπε ο δικηγόρος Işık, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μέλη του ISIS συνεχίζουν να υπάρχουν στην Τουρκία. Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση ως “πολύ ανησυχητική”, ο Işık είπε:

“Γι’ αυτό τα αρχεία στα οποία δικάζονται μέλη του ISIS, μέσω των οποίων γίνετια προσπαθεια να βρεθούν οι φυγόδικοι, όπως εκείνοι της σφαγής της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα, είναι πολύ σημαντικά. Εάν το Υπουργείο Εσωτερικών διεξάγει ειλικρινείς επιχειρήσεις κατά των μελών του ISIS, θα διαπιστώσουμε αυτήν την ειλικρίνεια από την προσπάθεια να βρούμε τους υπόπτους που αφορούν στον φάκελο της υπόθεσής μας. Θα δούμε. Αλλά δυστυχώς, εμείς δεν βλέπουμε τίποτα συγκεκριμένο για τον φάκελό μας”.

Στην υπόθεση της σφαγής του σιδηροδρομικού σταθμού της Άγκυρας, 16 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης İlhami Balı, δεν έχουν συλληφθεί ακόμη.

Πηγή: dw.com/tr/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα