Οργανωμένη επίθεση εναντίον του Αναστασιάδη: Ο Τσιελεπής (ΑΚΕΛ) του απαντά με σημειώσεις από τη συνάντηση με τον Γκουτέρες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Με γραπτή δήλωση στα όσα ανέφερε ο Τουμάζος Τσιελεπής για το Κυπριακό απάντησε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με το στέλεχος του ΑΚΕΛ να μην το αφήνει ασχολίαστο.

Αντί άλλης απάντησης, λέει ο κ. Τσιελεπής, “παραθέτω αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15 μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021”.

Το στέλεχος του ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης:

Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μακρηγορώ και ως εκ τούτου αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Προέδρου θα επανέλθω αν χρειαστεί.

Ακολουθεί η νέα απάντηση του Τουμάζου Τσιελεπή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «αβάσιμους και κακόβουλους ισχυρισμούς» τα όσα ανέφερα με χθεσινές δηλώσεις μου αναφορικά με τα διαμειφθέντα στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά.

Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα περί ενημέρωσής του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη εγγράφου της Τουρκίας με την οποία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων «διαψεύδονται από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Αντί άλλης απάντησης παραθέτω αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15 μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021.

«1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγύησης θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.

2. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις για την τουρκική πρόταση και κατά πόσο πραγματικά η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιζόταν.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.

4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.

5. Ο Γ.Γ. είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.

6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα.

7. Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα

8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης. Θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

9. Ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγύησης ήταν ελαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει (…). Ο τερματισμός της παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση.

(…)11. Ο Γ.Γ. επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης ως πρώτο βήμα (…)».

Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μακρηγορώ και ως εκ τούτου αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Προέδρου θα επανέλθω αν χρειαστεί.

Οργανωμένη επίθεση εναντίον του Αναστασιάδη: Ο Τσιελεπής (ΑΚΕΛ) του απαντά με σημειώσεις από τη συνάντηση με τον Γκουτέρες

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα